annonse
annonse
annonse

Hemmabio på 12 kvadratmeter

Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också!

Det är många som drömmer om en egen bio hemma, men för de flesta stannar det vid en dröm. De flesta nöjer sig med flatskärm och en soundbar i vardagsrummet. Det kan fungera utmärkt, men du kan inte räkna med ståpälsen som bara en riktig hemmabiograf kan ge.

Den goda nyheten är att bygga ett skräddarsytt filmrum inte behöver vara så hemskt komplicerat! Inte så kolossalt dyrt heller. Har du ett rum över och är beredd att kavla upp ärmarna lite så kan du få en hemmabio med kanonbra bild och ljud för mindre pengar än vad det kostar att piffa upp köket eller badrummet.

Bygg din egen hemmabio

De flesta håller nog med om en äkta hemmabio börjar med en stor bild. Du bör ha en projektor och en filmduk, helst på 100 tum eller mer. Sedan behöver du en videokälla (Apple TV eller Blu-ray-spelare), en hemmabioförstärkare, nödvändiga kablar och en uppsättning surroundhögtalare (minst 5.1 kanaler) om det ska bli på riktigt. Men kom ihåg: det räcker inte med att stoppa in allt i ett vanligt vardagsrum och hoppas att resultatet ska bli bra!

Hemmabio på 12 kvadrat

En riktig hemmabio kräver ett eget rum, där allt är optimerat för maximal filmkänsla. Det är just detta AVshop i Oslo har velat bevisa med deras nya mini-biograf. Den så kallade ”Egotrippen” är byggd med en stram budget och begränsat med plats – men resultatet är imponerande!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Väggarna är överdragna med grått och svart molton-tyg, som är känt för att ha ljud- och ljusabsorberande egenskaper. På golvet ligger en grå matta och taket har ljudabsorberade plattor av samma typ man brukar hitta på kontor. De mörka och ljusabsorberande materialen minskar reflexer från duken och hjälper till att bevara kontrasten i bilden.

 

Premissen för Egotrippen är ett medelstort ”städskåp”, bara 2,4 meter brett och 5 meter långt. Ingen gillestuga alltså, men ganska så representativt för vad många av oss kan åstadkomma hemma. Själva rummet är byggt med relativt enkla medel: här hittar du inget ljudisolerat ”rum i rummet” eller flytande golv – bara det som är allra nödvändigast för att ge bra filmupplevelser. Det innebär ett helt mörklagt rum med persienner, den enda ljuskällan (förutom spottarna i taket) är projektorlampan.

Smalt rum, stor duk

Ett långt och smalt rum som detta innebär flera utmaningar. En av dem är att få plats med en tillräckligt stor duk och samtidigt placera högtalarna (höger och vänster front samt center) rätt. I det här rummet är detta löst med en specialtillverkad baffelvägg som utnyttjar platsen maximalt.

Trots rummets smala mått har duken blivit 106 tum. Men det är trångt: duken är bokstavligt talat uppspänd mellan sidoväggarna!

 

Filmduken är akustiskt transparent, så att den kan hängas framför högtalarna. Dessa monteras sedan i en falsk vägg bakom duken. Väggen är ca 30 cm djup och består av ett ramverk av stålreglar som även fungerar som hylla för högtalare och elektronik. Väggen är fylld med isolering och täckt med MDF, gipsskiva och svart högtalartyg. Den finurliga konstruktionen står på golvet och vilar på avkopplande gummifötter för att förhindra att vibrationer överförs till resten av rummet. Hela vägglösningen säljs som byggsats och monteras ihop med popnitar.

Stort ljud i litet rum

Att få plats med en stor bild i en liten garderob är en sak, men att lyckas med ett ordentligt ljud är om möjligt en ännu större utmaning: svåra rumsdimensioner och golv, tak och reflekterande väggar kan påverka ljudet man hör. I en smal ”korridor” som denna kommer framför allt sidoväggarna att orsaka mycket efterklang. Detta är löst med ljudabsorberande och diffunderande plattor som dels sväljer och dels bryter upp ljudreflektionerna. Det har uppenbarligen hjälpt, för vi hörde ingen irriterande efterklang eller några andra tecken på dålig akustik.

Man skulle inte kunna tro det vid första anblicken, men bakom duken sitter faktiskt en hel drös högtalare: tre fronthögtalare och två 12-tums subwoofrar.

 

Utrustningen

Du hittar ingen svindyr laserprojektor eller några enorma högtalare i Egotripp-rummet, men det sitter ordentliga komponenter överallt. Projektorn är den välrenommerade Epson TW-9300 som projicerar bilden på en Dreamscreen-duk. Ljudet kommer från ett 5.1-system med

Adam Audio GTC 55 och två extra Elac 1645 i taket till Atmos-höjdkanaler. Elac-högtalarna har valts eftersom de tar lite plats och har samma typ av banddiskant som Adam-högtalarna. Videokällan är en Sony UHD Blu-ray-spelare och hemmabioförstärkaren är ingen mindre än muskelknippet Marantz SR8012!

Upplevelsen

Egotrippen är ganska spartanskt inredd och en mörk grotta som kan ge en lite klaustrofobisk känsla när man kliver in genom dörren. Men allt sådant glömmer man bort så fort man trycker på ”Play”! När biomörkret sänker sig och bilden dyker upp på duken glömmer vi omvärlden och sugs in i handlingen.

Bilden i Egotrippen är en historia för sig. Epson TW-9300 presenterar Christopher Nolans Dunkirk (UHD Blu-ray) med gnistrande skärpa och superstarka färger, med god hjälp av den smarta inredningen. Omgivningen absorberar allt ströljus och ger en kontrastrik bild som bokstavligt talat svävar i mörkret framför oss. Även om filmduken är uppspänd från vägg till vägg är det inga problem alls med reflektioner från sidorna. Det känns faktiskt som att sitta i ett mycket större och bredare rum!

Ändå är det ljudet i Egotrippen-rummet som imponerar mest. De kraftfulla Adam-högtalarna bakom duken skapar en stor och sammanhängande ljudbild som kopplas perfekt till handlingen på duken. Dialogen är kristallklar och distinkt, med en tyngd som kittlar oss i magen.

Längre bak i rummet bidrar de fyra surroundhögtalarna (två på sidorna och två Atmos-höjdkanaler i taket) till att knyta ihop ”ljudbubblan” till en tredimensionell ljudbild. Det är förförande att höra hur ljudeffekterna bevarar samma ljudkaraktär när de panorerar från högtalare till högtalare! Jag kom på mig själv med att nästan ducka när kulsvärmarna i Dunkirk ven över huvudet.

Basen är inte lika framträdande, mullrande och tung som man kan höra i en del biosalonger. De två 12-tummarna från Adam är kända för att spela en ganska så stram och kontrollerad bas och vi kan inte låta bli att undra hur det skulle låta med en större subwoofer. Men de låter definitivt inte mesigt! När Superman brakar ihop med Doomsday-monstret i Batman v Superman är det som om hela rummet exploderar. Basen finns där när den ska, och känns i magen, stolsryggen och byxbenen!

Prova själv!

När man ser alla läckra bioinstallationer i miljonklassen runt om i världen så är det lätt att man tänker att hemmabio har blivit för lyxigt, komplicerat, dyrt och platskrävande. Men det behöver det inte vara! Egotrippen är ett bra exempel på vad man kan göra med enkla medel och en rimlig budget. Lösningarna och produkterna som använts här kan enkelt skalas upp eller ner så att de passar både plånbok och fingerfärdighet. Så länge du har ett rum med plats för dig själv (och förhoppningsvis resten av familjen) så finns det hopp!

<
>
(Foto: Tillverkare)

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×