Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Superhemmabio i miniformat

Skjuta sparvar med kanon? Alcons Audio och Dreamscreen har utrustat en hemmabio på knappt 17 kvadratmeter med utrustning i miljonklassen.

Av / 2020-08-20 - 19:51
Superhemmabio i miniformat

Vissa av oss är nöjda med en liten soundbar till TV:n. Andra är inte nöjda förrän de har en anläggning som kan ta upp kampen med en IMAX-biograf. Ska det vara så ska det vara!

Den här installationen från Israel är ändå något utöver det vanliga. Det lilla biorummet är bara ungefär 17 kvadratmeter stort (3 meter brett och 5,5 meter långt), men huserar ändå så många som 15 kraftfulla Alcons-högtalare i full surround och har en bild som täcker hela framväggen.

Stort ljud på lite plats

Allt började med att den israeliska ljudfantasten Yair flyttade från ett stort hus till en mindre takvåning. Eftersom han var van vid ett större hemmabiosystem ville han ha MINST lika bra ljud i sitt nya hem.

Nackdelen var bara att den nya lägenheten hade ont om plats för en hemmabio, det fanns mindre än 20 kvadratmeter över. Sådant räcker inte till någon stor biografsalong – särskilt som utrymmet ska fyllas med största möjliga filmduk, ljudutrustning, fåtöljer och allehanda akustiska prylar!

Lösningen var att bygga in högtalarna i väggen (en så kallad baffelvägg) och dölja dem bakom en akustiskt transparent och ramspänd filmduk. När högtalarna placerades bakom duken gick det att utnyttja hela rummets bredd och skapa en enorm bild. Detta är en både smart och snygg lösning som vi också har använt i vårt eget biorum.

Exempel på en baffelvägg, där högtalarna är gömda bakom skärmen. Här från en något större Alcons-installation. (Foto: Alcons Audio)

 

Ett pyttelitet rum i en lägenhet innebär många utmaningar för både akustik, brusdämpning och ergonomi. För att förhindra att bioljudet stör andra grannar byggdes hela rummet upp från grunden, med flytande golv och väggar och rejäla mängder av isolering. Och det behövs, för det är inte särskilt små högtalare som har satts in i det lilla rummet!

11 högtalare och 4 subwoofrar

Högtalarsystemet är av typen Alcons CRMS Compact, samma system som vi testade för ett par år sedan (öronsusningarna är fortfarande kvar), fast här i en utökad version med tre fronthögtalare och åtta surround/höjdhögtalare.

Alcons CRMS Compact. (Foto: Alcons Audio)

Det lär finnas tillräckligt med bas också: vi tyckte att det fungerade fint med en 15-tums Alcon-subwoofer i vårt testrum, men hemma hos Yair har de drämt till med hela fyra stycken 18-tummare – två längst fram och två längst bak! Det handlar antagligen inte bara om att spela bas så att det fladdrar i byxbenen utan om att få en så jämn basfördelning som möjligt i det långsmala rummet.

Förstärkare och annan elektronik är monterat i ett flyttbart rack längst bak i rummet. Laserprojektorn från Sony är inbyggd i en ljuddämpad låda. (Foto: Alcons Audio)

Alla högtalare drivs av Alcons Sentinel-förstärkare och en StormAudio-processor står för styrning och rumskorrektion. Projektorn är en Sony-laserprojektor och den akustiska filmduken kommer från norska DreamScreen.

Enligt Alcons är ägaren till takvåningen väldigt nöjd med sin nya installation – och konstigt vore det ju annars. Lyckligtvis vet vi ju att det är fullt möjligt att fixa bra ljud även i trånga utrymmen och trots att man har en lite mindre budget!

Läs också Hemmabio på 12 kvadratmeter Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också!

Källa: Alcons pressmeddelande

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Rulla till toppen