Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

McIntosh-processor får 8K-uppgradering

Surroundprocessorn McIntosh MX123 får en efterlängtad uppgradering, som gör att den kan fortsätta leva sitt lyxliv i hemmabion.

Skrivet av / 2021-09-09 - 12:00
McIntosh-processor får 8K-uppgradering

Betalar man 85 000 kronor för en surroundprocessor ska man kunna räkna med att den inte blir för gammal om två år. Det var nämligen 2019 som  McIntosh MX123 lanserades, som hade stöd för dåtidens senaste ljud- och videoformat.

Problemet var att för två år sedan var den högsta videoupplösningen 4K vid 50-60 Hz. Det betyder att om du har en 4K 120 Hz-tv kommer du inte att kunna skicka en sådan videosignal genom McIntosh-processorn och få riktig bild på tv:n. Samma sak om du satt med en rejäl 8K-TV eller liknande projektor. Detta är ännu inte aktuellt för videoentusiaster, eftersom det fortfarande knappt finns något material. Men med spel är det annorlunda. Där är 120 Hz högaktuellt.

Läs också Maffiga muskler i hemmabion Två nya processorer och en femkanals hemmabioförstärkare.
MX123A Lifestyle
Foto: McIntosh

Uppgraderas till 4K/120Hz och 8K/60Hz

McIntosh tar nu konsekvensen att deras avancerade processor MX123 för närvarande bara stöder 4K vid 50-60 Hz. Från och med nu stöder alla MX123 som lämnar fabriken 8K/50-60Hz upplösning och 4K/100-120 Hz. Lägre upplösningar kan skalas upp till 8K.

Det ska sägas att vi fortfarande väntar på svar om huruvida en liknande uppgradering faktiskt kommer att erbjudas för befintliga ägare av MX123.

Uppgradera för endast en HDMI -ingång

Uppgraderingen gäller en HDMI-ingång och två -utgångar, medan resten av de tio HDMI-ingångarna fortfarande kommer att ha 4K/50-60 Hz som maximal upplösning.

De uppgraderade HDMI-kretsarna stöder också avancerade funktioner som Quick Media Switching (QMS), Auto Low Latency Mode (ALLM), Quick Frame Transport (QFT) och Variable Refresh Rate (VRR).

McIntosh MX123A Back Close Up
Det är HDMI-ingång nr 7 på McIntosh MX123A som stöder 8K, liksom båda utgångarna. Foto: McIntosh

Alla 10 HDMI-kontakter stöder kopieringsskydd HDCP 2.3, Rec.2020 4:4:4-färgrymd, dynamisk läppsynkronisering och 3D-video pass through. Dessutom har de stöd för flera HDR-format, till exempel Dynamic HDR, HDR10+, HLG och Dolby Vision (inklusive low latency).

Andra funktioner är samma som tidigare, inklusive Dolby Atmos, eARC, Audyssey MultEQ XT32-rumskorrigering, IMAX Enhanced, m.m. Läs om dem i vår originalnyhet här.

McIntosh MX123: Samma pris som tidigare

De nya enheterna av processorn lämnar fabriken i dagarna och du kan beställa den redan nu. Priset är som tidigare, alltså cirka 85 000 kronor.

 

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen