Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ny generation 4K-projektorer från Sony

Sony presenterar tre avancerade projektorer med 4K, HDR och kanonstark ljusstyrka.

Av / 2020-09-09 - 09:30
Ny generation 4K-projektorer från Sony

4K har nästan blivit standard på TV-fronten – och där rör det sig numera i riktning mot 8K – men det finns fortfarande bara ett begränsat urval av hemmabioprojektorer med 4K-upplösning. Sony är en av få tillverkare som har så kallade native 4K-projektorer, alltså där själva bildchipet också har 4K-upplösning. Däremot har projektorerna saknat ordentlig hantering av video i HDR-kvalitet, särskilt om man jämför med konkurrenten JVC. Det tänker Sony göra någonting åt!

VPL-VW590ES /790ES

De nya modellerna VPL-VW590ES och 790ES ersätter dagens 570/770ES-modeller och ska enligt Sony vara markant förbättrade på flera områden, men framför allt när det gäller att visa HDR-video. 590ES har en standardlampa medan storebror 790ES har en laserljuskälla för att ge ännu högre ljusstyrka. Båda har fått bildbehandlingen uppgraderad i form av den nya videoprocessorn X1, som vi känner väl från Sonys TV-modeller.

Läs också Sony VPL-VW760ES Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

 

Här är några av nyheterna i 2020-modellerna:

  • Dynamisk HDR Enhancer: Med hjälp av datorkraften i den nya X1-processorn klarar projektorerna bättre hantering av HDR-videomaterial. Bildprocessorn analyserar varje scen för att ge optimal kontrast och framhäva ljusa områden, samtidigt som den bevarar detaljer i mörka områden. Den dynamiska kontrasten har också full kontroll över ljusstyrka och ljusöppning (iris).

  • Digital Focus Optimizer: Den här fiffiga funktionen ska kompensera för optisk degradering av linsen och bevara skärpan över hela bilden/filmduken.
  • Sony ”Reality Creation” Technology: X1-processorn kan både förbättra äkta 4K-innehåll (samt skala upp Full HD-innehåll) genom att analysera bilden och jämföra med en inbyggd databas. En välfungerande teknik som vi har sett förut i tidigare Sony-modeller.

 

VPL-GTZ380: ny ultra-highend-modell

Även om Sonys nya projektorer verkar riktigt häftiga så bleknar de en smula om man jämför med värsting-modellen VPL-GTZ380. Detta är Sonys grymmaste för ”hemmabio” hittills, men om du frågar oss verkar den vara mer inriktad på bio i full skala! Och när du ser prislappen kommer du antagligen att börja sälja inträdesbiljetter till soffan …

Sony VPL-GTZ380. (Foto: Sony)

Med en extrem ljusstyrka på hela 10 000 ANSI-lumen kan den fylla även 4–5 meter breda filmdukar med ljus och kontrastrik bild. Den är baserad på ett nytt 0,74-tums 4K SXRD-bildchip och har en nyutvecklad trippel-laserljuskälla. Bildbehandling styrs av den ännu kraftfullare X1 Ultimate-processorn som vi känner igen från Sonys highend-TV-modeller, här optimerad för projektoranvändning.

Men vi som är lite mer prismedvetna då?

Tyvärr verkar det som om Sony inte kommer att lansera någon ny 4K-projektor i budgetklassen i första taget. Dagens billigaste modell VPL-VW270ES (riktpris 50 000 kronor) får ingen ersättare utan är fortfarande den billigaste modellen.

Pris och tillgänglighet

De nya Sony-projektorerna kommer nu i september. Några svenska priser har vi inte sett ännu, men här är de europeiska riktpriserna:

Sony VPL-VW590ES: 7 000 euro
Sony VPL-VW790ES: 12 000 euro
Sony VPL-GTZ380: 80 000 euro (!)

Källa: Sony Professional

Läs också Bioskärm i vardagsrummet Samsungs nya hemmabioprojektorer kan stå alldeles intill väggen men ändå ge en bild på uppemot 130 tum!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen