Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

McIntosh-processor får 8K-uppgradering

Surroundprocessorn McIntosh MX123 får en efterlängtad uppgradering, som gör att den kan fortsätta leva sitt lyxliv i hemmabion.

Betalar man 85 000 kronor för en surroundprocessor ska man kunna räkna med att den inte blir för gammal om två år. Det var nämligen 2019 som  McIntosh MX123 lanserades, som hade stöd för dåtidens senaste ljud- och videoformat.

Problemet var att för två år sedan var den högsta videoupplösningen 4K vid 50-60 Hz. Det betyder att om du har en 4K 120 Hz-tv kommer du inte att kunna skicka en sådan videosignal genom McIntosh-processorn och få riktig bild på tv:n. Samma sak om du satt med en rejäl 8K-TV eller liknande projektor. Detta är ännu inte aktuellt för videoentusiaster, eftersom det fortfarande knappt finns något material. Men med spel är det annorlunda. Där är 120 Hz högaktuellt.

Maffiga muskler i hemmabion Två nya processorer och en femkanals hemmabioförstärkare.
MX123A Lifestyle

Foto: McIntosh

Uppgraderas till 4K/120Hz och 8K/60Hz

McIntosh tar nu konsekvensen att deras avancerade processor MX123 för närvarande bara stöder 4K vid 50-60 Hz. Från och med nu stöder alla MX123 som lämnar fabriken 8K/50-60Hz upplösning och 4K/100-120 Hz. Lägre upplösningar kan skalas upp till 8K.

Det ska sägas att vi fortfarande väntar på svar om huruvida en liknande uppgradering faktiskt kommer att erbjudas för befintliga ägare av MX123.

Annons

Uppgradera för endast en HDMI -ingång

Uppgraderingen gäller en HDMI-ingång och två -utgångar, medan resten av de tio HDMI-ingångarna fortfarande kommer att ha 4K/50-60 Hz som maximal upplösning.

De uppgraderade HDMI-kretsarna stöder också avancerade funktioner som Quick Media Switching (QMS), Auto Low Latency Mode (ALLM), Quick Frame Transport (QFT) och Variable Refresh Rate (VRR).

McIntosh MX123A Back Close Up

Det är HDMI-ingång nr 7 på McIntosh MX123A som stöder 8K, liksom båda utgångarna. Foto: McIntosh

Alla 10 HDMI-kontakter stöder kopieringsskydd HDCP 2.3, Rec.2020 4:4:4-färgrymd, dynamisk läppsynkronisering och 3D-video pass through. Dessutom har de stöd för flera HDR-format, till exempel Dynamic HDR, HDR10+, HLG och Dolby Vision (inklusive low latency).

Andra funktioner är samma som tidigare, inklusive Dolby Atmos, eARC, Audyssey MultEQ XT32-rumskorrigering, IMAX Enhanced, m.m. Läs om dem i vår originalnyhet här.

Annons

McIntosh MX123: Samma pris som tidigare

De nya enheterna av processorn lämnar fabriken i dagarna och du kan beställa den redan nu. Priset är som tidigare, alltså cirka 85 000 kronor.

 

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.