Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Det bästa av hemmabio från Marantz?

Marantz AV 10 och AMP 10 är en riktig high-end förstärkare för hemmabion. Billigt är det inte, men du kommer att bli rik på upplevelser ...

Av / 2023-02-20 - 15:26
Det bästa av hemmabio från Marantz?

Vi har nämnt förstärkarpaketet från Marantz tidigare, bestående av processorn AV 10 och effektförstärkaren AMP 10. De tillkännagavs nämligen officiellt i höstas, tillsammans med ett antal nya Cinema-förstärkare och receivrar, med ett helt nytt utseende än tidigare. Vackra, om du frågar oss!

Nyheten den här gången är att förstärkarpaketet nu äntligen kan köpas, och vi har en uppsättning på väg in för test!

Marantz_av10_StudioL_02
Marantz AV 10 hanterar hela 15 ljudkanaler, plus fyra subwoofers. Foto: Marantz

Marantz AMP 10: 15-kanals processor

Processorn AMP 10 har sju HDMI-ingångar, som alla stöder 8K-video.

På ljudsidan har den 15.4 kanalers processering, där 4:an står för antalet subwoofers som kan kalibreras och justeras individuellt. De 15 kanalerna kan konfigureras som du vill; Om du vill ha så många högtalare som möjligt i taket är det maximala antalet sex, då har du nio kanaler kvar för att driva högtalarna runt rummet i öronnivå (9.1.6-konfiguration).

Om du av någon anledning vill ha ännu fler högtalare på golvet kan du ha upp till elva högtalare där och istället minska till fyra takhögtalare (11.1.4). Flexibelt, med andra ord.

Läs också Marantz Cinema: Fräschare look - rejälare ljud? Marantz Cinema-serien består av nya integrerade surroundförstärkare samt en separat processor och 16-kanals effektförstärkare. Med ett utseende du inte behöver dölja.

Avancerade kretsar

En seriös processor behöver seriös digital bearbetning. För att konvertera så många som 19 kanaler samtidigt måste alla DAC:ar vara perfekt synkroniserade med en mycket exakt klocksignal. För detta använder AV 10 en mycket exakt kvartskristall och använder ett litet buffertminne där eventuella fasförskjutningar korrigeras innan signalen skickas vidare.

De senaste HDAM-SA3-transistorkretsarna ska ge ännu lägre brusgolv än tidigare, och antalet transistorer har mer än fördubblats sedan föregångaren.

Du kan välja mellan att använda balanserade XLR-utgångar eller vanlig obalanserad RCA.

Marantz AV10 Interior
Foto: Marantz

Omslutande ljudformat

Marantz AV 10 stöder självklart Dolby Atmos, men också DTS:X. I så sätt är det också IMAX Enhanced-kompatibelt. Detta är förmodligen mer en speciell digital handshake än ett format, i den meningen att om filmen du ska titta på är kodad med IMAX Enhanced, får du automatiskt DTS:X-ljud, och receivern stänger också av all bildbehandling. Vi har inte riktigt kunnat bestämma oss för om IMAX Enhanced är en gimmick, eller något som faktiskt är trevligt att ha. Någon nödvändighet är det definitivt inte.

Om du har musikutgåvor med det ännu ovanligare, men mycket bra, Auro 3D-ljudformatet (filmutgåvor finns knappast), stöder processorn också detta.

För vardagligt musiklyssnande har AV 10 strömningsfunktioner, inklusive gränssnittet HEOS, som kan spela trådlöst till andra kompatibla nätverksprodukter i hela huset. Men även AirPlay 2, Bluetooth och Spotify Connect stöds.

Marantz AV10 Sub out
Alla kanaler kan köras balanserade, även alla fyra subwoofrar. Foto: Marantz

Rumskorrigering

AV 10 har Audyssey MultEQ XT32 rumskorrigering, vilket fungerar bra. Om du å andra sidan vill ha den mycket häftigare Dirac Live-korrigeringen, som verkligen ger stora möjligheter att anpassa ljudet till rummet, kan en licens köpas för detta. Observera att du då behöver en separat mätmikrofon för detta. Till exempel miniDSP UMIK-1.

Marantz AMP 10: rejäl effekt till 16 högtalare

AMP 10 är en effektförstärkare på 16 x 200 watt, mätt med två kanaler drivna samtidigt. Detta uppges fördubblas till 400 watt i 4 ohm. Marantz menar själva att AMP 10 är deras “mest avancerade och upplösta förstärkare” hittills.

De 16 kanalerna kan användas individuellt, eller paras ihop med biamping, så att varje högtalare får två kanaler, med total separation mellan höga och låga frekvenser. Alternativt kan förstärkarna bryggas, om du i stället behöver ännu mer kraft till varje högtalare.

Marantz_AMP10_AV10_Studio_002
Foto: Marantz

Marantz AV 10 och AMP 10: Tillgänglighet och priser

Förstärkarpaketet AV 10 och AMP 10 kan köpas nu och kostar 75 000 kronor – styck!

Mer info: marantz.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Rulla till toppen