Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Q700T: Ny 8K-TV från Samsung

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

De knivskarpa 8K-TV-apparaterna har länge varit lyx som främst varit reserverat för de mest förmögna TV-entusiasterna. Men Samsung har uppenbarligen ambitioner om att sänka priserna till en mer folklig nivå: Nya Q700T blir deras billigaste TV med 8K-upplösning hittills.

Samsung Q700T: Billigaste 8K-TV:n hittills

Här är måtten på den mindre 55-tummaren Samsung Q700T. (Foto: Samsung/John Lewis plc)

Samsung har redan lanserat två modeller med 8K-upplösning för 2020-säsongen, närmare bestämt flaggskeppet Q950TS och den smått nedtrimmade Q800T, som vi redan har testat. Nu får alltså dessa ännu en enklare lillebror. Nya Q700T finns i 55 och 65 tum, med 8K-upplösning, och priserna verkar riktigt hyggliga. Det hintas om ungefär 23 000 kronor för 55-tummaren och 35 000 för 65-tummaren. Storebror Q800T kostar numera 40 000 kronor för 65 tum och finns inte i mindre skärmstorlek. Q700T är med andra ord den första 55-tums 8K-TV:n från Samsung i år.

Äkta 8K-TV

För att pressa priset har Samsung av naturliga skäl varit tvungna att använda en något enklare bildpanel än i toppmodellerna, men det är ändå en bildpanel med 8K-upplösmning (7680 x 4320). Specifikationerna ser faktiskt riktigt lovande ut: Q700T tycks ha samma videoprocessor som toppmodellerna (Quantum Processor 8K), vilket bådar gott för uppskalning och allmän bildbehandling. Detta betyder förmodligen också att man kan titta på YouTube-videor (med AV1-kodek) i äkta 8K-upplösning.

Samsung QE65Q700T. (Foto: Samsung)

Annons

Bildpanelen har direkt LED-bakbelysning i stället för den billigare kant-LED-varianten, vilket innebär att vi kan förvänta oss en duglig kontrast. Q700T verkar ha samma antal zoner som 4K-modellen Q80T, som vi tidigare testat med fint resultat. Den maximala ljusstyrkan anges till 1000 nits. Q700T ska också ha ett antireflex-filter som förhindrar att skärmen är spegelblank.

Läs också: Nu kan du titta på YouTube i 8K-upplösning

HDMI 2.1?

Samsung har ännu inte bekräftat att Q700T stöder alla HDMI 2.1-relaterade finesser, men enligt uppgift ska den stödja både 8K/60p och 4K/120p (High Frame Rate/HFR). Den ska också ha AMD Freesync och Variable Refresh Rate/VRR, som är positivt med tanke på nästa generation spelkonsoler. Samsung lyfter fram funktioner som Game Enhancer+ och Dynamic Black Equalizer som också bidrar till att optimera spelupplevelsen.

Utökat ljud – Object Tracking Sound+ (OTS+)

Samsung Q700T har Object Tracking Sound (OTS+), en ny ljudfunktion i 2020-modellerna. TV:n analyserar ljudsignalen och sprider ljudet med hjälp av sammanlagt åtta högtalarelement som är monterade ovanför, under och på sidorna av skärmen för att ge en större ljudbild.

(Foto: Samsung)

Annons

Pris och tillgänglighet

Samsung Q700T finns i 55 och 65 tum.

Uppdatering 2020-09-03:

Ljud & Bild har varit i kontakt med Elgiganten, som bekräftar att Samsung Q700T kommer till Norden. De nya modellerna förväntas komma till butikerna i slutet av oktober, med följande priser:

Samsung QE55Q700T: 25 000 kronor
Samsung QE65Q700T: 30 000 kronor

 

Annons

Samsung Q700T har redan landat i Storbritannien, och TellyDan på YouTube har redan hunnit ”unboxa” en 55-tummare:

Samsungs 8K-TV är gnistrande bra! Med hjälp av en suverän skärpa ger Samsung Q800T en superstark försmak av framtidens TV-teknik.

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 Comment

  1. Kurt Hedenström

    2020-10-02 at 17:49

    Jag undrar var kan man köpa 55″ 8K o till vilket pris här i Sverige

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

Samsung inleder TV-hösten med en ny, billigare modell.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.