Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Helt trådlösa Oppo Enco X är fintrimmade av Dynaudio

De helt trådlösa öronpropparna Oppo Enco X har aktiv brusreducering. Ljudet står Dynaudio för.
Oppo Enco X lifestyle

Enco X är Oppos senaste tillskott i kategorin helt trådlösa öronproppar (som påminner om Apple AirPods). En processor med dubbla kärnor styr den aktiva brusreduceringen (ANC), och öronpropparna använder den senaste versionen av Bluetooth, 5.2.

De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

Brusreducering

Oppo Enco X fasar ut brus med hjälp av processorn och tre mikrofoner. Samma system tar bort brus under mobilsamtal för att göra röster tydligare. Dessutom har Enco X ett så kallat ”transparency mode”, som gör tvärtom och i stället förstärker ljudet utifrån. Praktiskt när man behöver höra trafiken runt sig eller när man vill höra vad någon säger.

Bluetooth 5.2

Enco X kör alltså Bluetooth 5.2. Vi vet ännu inte exakt vad det betyder i just det här fallet, men den nya versionen av Bluetooth klarar en bättre ljudkodek än den halvtråkiga SBC-standarden som har använts ”i alla år”. Den nya kodeken heter LC3 och är en del av Bluetooth Low Energy Audio-standarden. Det betyder först och främst att ljudet behöver mindre energi för att överföras via Bluetooth (vilket ger längre batteritid), men också att man får bättre ljud med en viss bithastighet. Om Oppo har använt sig av denna möjlighet i Enco X återstår att se.

Men en annan ljudkodek som vi vet finns är den så kallade LHDC. Ja, vi vet att det blir mycket bokstäver och förkortningar, men det här betyder att Oppo Enco X kan ta emot ljud i praktiskt taget förlustfri kvalitet via Bluetooth. Bandbredden höjs nämligen till så mycket som 990 kbit/s, samma som Sonys LDAC-kodek som finns i alla Android-mobiler. LHDC är å andra sidan inte en utbredd standard utan frontas främst av Huawei. Och numera även av Oppo.

oppo enco x dynaudio

Dynaudio har fintrimmat ljudet i Oppo Enco X. (Foto: Oppo)

Annons

Ljud från Dynaudio

Oppo vill naturligtvis kunna erbjuda det allra bästa ljudet och på det här området har de fått hjälp från ingen mindre än Dynaudio. Den danska (kinesisk-ägda) högtalartillverkaren har ett gott rykte inom både hifi- och studiobranschen vilket gör oss nyfikna på att höra vad de lyckats få ut ur ett par billiga öronproppar för runt 1500 kronor.

Oppo ENCO X

Foto: Oppo

Planmagneter

Enco X har 11 mm stora planmagnetiska högtalarelement, som Oppo hävdar har ”supraledande egenskaper”. Detta är tämligen missvisande eftersom inga material kommer i närheten av supraledande egenskaper i plusgrader, för att inte tala om rumstemperatur (världsrekordet hittills är -22 ° C). Men vi gissar att lurarna har en keramisk sammansättning som åtminstone har bra ledande egenskaper.

oppo enco x colors

Oppo Enco X finns i bambugrönt, svart och vitt. (Foto: Oppo)

Batteritid

Oppo Enco X har en batteritid på upp till 25 timmar inklusive laddfodralet och ungefär 5,5 timmar i själva propparna.

Annons

I Kina går det att förboka Enco X för 999 yan, vilket motsvarar strax under 1 500 kronor. Priset kan dock bli något högre när hörlurarna så småningom kommer till Sverige.

Oppo Enco X finns i färgerna svart, vit och bambugrön.

oppo.com

 

forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.