Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Denon AVR-X1800H: Mer uppslukande Atmos-upplevelser för Svensson

Med AVR-X1800H vill Denon ta den fulla 3D-ljudupplevelsen till människor som inte har ett gigantiskt rum.

Skrivet av / 2023-08-23 - 17:10
Denon AVR-X1800H: Mer uppslukande Atmos-upplevelser för Svensson

Denon AVR-X1800H är en 7-kanalig receiver som levererar 3D-ljud med Dolby Atmos och DTS:X. Då med en 5. 1-konfiguration plus två högtalarkanaler som återger ljudet ovanifrån. Oavsett om du fysiskt monterar ett par högtalare i taket, eller använder den mer diskreta varianten med Atmos Elevation-högtalare ovanpå fronterna. Dessa kommer då att spela upp ljudet i taket och sedan reflekteras det tillbaka ner till lyssnaren.

Denon_avr_x1800H front angle
Foto: Denon

Rumskorrigering med Audyssey

Receivern anges kunna leverera upp till 145 watt per kanal och har inbyggd rumskorrigering från Audyssey. Det är en beprövad teknik där en mätmikrofon placeras i olika positioner runt lyssningspositionen för att anpassa ljudet från högtalarna till rummet. Vår erfarenhet är att det fungerar bra och förhöjer surroundupplevelsen.

Läs också Dolby Atmos i hemmabion Just när vi trodde att fem eller sju högtalare plus en subbas var mer än tillräckligt för att få bioljud i vardagsrummet, avslöjar ljudguruerna på Dolby Laboratories sina nya planer för våra hemmabioanläggningar.

8K

Receivern har även stöd för upp till 8K videoupplösning, om du skulle vilja dra videokällor och spelkonsoler genom receivern och dra en videokabel till TV:n.

För många kommer det förmodligen att vara mer aktuellt att ansluta allt till TV:n och få ut ljudet till receivern via ljudreturkanalen eARC. Denna har stöd för högupplöst ljud, inklusive Dolby Atmos och DTS:X.

Baksidan är densamma på de båda versionerna, förutom att DAB-versionen har en gemensam antennkontakt för FB och DAB, medan standardversionen har en för FM och en för AM. Foto: Denon

Musikströmning

Musik kan strömmas via HEOS-appen för iOS och Android, och receivern har dessutom inbyggd AirPlay 2 för Apple-användare. Den har både HomeKit- och Google Home-integration, för röststyrning via smarta högtalare från tredje part och mobiltelefoner.

Dessutom har receivern internetradio, oavsett om du väljer den vanliga versionen eller den med DAB+-radio.

Foto: Denon

Egentligen inte 7.2

Slutligen en kommentar från oss angående påståendet att detta är en 7.2 receiver. Ja, den har två subwooferutgångar. Men eftersom de inte har individuell processering och kalibrering blir resultatet exakt detsamma som om du använder en Y-splitter på en enda subwooferutgång. Ergo, detta är en 7.1- och inte en 7.2-mottagare.

Denon_avr_x1800H_front w remote
Foto: Denon

Denon AVR-X1800H: Pris och tillgänglighet

Standardversionen AVR-X1800H kommer att börja säljas den 1 september för 10 000 kronor.

Mer info: hifiklubben.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Rulla till toppen