Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Din mobil låter bättre än du tror

Just nu testar vi hörlurar som trollar fram guldljudet ur mobiltelefonen.

Av / 2016-04-05 - 09:08
Din mobil låter bättre än du tror

Vi håller som bäst på att testa tio par hörlurar i prisklassen 2 000–3 500 kronor till majnumret av Ljud & Bild. Och är det något vi har kunnat konstatera så är det att det går utmärkt att använda mobilen som ljudkälla och ändå få fantastiska ljudupplevelser. Det är bara en sak man måste tänka på.

Leta efter impedans under 50 ohm. Foto: Geir Gråbein Nordby
Leta efter impedans under 50 ohm. Foto: Geir Gråbein Nordby

Läs också: Vår nya musikvardag

Impedans
När du letar hörlurar som ska drivas av mobiltelefonen finns det ett kriterium som är viktigare än alla andra: impedansen. Alltså det elektriska motståndet. Eftersom en mobiltelefon har begränsade ström- och spänningsresurser i hörlursuttaget måste hörlurarna vara lättare att driva än om de ska användas tillsammans med en hörlursförstärkare. Mindre än 50 ohm är fint, det vanligaste är 32 ohm – men det gör ingenting om hörlurarna har ännu lägre impedans.

Om lurarna har för hög impedans blir resultatet att ljudet är för lågt, även när mobilen spelar på maxvolym. Hörlurarnas känslighet (mätt i dB) spelar också in, men de allra flesta är tillräckligt känsliga så om du bara ska titta på en specifikation på kartongen innan du handlar så är det alltså impedansen.

Välj lurar med slutna och täta öronkåpor, inte öppna och ventilerade. Foto: Beyerdynamic
Välj lurar med slutna och täta öronkåpor, inte öppna och ventilerade. Foto: Beyerdynamic

Öppen eller sluten?
Det andra du ska tänka på är om hörluren har en öppen eller sluten konstruktion. Öppen betyder att kåporna är öppna på baksidan, så att ljudet kan passera fritt. Det innebär att det inte uppstår något tryck inuti lurarna och ljudet kan bli fantastiskt. Nackdelen är att det läcker ljud åt alla håll. Folk runtomkring hör din musik tydligt, samtidigt som kåporna inte stänger ute oväsen. Sådana lurar passar inte så bra när man är på språng och är därför inget du bör välja om du har mobilen som bärbar ljudkälla. Välj en sluten modell i stället. En bonus är att basen blir fylligare.

Detta var något vi räknade med när vi skulle välja ut hörlurar till vårt stora breddtest. Även om deltagarna inte främst undersöktes med mobiltelefonen som ljudkälla var det ett krav att de skulle fungera. Därför är alla hörlurar av sluten typ och har lägre impedans än 50 ohm.

Välj högsta ljudkvalitet i streaming-tjänsten. Foto: Skärmdump från Tidal-appen
Välj högsta ljudkvalitet i streaming-tjänsten. Foto: Skärmdump från Tidal-appen

Välj maximal ljudkvalitet
Om du använder strömningstjänster som Spotify och Tidal så ska du tänka på att välja musik med högsta möjliga ljudkvalitet. Ska du ut och promenera kan det vara en fördel att ha laddat ner offline-material i förväg, så att musiken lagras i mobilen innan du lämnar hemnätverket. Så fort du är uppkopplad mot mobilnätet så staplas datamängden fort om du väljer högsta ljudkvalitet. Ska du strömma musik utomhus kan det alltså vara smart att sänka kvaliteten.

Om mobilen har dålig ljudutgång
Inte alla mobiler låter bra i hörlursuttaget. En bra hörlur låter ändå alltid bättre än en dålig, men om du köper en fin hörlur och inte tycker det låter tillräckligt bra med mobilen så kan det behövas en bärbar hörlursförstärkare.

Arcam MusicBOOST är ett skal till iPhone 6 och 6s som har inbyggd DAC och hörlursförstärkare. Foto: Arcam
Arcam MusicBOOST är ett skal till iPhone 6 och 6s som har inbyggd DAC och hörlursförstärkare. Foto: Arcam

Beyerdynamic A200 och Oppo HA-2 är exempel på bärbara hörlursförstärkare med inbyggd digitalomvandlare som fungerar med både Android och iPhone. Arcam MusicBOOST är en digitalomvandlare med hörlursförstärkare som är förklädd som ett skal till iPhone 6 och 6s, och kan dessutom ladda telefonens batteri. Det finns gott om sådana här produkter därute. Ska du koppla in en extern digitalomvandlare till en Android-mobil så måste den för övrigt ha stöd för USB On The Go, även kallat OTG.

Stora delar av påsken ägnades åt att testa hörlurar. Foto: Geir Gråbein Nordby
Stora delar av påsken ägnades åt att testa hörlurar. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hörlurarna
Här är hörlurarna vi håller på att testa – och som du kan läsa om i Ljud & Bild nr 5:

Panasonic RP-HD10
Audio-Technica ATH-MSR7
Jays u-JAYS
Pioneer SE-MHR5
Sennheiser Momentum M2
KEF M500
Onkyo H900M
Torque t402v
Beyerdynamic T70p
Denon AH-MM400

Geir Gråbein Nordby har händerna fulla! Foto: Sylvia Nordby
Geir Gråbein Nordby har händerna fulla! Foto: Sylvia Nordby

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

Brusreducerande proppar från OnePlus

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen