Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2023: Nakamichi Dragon 11.4.6 Soundbar

Soundbar-högtalaren har totalt 21 kanaler och Dolby Atmos-surround.

Skrivet av / 2023-01-09 - 15:56
CES 2023: Nakamichi Dragon 11.4.6 Soundbar

Nakamichi Dragon 11.4.6 Soundbar, är en högtalare du knappast sett maken till. Med totalt 21 kanaler, inte bara en, utan två subwoofers och ett par bakhögtalare, är detta kanske den råaste soundbaren hittills.

Det är förmodligen därför Nakamichi har valt att kalla den Dragon som de alltid har kallat sina flaggskepp. Den första Nakamichi Dragon var en extrem kassettspelare som de lanserade 1982. 1986 släpptes också Dragon CT, som var en unik och ganska speciell skivspelare, och 1996 en CD-spelare i tre kabinett kallad Dragon CD.

Därför används Dragon här också.

Dragon 11.4.6 med bakhögtalare. Foto Nakamichi

Dolby Atmos

Om den kommer att leva upp till sitt ambitiösa namn återstår att testa, men det finns lite att klaga på i specifikationerna. Huvudenheten är en 147 cm bred soundbar med vansinniga 24 högtalarelement, inklusive Dolby Atmos-surroundkanaler, varav tre är Air Motion Transformer-banddiskanter, de återstående är surroundkanaler som sprider ljudet åt sidorna, framåt och uppåt.

Det finns också Dolby Atmos-surroundkanaler i de två bakhögtalarna, som också har varsin banddiskant. De är utrustade med en så kallad Perfect Height Mechanism, som gör det möjligt att vrida de uppåtvända elementen 180 grader. Som antyds på bilden nedan.

Nakamichi Dragon Omni-Motion Reference Surround. Foto Nakamichi

Isobarisk bas

De två subwoofers som kompletterar Nakamichi-systemet använder två baselement i varje kabinett, i en så kallad isobar-konfiguration med elementen vända mot varandra. Det ska ge effektivare djupbas än bara ett element skulle kunna skapa i ett motsvarande kabinett.

Nakamichi Dragon Quad Subwoofers. Foto Nakamichi

Den totala systemeffekten anges till 3 000 watt från totalt 15 digitala förstärkarmoduler, som ska klara ett ljudtryck på så mycket som 125 dB. Det borde ge mer än tillräckligt med ljud för även de mest actionfyllda filmerna.

Nakamichi Dragon Soundbar, har också stöd för Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, ovannämnda Dolby Atmos och Dolby Vision. Det finns också inbyggd Bluetooth aptX HD för trådlös strömning.

Soundbaren-högtalaren, eller snarare anläggningen, är inte till salu förrän under andra kvartalet 2023. I USA har den fått ett pris på 3499 USD, cirka 36 000 kronor här hemma. Om den alls kommer till försäljning i Norden.

 

CES 2023: JBL:s bästa och mest kraftfulla soundbar

JBL Bar 1300 är deras bästa och mest avancerade soundbar hittills, och ska ge oss riktig biokänsla hemma.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Rulla till toppen