Superhemmabio i miniformat

Skjuta sparvar med kanon? Alcons Audio och Dreamscreen har utrustat en hemmabio på knappt 17 kvadratmeter med utrustning i miljonklassen.
Annons
Annons
forfatter

Vissa av oss är nöjda med en liten soundbar till TV:n. Andra är inte nöjda förrän de har en anläggning som kan ta upp kampen med en IMAX-biograf. Ska det vara så ska det vara!

Den här installationen från Israel är ändå något utöver det vanliga. Det lilla biorummet är bara ungefär 17 kvadratmeter stort (3 meter brett och 5,5 meter långt), men huserar ändå så många som 15 kraftfulla Alcons-högtalare i full surround och har en bild som täcker hela framväggen.

Stort ljud på lite plats

Allt började med att den israeliska ljudfantasten Yair flyttade från ett stort hus till en mindre takvåning. Eftersom han var van vid ett större hemmabiosystem ville han ha MINST lika bra ljud i sitt nya hem.

Nackdelen var bara att den nya lägenheten hade ont om plats för en hemmabio, det fanns mindre än 20 kvadratmeter över. Sådant räcker inte till någon stor biografsalong – särskilt som utrymmet ska fyllas med största möjliga filmduk, ljudutrustning, fåtöljer och allehanda akustiska prylar!

Annons

Lösningen var att bygga in högtalarna i väggen (en så kallad baffelvägg) och dölja dem bakom en akustiskt transparent och ramspänd filmduk. När högtalarna placerades bakom duken gick det att utnyttja hela rummets bredd och skapa en enorm bild. Detta är en både smart och snygg lösning som vi också har använt i vårt eget biorum.

Exempel på en baffelvägg, där högtalarna är gömda bakom skärmen. Här från en något större Alcons-installation. (Foto: Alcons Audio)

 

Ett pyttelitet rum i en lägenhet innebär många utmaningar för både akustik, brusdämpning och ergonomi. För att förhindra att bioljudet stör andra grannar byggdes hela rummet upp från grunden, med flytande golv och väggar och rejäla mängder av isolering. Och det behövs, för det är inte särskilt små högtalare som har satts in i det lilla rummet!

11 högtalare och 4 subwoofrar

Högtalarsystemet är av typen Alcons CRMS Compact, samma system som vi testade för ett par år sedan (öronsusningarna är fortfarande kvar), fast här i en utökad version med tre fronthögtalare och åtta surround/höjdhögtalare.

Alcons CRMS Compact. (Foto: Alcons Audio)

Det lär finnas tillräckligt med bas också: vi tyckte att det fungerade fint med en 15-tums Alcon-subwoofer i vårt testrum, men hemma hos Yair har de drämt till med hela fyra stycken 18-tummare – två längst fram och två längst bak! Det handlar antagligen inte bara om att spela bas så att det fladdrar i byxbenen utan om att få en så jämn basfördelning som möjligt i det långsmala rummet.

Annons
Förstärkare och annan elektronik är monterat i ett flyttbart rack längst bak i rummet. Laserprojektorn från Sony är inbyggd i en ljuddämpad låda. (Foto: Alcons Audio)

Alla högtalare drivs av Alcons Sentinel-förstärkare och en StormAudio-processor står för styrning och rumskorrektion. Projektorn är en Sony-laserprojektor och den akustiska filmduken kommer från norska DreamScreen.

Enligt Alcons är ägaren till takvåningen väldigt nöjd med sin nya installation – och konstigt vore det ju annars. Lyckligtvis vet vi ju att det är fullt möjligt att fixa bra ljud även i trånga utrymmen och trots att man har en lite mindre budget!

Läs också
Hemmabio på 12 kvadratmeter Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också!

Källa: Alcons pressmeddelande

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Panasonic lovar massor av tyngd och bas från en ny soundbar med trådlös subwoofer.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.