Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Musical Fidelity A1 integrerad klass A

Bland de mest välspelade för sin tid.

Skrivet av / 2023-05-30 - 16:19
Musical Fidelity A1 integrerad klass A

De av oss som kommer ihåg originalet minns förstärkaren som seriöst välspelande. Trots sin blygsamma effekt på 20 watt per kanal lyckades den lilla förstärkaren driva ganska stora högtalare utan att tappa kraften. Det vill säga tills den blev så varm att den helt enkelt dog. Ofta följt av den omisskännliga doften av brända transistorer.

När Musical Fidelity släppte den lilla A1 1984 var det en mindre sensation. Konstruktionen outsourcades till Tim de Paravicini, som nyligen gick bort. Han konstruerade en ganska enkel integrerad förstärkare, med en 160 VA ringkärnetransformator, som försåg fyra 10 000 uF-kondensatorer med ström.

Designen körde ren klass A, minst 99 procent av tiden. Med Klass A undviker man omkopplingsdistorsion eftersom transistorerna alltid är ”på”. Nackdelen är ineffektiv drift och värme, mycket värme. Faktiskt så mycket att den första generationen tenderade att smälta och dö. Det hjälpte inte att förstärkaren använde chassit som kylfläns. Problemet löstes inte förrän förstärkaren senare fick bättre kylning.

Foto Musical Fidelity

Trots inkörningsproblemen blev förstärkaren en succé. Musical Fidelity producerade cirka 200 000 exemplar av A1, inklusive en jubileumsversion i begränsad upplaga 2008.

Under high-end-mässan i München visade Heinz Lichtenegger upp en helt ny version av A1. Fortfarande med klass A-utgångssteg, en skivspelaringång för både MM- och MC-pickuper, och annars endast analoga ingångar.

Effekten har ökat till 25 watt och designen har moderniserats med bättre komponenter, polypropenkondensatorer bland annat, en bättre APLS RK-volympotentiometer och en ny ringkärnetransformator.

Foto Musical Fidelity

Förstärkaren är något större, men är till förväxling lik originalet. Både exteriört och interiört, och använd fortfarande kabinettet som kylfläns. Nya A1 levereras också med en enkel fjärrkontroll.

Priset anges till 1600 Euro, ca 20 000 kronor.

 

Läs också Denna kostade 1 miljon Euro att utveckla Musical Fidelity skruvar upp värmen med nya NU-VISTA-förstärkare.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

MQA är inte död. Köps av Lenbrook

Denon gör skivspelare igen

Nya tonarmar för skivspelare

Ser du vad som är nytt?

Slank och prisvärd förstärkare från Marantz

Billig skivspelare med inbyggd högtalare

Rulla till toppen