Helt trådlösa Oppo Enco X är fintrimmade av Dynaudio

De helt trådlösa öronpropparna Oppo Enco X har aktiv brusreducering. Ljudet står Dynaudio för.
Oppo Enco X lifestyle
Annons
Annons
forfatter

Enco X är Oppos senaste tillskott i kategorin helt trådlösa öronproppar (som påminner om Apple AirPods). En processor med dubbla kärnor styr den aktiva brusreduceringen (ANC), och öronpropparna använder den senaste versionen av Bluetooth, 5.2.

Läs också
De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

Brusreducering

Oppo Enco X fasar ut brus med hjälp av processorn och tre mikrofoner. Samma system tar bort brus under mobilsamtal för att göra röster tydligare. Dessutom har Enco X ett så kallat ”transparency mode”, som gör tvärtom och i stället förstärker ljudet utifrån. Praktiskt när man behöver höra trafiken runt sig eller när man vill höra vad någon säger.

Bluetooth 5.2

Enco X kör alltså Bluetooth 5.2. Vi vet ännu inte exakt vad det betyder i just det här fallet, men den nya versionen av Bluetooth klarar en bättre ljudkodek än den halvtråkiga SBC-standarden som har använts ”i alla år”. Den nya kodeken heter LC3 och är en del av Bluetooth Low Energy Audio-standarden. Det betyder först och främst att ljudet behöver mindre energi för att överföras via Bluetooth (vilket ger längre batteritid), men också att man får bättre ljud med en viss bithastighet. Om Oppo har använt sig av denna möjlighet i Enco X återstår att se.

Men en annan ljudkodek som vi vet finns är den så kallade LHDC. Ja, vi vet att det blir mycket bokstäver och förkortningar, men det här betyder att Oppo Enco X kan ta emot ljud i praktiskt taget förlustfri kvalitet via Bluetooth. Bandbredden höjs nämligen till så mycket som 990 kbit/s, samma som Sonys LDAC-kodek som finns i alla Android-mobiler. LHDC är å andra sidan inte en utbredd standard utan frontas främst av Huawei. Och numera även av Oppo.

Annons
oppo enco x dynaudio
Dynaudio har fintrimmat ljudet i Oppo Enco X. (Foto: Oppo)

Ljud från Dynaudio

Oppo vill naturligtvis kunna erbjuda det allra bästa ljudet och på det här området har de fått hjälp från ingen mindre än Dynaudio. Den danska (kinesisk-ägda) högtalartillverkaren har ett gott rykte inom både hifi- och studiobranschen vilket gör oss nyfikna på att höra vad de lyckats få ut ur ett par billiga öronproppar för runt 1500 kronor.

Oppo ENCO X
Foto: Oppo

Planmagneter

Enco X har 11 mm stora planmagnetiska högtalarelement, som Oppo hävdar har ”supraledande egenskaper”. Detta är tämligen missvisande eftersom inga material kommer i närheten av supraledande egenskaper i plusgrader, för att inte tala om rumstemperatur (världsrekordet hittills är -22 ° C). Men vi gissar att lurarna har en keramisk sammansättning som åtminstone har bra ledande egenskaper.

oppo enco x colors
Oppo Enco X finns i bambugrönt, svart och vitt. (Foto: Oppo)

Batteritid

Oppo Enco X har en batteritid på upp till 25 timmar inklusive laddfodralet och ungefär 5,5 timmar i själva propparna.

I Kina går det att förboka Enco X för 999 yan, vilket motsvarar strax under 1 500 kronor. Priset kan dock bli något högre när hörlurarna så småningom kommer till Sverige.

Oppo Enco X finns i färgerna svart, vit och bambugrön.

Annons

oppo.com

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Pro-Ject har uppgraderat retrospelaren The Classic och gjort ett av de bästa köpen i klassen.
Ett bättre phonosteg kan vara vad som behövs för att få fram även de minsta nyanserna ur vinylspåren.
Varför Hegel inte har gjort det här förut är en gåta. Deras första phonosteg är lyckat på alla områden.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.