TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!
Nyhet

Superhemmabio i miniformat

Skjuta sparvar med kanon? Alcons Audio och Dreamscreen har utrustat en hemmabio på knappt 17 kvadratmeter med utrustning i miljonklassen.

forfatter
Publicerad 2020-08-20 - 19:51

Vissa av oss är nöjda med en liten soundbar till TV:n. Andra är inte nöjda förrän de har en anläggning som kan ta upp kampen med en IMAX-biograf. Ska det vara så ska det vara!

Den här installationen från Israel är ändå något utöver det vanliga. Det lilla biorummet är bara ungefär 17 kvadratmeter stort (3 meter brett och 5,5 meter långt), men huserar ändå så många som 15 kraftfulla Alcons-högtalare i full surround och har en bild som täcker hela framväggen.

Stort ljud på lite plats

Allt började med att den israeliska ljudfantasten Yair flyttade från ett stort hus till en mindre takvåning. Eftersom han var van vid ett större hemmabiosystem ville han ha MINST lika bra ljud i sitt nya hem.

Nackdelen var bara att den nya lägenheten hade ont om plats för en hemmabio, det fanns mindre än 20 kvadratmeter över. Sådant räcker inte till någon stor biografsalong – särskilt som utrymmet ska fyllas med största möjliga filmduk, ljudutrustning, fåtöljer och allehanda akustiska prylar!

Lösningen var att bygga in högtalarna i väggen (en så kallad baffelvägg) och dölja dem bakom en akustiskt transparent och ramspänd filmduk. När högtalarna placerades bakom duken gick det att utnyttja hela rummets bredd och skapa en enorm bild. Detta är en både smart och snygg lösning som vi också har använt i vårt eget biorum.

Exempel på en baffelvägg, där högtalarna är gömda bakom skärmen. Här från en något större Alcons-installation. (Foto: Alcons Audio)

 

Ett pyttelitet rum i en lägenhet innebär många utmaningar för både akustik, brusdämpning och ergonomi. För att förhindra att bioljudet stör andra grannar byggdes hela rummet upp från grunden, med flytande golv och väggar och rejäla mängder av isolering. Och det behövs, för det är inte särskilt små högtalare som har satts in i det lilla rummet!

11 högtalare och 4 subwoofrar

Högtalarsystemet är av typen Alcons CRMS Compact, samma system som vi testade för ett par år sedan (öronsusningarna är fortfarande kvar), fast här i en utökad version med tre fronthögtalare och åtta surround/höjdhögtalare.

Alcons CRMS Compact. (Foto: Alcons Audio)

Det lär finnas tillräckligt med bas också: vi tyckte att det fungerade fint med en 15-tums Alcon-subwoofer i vårt testrum, men hemma hos Yair har de drämt till med hela fyra stycken 18-tummare – två längst fram och två längst bak! Det handlar antagligen inte bara om att spela bas så att det fladdrar i byxbenen utan om att få en så jämn basfördelning som möjligt i det långsmala rummet.

Förstärkare och annan elektronik är monterat i ett flyttbart rack längst bak i rummet. Laserprojektorn från Sony är inbyggd i en ljuddämpad låda. (Foto: Alcons Audio)

Alla högtalare drivs av Alcons Sentinel-förstärkare och en StormAudio-processor står för styrning och rumskorrektion. Projektorn är en Sony-laserprojektor och den akustiska filmduken kommer från norska DreamScreen.

Enligt Alcons är ägaren till takvåningen väldigt nöjd med sin nya installation – och konstigt vore det ju annars. Lyckligtvis vet vi ju att det är fullt möjligt att fixa bra ljud även i trånga utrymmen och trots att man har en lite mindre budget!

Läs också Hemmabio på 12 kvadratmeter Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också!

Källa: Alcons pressmeddelande

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Här är den nya Apple TV 4K En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!
Marantz Cinema: Fräschare look - rejälare ljud? Marantz Cinema-serien består av nya integrerade surroundförstärkare samt en separat processor och 16-kanals effektförstärkare. Med ett utseende du inte behöver dölja.
Bose Smart Soundbar 600: Ny utmanare till Sonos Beam? En kompakt soundbar med inbyggda höjdkanaler? Ja tack!
Laserskarp biobild Marknadens billigaste laserprojektor med äkta 4K-upplösning är precis lika fantastisk som den verkar.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Följ Ljud & Bild