TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Banbrytande öronsnäckor

iSine 10 och 20 är något helt nytt: öronsnäckor med magnetostatiska element!

Av / 2017-01-18 - 15:09
Banbrytande öronsnäckor

Amerikanska Audeze är världsberömda för sina hörlurar med magnetostater (som de kallar för Planar Magnetic). I stället för ett traditionellt dynamiskt element har hörlurarna ett stort och mycket lätt membran som är flätat av tunna trådar. Detta är upphängt mellan två uppsättningar magneter med motsatt polaritet som alstrar ett permanent magnetfält. Den elektriska musiksignalen skapar sitt eget lilla variabla magnetfält, och när detta påverkas av det permanenta magnetfältet sätts membranet i rörelse och ljud skapas.
Magnetostater är snabbare och lättare än vanliga dynamiska högtalarelement. Hörlurar med denna princip kännetecknas därför ofta av en otroligt öppen ljudbild som är full av detaljer och luftighet.
Audeze har imponerat på oss med sin stora och öppna LCD X-modell, men de är inte ensamma om att använda sig av den här principen i större kåpor. Oppo använder den också – och vi tappade hakan fullständigt när vi lyssnade på HiFiMan HE-400i.

Audeze är först med att använda magnetostatpanel i öronproppar. Illustration: Audeze
Audeze är först med att använda magnetostatpanel i öronproppar. Illustration: Audeze

Men Audeze går ett steg längre genom att använda magnetostatprincipen i öronsnäckor, närmare bestämt i modellerna iSine 10 och iSine 20. Och där var de tvungna att tänka ”outside the box”. Bokstavligt talat.
Panelen sitter nämligen en bra bit utanför öronproppen och täcker en ganska så stor del av örat. Därifrån leds ljudet i en kanal vars mynning sitter fast i proppen som stoppas in i hörselgången.

På CES-mässan
Audeze var med på ShowStoppers-mässan på CES, där vi fick se och prova iSine 20 i verkligheten. Och även om den ser lite klumpig ut så väger den nästan ingenting. Bara 20 gram sammanlagt utan kabel. Snäckan sitter fast i örat med en bygel, så att inte behöver vara rädd för att den ska lossna. Den är dessutom lika skön att ha på sig som vilken annan öronpropp som helst. Men bäst av allt var ljudet. Vi snackar detaljer, luft och snabbhet! En saxofon lät som om den var inopererad inuti huvudet, med hela den spröda klangkaraktären bevarad. Det raspade om munstycket och det dämpade ljudet från klaffarna lät skrämmande äkta. Det gav verkligen mersmak!

Undertecknad fick en chans att lyssna på Audeze iSine 20 på CES-mässan. Att det gav mersmak är ingen överdrift! Foto: Geir Gråbein Nordby
Undertecknad fick en chans att lyssna på Audeze iSine 20 på CES-mässan. Att det gav mersmak är ingen överdrift! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lightning-kabel
Förutom en vanlig minijack-kabel ingår det en Lightning-kabel till iPhone. På kabeln sitter en 24-bitars DAC och DSP som trollar fram magin från hörlurarna på ett sätt som inte är möjligt om signalen hämtas ut analogt ur en iPhone, iPad eller iPod. Laddar man ner Audezes iOS-app får man dessutom en 10-bands grafisk EQ som kan fintrimma ljudet efter den personliga smaken. Två inställningar kan lagras i DACen så att låtarna likadant även om man växlar mellan exempelvis från sin iPhone till sin iPad.

Lightning-kabel är extra intressant för iPhone 7-ägare. Men alla andra modeller kan tjäna på den fina externa digitalomvandlingen. Illustration: Audeze
Lightning-kabel är extra intressant för iPhone 7-ägare. Men alla andra modeller kan tjäna på den fina externa digitalomvandlingen. Illustration: Audeze

 

På utsidan är det bara färgen som skiljer de två modellerna, iSine 10 är svart medan och iSine 20 är gyllenbrun. Men iSine 20 låter bättre, även om vi blev lovade att iSine ”fortfarande har ett mycket bättre ljud än de flesta andra in-ear-lurar på marknaden”.

Pris och tillgänglighet
Priserna på Audezes in-ear-hörlurar ger en klar indikation om att vi definitivt befinner oss på highend-nivå. iSine 10 och iSine 20 kostar 5 000 respektive 7 500 kronor, inklusive Lightning-kabel. Båda modellerna går att köpa nu.

stylusaudio.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Professionella hörlurar till bra pris

AirPods får ANC - och AirPods Pro blir en hörapparat

Beyerdynamic utmanar Sony och Bose

Utlovar episkt högupplöst ljud

Öppna hörlurar och andra modeller från Belkin

Dessa hörlurar är inte som några andra

DJ-hörlurar utan sladd

Valnöt och trä: Billiga hörlurar från FiiO

De mest avancerade öronpropparna

Bowers & Wilkins vill vara i din ficka

Googles nya öronproppar är smartare och tystare

Billiga öronproppar vi ser fram emot

Rulla till toppen