Banbrytande öronsnäckor

iSine 10 och 20 är något helt nytt: öronsnäckor med magnetostatiska element!
Annons
Annons
forfatter

Amerikanska Audeze är världsberömda för sina hörlurar med magnetostater (som de kallar för Planar Magnetic). I stället för ett traditionellt dynamiskt element har hörlurarna ett stort och mycket lätt membran som är flätat av tunna trådar. Detta är upphängt mellan två uppsättningar magneter med motsatt polaritet som alstrar ett permanent magnetfält. Den elektriska musiksignalen skapar sitt eget lilla variabla magnetfält, och när detta påverkas av det permanenta magnetfältet sätts membranet i rörelse och ljud skapas.
Magnetostater är snabbare och lättare än vanliga dynamiska högtalarelement. Hörlurar med denna princip kännetecknas därför ofta av en otroligt öppen ljudbild som är full av detaljer och luftighet.
Audeze har imponerat på oss med sin stora och öppna LCD X-modell, men de är inte ensamma om att använda sig av den här principen i större kåpor. Oppo använder den också – och vi tappade hakan fullständigt när vi lyssnade på HiFiMan HE-400i.

Audeze är först med att använda magnetostatpanel i öronproppar. Illustration: Audeze
Audeze är först med att använda magnetostatpanel i öronproppar. Illustration: Audeze

Men Audeze går ett steg längre genom att använda magnetostatprincipen i öronsnäckor, närmare bestämt i modellerna iSine 10 och iSine 20. Och där var de tvungna att tänka ”outside the box”. Bokstavligt talat.
Panelen sitter nämligen en bra bit utanför öronproppen och täcker en ganska så stor del av örat. Därifrån leds ljudet i en kanal vars mynning sitter fast i proppen som stoppas in i hörselgången.

På CES-mässan
Audeze var med på ShowStoppers-mässan på CES, där vi fick se och prova iSine 20 i verkligheten. Och även om den ser lite klumpig ut så väger den nästan ingenting. Bara 20 gram sammanlagt utan kabel. Snäckan sitter fast i örat med en bygel, så att inte behöver vara rädd för att den ska lossna. Den är dessutom lika skön att ha på sig som vilken annan öronpropp som helst. Men bäst av allt var ljudet. Vi snackar detaljer, luft och snabbhet! En saxofon lät som om den var inopererad inuti huvudet, med hela den spröda klangkaraktären bevarad. Det raspade om munstycket och det dämpade ljudet från klaffarna lät skrämmande äkta. Det gav verkligen mersmak!

Undertecknad fick en chans att lyssna på Audeze iSine 20 på CES-mässan. Att det gav mersmak är ingen överdrift! Foto: Geir Gråbein Nordby
Undertecknad fick en chans att lyssna på Audeze iSine 20 på CES-mässan. Att det gav mersmak är ingen överdrift! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lightning-kabel
Förutom en vanlig minijack-kabel ingår det en Lightning-kabel till iPhone. På kabeln sitter en 24-bitars DAC och DSP som trollar fram magin från hörlurarna på ett sätt som inte är möjligt om signalen hämtas ut analogt ur en iPhone, iPad eller iPod. Laddar man ner Audezes iOS-app får man dessutom en 10-bands grafisk EQ som kan fintrimma ljudet efter den personliga smaken. Två inställningar kan lagras i DACen så att låtarna likadant även om man växlar mellan exempelvis från sin iPhone till sin iPad.

Annons
Lightning-kabel är extra intressant för iPhone 7-ägare. Men alla andra modeller kan tjäna på den fina externa digitalomvandlingen. Illustration: Audeze
Lightning-kabel är extra intressant för iPhone 7-ägare. Men alla andra modeller kan tjäna på den fina externa digitalomvandlingen. Illustration: Audeze

 

På utsidan är det bara färgen som skiljer de två modellerna, iSine 10 är svart medan och iSine 20 är gyllenbrun. Men iSine 20 låter bättre, även om vi blev lovade att iSine ”fortfarande har ett mycket bättre ljud än de flesta andra in-ear-lurar på marknaden”.

Pris och tillgänglighet
Priserna på Audezes in-ear-hörlurar ger en klar indikation om att vi definitivt befinner oss på highend-nivå. iSine 10 och iSine 20 kostar 5 000 respektive 7 500 kronor, inklusive Lightning-kabel. Båda modellerna går att köpa nu.

stylusaudio.se

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Pro-Ject har uppgraderat retrospelaren The Classic och gjort ett av de bästa köpen i klassen.
Ett bättre phonosteg kan vara vad som behövs för att få fram även de minsta nyanserna ur vinylspåren.
Varför Hegel inte har gjort det här förut är en gåta. Deras första phonosteg är lyckat på alla områden.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.