TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

8K-laserprojektorer från JVC

JVC lanserar hemmabioprojektorer i den riktiga highend-klassen.

JVC är kända för att leverera några av de häftigaste projektorerna på hemmabiofronten och är högt aktade av entusiaster över hela världen. JVC-projektorerna utmärker sig med bland annat suverän kontrast och en närmast bottenlös svärta, och kämpar ofta med ärkerivalen Sony om vem som levererat högst bildkvalitet. Och när Sony har lanserat en rad laserbaserade projektorer det senaste året så kan ju inte ingenjörerna hos JVC vila på sina lagrar …

Läs också

Extrem ljusstyrka

8K-upplösning och laserljus

Nu är det dags för en ny generation JVC-projektorer, närmare bestämt fyra modeller i highend-klassen. Tre av dem har 8K-upplösning och laserbaserad ljuskälla, medan den sista är en 4K-modell med traditionell lampa.

Instegsmodellen (om det kan kallas för det) kallas DLA-NP5 och har en lampa med 1800 lumen i ljusstyrka. Den har HDMI 2.0-ingångar och HDCP 2.3.

Storebror DLA-NZ7 introducerar en högeffektiv laserljuskälla (BLU-Escent) med upp till 2200 lumen och 40 000:1 i native-kontrast. Denna modell stöder också 8K/60p-videosignaler via HDMI 2.1 och använder sig av så kallad pixelförskjutning (8K e-shift) för att åstadkomma 8K på skärmen. JVC-projektorn stöder även 4K-video med upp till 120 bilder per sekund, vilket borde göra den aktuell för ett häftigt gaming-system.

DLA-NZ8 tar steget upp till 2500 lumen i ljusstyrka och så mycket som 80 000:1 i native-kontrast. Den har också en mer avancerad pixel shift-teknik (8K e-shiftX) för att få ännu bättre bildskärpa.

Den nya flaggskeppsmodellen från JVC heter DLA-NZ9. Med en större 100 mm glaslins, hela 3000 lumen i ljusstyrka och 100 000:1 kan den fylla de största filmdukarna (upp till 300 tum) med en knivskarp och ljusstark bild.

Fantastisk biokänsla hemma Har du någon av de här projektorerna behöver du aldrig gå på bio igen.
4K projektorer

Pris och tillgänglighet

De nya JVC-projektorerna landar hos återförsäljarna mot slutet av året (DLA-NP5 förväntas inte förrän i början av 2022).

Svenska priser har vi inte fått tag i, men vi har snappat upp följande norska priser som förmodligen stämmer ganska så väl:

JVC DLA-NP5: 80 000 kr
JVC DLA-NZ7: 120 000 kr
JVC DLA-NZ8: 175 000 kr
JVC DLA-NZ9: 300 000 kr

 

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.