Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Audeze MM-100: Ny hörlur för proffs

Audeze lovar att MM-100 har mycket av kvaliteten från de professionella lurarna MM-500, men till ett mycket trevligare pris.

Av / 2023-04-11 - 23:00
Audeze MM-100: Ny hörlur för proffs

Inte långt efter att Audeze släppte sina professionella hörlurar MM-500, tillverkade i samarbete med ljudingenjören Manny Marroquin (därav MM i namnet), är den amerikanska tillverkaren klar med en ny och billigare modell. Nämligen MM-100.

Audeze-MM-100-Side-White-IMG_0320-1 copy
Foto: Audeze

 

MM-500 gick inte obemärkt förbi. Jag föll själv pladask när jag testade dem i januari. Förutom att låta neutrala och detaljerade nog som ett verktyg för ljudtekniker, har de en så förförisk ljudkvalitet att jag blev sittande och lyssnade, och lyssnade. Och lyssnade. I basregistret har de på vissa sätt överträffat toppmodellen LCD-5, och trots sin vikt på nästan 500 gram förblev de bekväma även längre tid.

MM-500 är dock dyrare än de flesta kan eller har lust att ta sig råd med, och nu ser Audeze till att erbjuda något för budget-ljudtekniker. De nya MM-100-hörlurarna fyller detta gap.

MM-100 är också tillverkad i samarbete med Manny Marroquin, så det är rimligt att tro att ljudkaraktären är ganska lika.

Läs också En dröm för både studio och nöje MM-500 har utvecklats av och för studiotekniker, för att avslöja allt som finns i en inspelning. Och det skänker ren njutning till ”vanliga människor” också.

Planmagnetiska hörlurar

Audeze tillverkar bara planmagnetiska hörlurar, och MM-100 är inget undantag. Detta kräver en mycket större membranyta än i dynamiska kåpor, och i MM-100 använder Audeze samma element som i MM-500, med ett 90 mm membran.

Vikten har minskat till 375 gram, ner från 495 gram i MM-500. Detta är därmed en av de lättaste hörlurarna från Audeze.

Audeze-MM-100-In-The-Box-Black-BK-IMG_0408-1 copy
Foto: Audeze

Testad av proffs

Audeze hävdar att MM-100 har testats av flera artister i toppskiktet, tillsammans med Manny Marroquin på Larrabee Studios i Hollywood. Med hög noggrannhet i hela frekvensregistret, för att ge stabila resultat som artister och tekniker kan lita på.

Magneterna i elementen ska ge hög klarhet med ”klassledande låg distorsion”, och gör också hörlurarna lättdrivna.

Skelettet är tillverkat av en legering av magnesium och aluminium för hög styvhet och låg vikt, medan öronkuddar och huvudbandsskyddet är fyllda med gel för hög komfort.

Läs också Audezes dyraste är bland de bästa vi har hört. LCD-5 är mindre och mycket lättare än några andra hörlurar i serien. Men ljudet, alltså!

Kåporna kan vridas och plattas till, vilket gör dem lättare att ta med på resor.

Audeze-MM-100-3Q-White-BK-IMG_0275-1 copy
Foto: Audeze

Ny standard för prestanda?

”Jag är så exalterad över att kunna erbjuda ljud i studiokvalitet till en bredare publik”, säger Manny Marroquin enligt pressmeddelandet. ”Alla som arbetar med ljud behöver hörlurar som de kan lita på, i eller utanför studion”, tillade han.

Målet med MM-100 är att sätta en ny standard för hörlursprestanda för en bredare publik. Vi i redaktionen är också mycket förväntansfulla över denna modell. Om MM-100 lyckas leverera en stor del av vad MM-500 gör, kan detta mycket väl vara modellen som alla andra mäts mot.

Audeze-MM-100-Solo-Hero-Black-BK-IMG_0427-1 copy
Foto: Audeze

Audeze MM-100: Pris och tillgänglighet

Audeze MM-100 kommer i butiker i maj, och priset i USA är satt till 399 dollar. Vi har fått indikationer på att priset i Sverige kan hamna runt 5 500 kronor. Vi återkommer med mer info om detta, och vi har givetvis redan beställt in hörlurarna för testning.

Mer info: audeze.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Rulla till toppen