Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony TA-AN1000: Sony överraskar med ny surroundförstärkare

Fullspäckad med Dolby Atmos, DTS:X och 3D-kartläggning av rummet, lovar TA-AN1000 en uppslukande hemmabioupplevelse.

Av / 2023-04-25 - 11:50
Sony TA-AN1000: Sony överraskar med ny surroundförstärkare

Sony har idag släppt TA-AN1000 – en helt ny 7.2-kanals surroundförstärkare för sitt sortiment. Den nya modellen erbjuder flera moderna finesser, inklusive Sonys avancerade 360 Spatial Sound Mapping-teknik, som vi känner till från HT-A9-högtalarsystemet.

Modellnamnet AN-1000 borde låta bekant för Sony-fansens öron: det ger minnen av klassiska förstärkare som TA-E-1000ESD, som var en milstolpe på sin tid. Så Sony menar uppenbarligen allvar med den här modellen, som kommer till våra breddgrader i början av juni.

TA-AN1000_rear-Large TA-AN1000__angle-Large
<
>
Sony TA-AN1000 har sex HDMI 2.1-ingångar och 2 ut. Men ingen flerkanalig pre-out, verkar det som. (Foto: Sony)

Lovar en autentisk bioupplevelse hemma

För den som vill ta steget till äkta fullblodshemmabio med separata högtalare behövs en surroundförstärkare som klarar uppgiften. Sony TA-AN1000 stöder de senaste surroundljudformaten, inklusive Dolby Atmos, DTS:X och hanterar video med upp till 8K/60Hz och 4K/120Hz i HDR-format.

Förstärkardelen matar ut 7 x 85 watt (8 ohm, 120 W per kanal i 6 ohm) och kan konfigureras för antingen 7.1 surround eller 5.1.2 med höjdkanaler.

Kanske mest intressant är att TA-AN1000 har Sonys patenterade rumskorrigering – Digital Cinema Auto Calibration (D.C.A.C. IX) i kombination med 360 Spatial Sound Mapping.

D.C.A.C. IX kan korrigera avstånd, vinkel, ljudtryck, fas- och frekvensrespons för varje högtalare med hjälp av den medföljande kalibreringsmikrofonen. På så sätt kan den kompensera för utmanande högtalarplacering, fördröjning eller fasförskjutningar.

Med hjälp av positionsinformationen som mätts av mikrofonen kan systemet kartlägga rummet i 3D, och skapa flera ”fantomhögtalare” och placera dem runt om i rummet – allt för att skapa en mer uppslukande ljudupplevelse.

Vi har hört tekniken i aktion med de helt aktiva, trådlösa surroundhögtalarna HT-A9, men nu blir det alltså möjligt att använda den med sina befintliga passiva högtalare. Om det kommer att fungera lika bra återstår att se/höra.

 

Läs också Sony HT-A9: Vilket surroundljud! Med HT-A9 har Sony tänkt i helt nya banor och löst ett stort problem inom hemmabioljud: var högtalarna ska placeras. Och som det fungerar!

Musik i surroundformat

Förutom filmljud är Sony-förstärkaren väl anpassad för musiklyssning i surround. Sonys eget 360 Reality Audio-ljudformat ingår naturligtvis, och TA-AN1000 stöder också direkt ”native” uppspelning av DSD-filer (Direct Stream Digital), utan konvertering, så att DSD-innehåll kan avnjutas fullt ut.

TA-AN1000 stöder Bluetooth, Spotify Connect, Chromecast och Apple Airplay 2 för enkel musikströmning från mobila enheter. Dessutom är Sony-förstärkaren ”Works with Sonos ” certifierad, så den kan också fjärrstyras via Sonos-appen i multirum-installationer.

Förberedd för högkvalitativ video och spel

Sony säger att de har försökt bevara den ursprungliga bildkvaliteten när den spelas upp genom TA-AN1000. Förstärkaren har HDMI-ingångar och utgångar med passthrough för HDR10, HLG och Dolby Vision, samt 8K och IMAX Enhanced.

Spel tillgodoses också med stöd för 4K120, variabel uppdateringsfrekvens (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM) i HDMI 2.1, för mjukare och klarare rörelser i spel.

TA-AN1000 stöder också PS5-funktionerna Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode, i kombination med kompatibla Sony BRAVIA-TV-apparater.

Foto: Sony

Elegant samspel med Sony TV och högtalare

Sony-förstärkaren drar naturligtvis nytta av att kunna arbeta i symbios med andra produkter från Sony. Förutom att driva konventionella passiva högtalare kan TA-AN1000 också anslutas trådlöst till Sonys aktiva högtalare, inklusive de trådlösa bakhögtalarna SA-RS5 och SA-RS3S och subwoofrarna SA-SW5 och SA-SW3. På så sätt kan man potentiellt undvika mycket av kabelröran i hemmabiosystemet.

När den är ansluten till en BRAVIA-TV med Acoustic Center Sync kan Sony-förstärkaren kombinera ljud från TV:n med ljudet från centerhögtalaren. Dialogen kommer då att upplevas komma direkt från karaktärerna på skärmen.

Pris och tillgänglighet

Sony TA-AN1000 kommer att finnas tillgänglig i Norden från juni 2023, och priset kommer bli cirka 12 000 kronor.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”Sony TA-AN1000: Sony överraskar med ny surroundförstärkare”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ljud & Bild
Rulla till toppen