Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

FiiO FT3: High-end hörlurar till lågpris?

De kinesiska hörlurarna FiiO FT3 kan vara det häftigaste som producerats i denna prisklass.

Av / 2023-03-20 - 21:26
FiiO FT3: High-end hörlurar till lågpris?

Membran på hela 60 mm höjer våra förväntningar på FiiO FT3. Kan de öppna klockorna vara de häftigaste dynamiska hörlurarna i sin prisklass?

Fiio-FT3-Headphones-scaled
Foto: FiiO

De stora elementen kan flytta mer luft och tål också mer kraft, vilket i sin tur kan innebära lägre distorsion vid höga ljudnivåer och vid stora dynamiska utslag. Basresponsen är också bättre med stora membran.

För att avhjälpa ett potentiellt problem större membran har med distorsion i översta frekvensregistret förstyvas membranen med beryllium runt upphängningen. Detta resulterar i en mer exakt rörelse, samtidigt som vikten hålls nere.

Fiio-FT3 driver1-scaled
60 mm membranen är förstyvade med beryllium. Foto: FiiO

Hög impedans

Impedansen på hela 350 ohm vittnar om att hörlurarna kan behöva en kraftfullare förstärkare för att spela tillräckligt högt, men i gengäld dämpas brusgolvet från förstärkaren jämfört med lågimpedanshörlurar. Känsligheten är ganska genomsnittliga 102 dB med 1 V RMS, vilket kan innebära att du fortfarande kan få tillräckligt högt ljud från en medelmåttig förstärkare. Det återstår att se.

De interna ledningarna är från japanska Furukawa, i monokristall-koppar, och lurarna är byggda i en lätt aluminiumlegering.

Fiio-FT3 plugs-scaled
Foto: FiiO

Flera kontakter och kuddar

Den 3 meter långa kabeln har en 3,5 mm obalanserad kontakt i änden, som är utbytbar mot den balanserade 4,4 mm-kontakt som också ingår. Det ingår också en 6,3 mm obalanserad jackkontakt och 4-stifts XLR-kontakt. Vi vet dock inte om de balanserade pluggarna faktiskt ger en balanserad signal, eftersom det verkar som om själva kabeln är obalanserad. Men då får du åtminstone ljud, oavsett vilken typ av förstärkare du har.

Den levereras också med två olika par öronkuddar: en i konstläder och en i velour.

Fiio-FT3 with amp
Foto: FiiO

FiiO FT3: Pris och tillgänglighet

FiiO FT3 kan beställas nu via FiiO:s webbutikAliExpress, för ca 3 200 kronor inklusive frakt, men exklusive moms. Räkna därför med ett totalpris på runt 4 000 kronor.

FiiO K9 Pro ESS

Fantastisk hörlursförstärkare till bra pris

FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

Ljud & Bild
Rulla till toppen