TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2023: Nakamichi Dragon 11.4.6 Soundbar

Soundbar-högtalaren har totalt 21 kanaler och Dolby Atmos-surround.

forfatter
Publicerad 2023-01-09 - 15:56

Nakamichi Dragon 11.4.6 Soundbar, är en högtalare du knappast sett maken till. Med totalt 21 kanaler, inte bara en, utan två subwoofers och ett par bakhögtalare, är detta kanske den råaste soundbaren hittills.

Det är förmodligen därför Nakamichi har valt att kalla den Dragon som de alltid har kallat sina flaggskepp. Den första Nakamichi Dragon var en extrem kassettspelare som de lanserade 1982. 1986 släpptes också Dragon CT, som var en unik och ganska speciell skivspelare, och 1996 en CD-spelare i tre kabinett kallad Dragon CD.

Därför används Dragon här också.

Dragon 11.4.6 med bakhögtalare. Foto Nakamichi

Dolby Atmos

Om den kommer att leva upp till sitt ambitiösa namn återstår att testa, men det finns lite att klaga på i specifikationerna. Huvudenheten är en 147 cm bred soundbar med vansinniga 24 högtalarelement, inklusive Dolby Atmos-surroundkanaler, varav tre är Air Motion Transformer-banddiskanter, de återstående är surroundkanaler som sprider ljudet åt sidorna, framåt och uppåt.

Det finns också Dolby Atmos-surroundkanaler i de två bakhögtalarna, som också har varsin banddiskant. De är utrustade med en så kallad Perfect Height Mechanism, som gör det möjligt att vrida de uppåtvända elementen 180 grader. Som antyds på bilden nedan.

Nakamichi Dragon Omni-Motion Reference Surround. Foto Nakamichi

Isobarisk bas

De två subwoofers som kompletterar Nakamichi-systemet använder två baselement i varje kabinett, i en så kallad isobar-konfiguration med elementen vända mot varandra. Det ska ge effektivare djupbas än bara ett element skulle kunna skapa i ett motsvarande kabinett.

Nakamichi Dragon Quad Subwoofers. Foto Nakamichi

Den totala systemeffekten anges till 3 000 watt från totalt 15 digitala förstärkarmoduler, som ska klara ett ljudtryck på så mycket som 125 dB. Det borde ge mer än tillräckligt med ljud för även de mest actionfyllda filmerna.

Nakamichi Dragon Soundbar, har också stöd för Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, ovannämnda Dolby Atmos och Dolby Vision. Det finns också inbyggd Bluetooth aptX HD för trådlös strömning.

Soundbaren-högtalaren, eller snarare anläggningen, är inte till salu förrän under andra kvartalet 2023. I USA har den fått ett pris på 3499 USD, cirka 36 000 kronor här hemma. Om den alls kommer till försäljning i Norden.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

CES 2023: JBL:s bästa och mest kraftfulla soundbar

Kolla in den rejäla JBL-plankan

JBL Bar 1300 är deras bästa och mest avancerade soundbar hittills, och ska ge oss riktig biokänsla hemma.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Skrämmande realistisk biobild Sony tar laserbio till nya höjder med en highend-projektor som kommer att få dig att tappa hakan.
80-tums bild från 1 cm avstånd Supernära projektor ger skarpa bilder i klassrum och mötesrum.
Nakamichi väcker draken till liv Soundbar-högtalaren har totalt 21 kanaler och Dolby Atmos-surround.
lbpluss
Nya Apple TV är ett krutpaket Tredje generationens Apple TV 4K är en blixtsnabb enhet med starka prestanda, en sömlös användarupplevelse och fantastisk bild- och ljudkvalitet. Plugga in den och plocka fram popcornen!
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Följ Ljud & Bild