Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Häftig 32-tums OLED-monitor från Asus

Asus OLED PA32DC, är världen första OLED dataskärm med inbyggd autokalibrering. En monitor för finsmakare!

Av / 2021-09-08 - 11:45
Häftig 32-tums OLED-monitor från Asus

Världen kanske råaste 4K datamonitor, vars fulla namn är Asus ProArt Display OLED PA32DC, är världens första OLED-skärm med inbyggd kolorimeter för perfekt kalibrering. Använd den medföljande programvaran ProArt 2.0 eller det tredjepartsprogram du själv föredrar – Calman eller Light Illusion ColourSpace CMS till exempel. Den inbyggda kolorimetern kan programmeras till att kontrollera färgåtergivningen nästan så ofta du vill.

Läs också Herregud, en sådan bildkvalitet! Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.

Men det häftigaste med skärmen är att detta är en renodlad OLED-skärm, vilket innebär en perfekt svartnivå och ett oändligt mycket större kontrastomfång än någon annan OLED-skärm är kapabel till. Inklusive Asus egen PA32UCX-K high-end-monitor med Mini LED IPS-panel.

Asus ProArt Display OLED PA32DC
Asus ProArt Display OLED PA32DC kan stå på stativ eller mindre fötter. Foto: Asus

Begränsad ljusstyrka, men perfekt svärta

OLED-panelens största svaghet är en något begränsad max-ljusstyrka, därför har PA32DC den lägsta VESA-certifieringen för HDR, nämligen DisplayHDR 400. Det innebär att maximal ljusstyrka är över 400 nits (cd/m2)), men lägre än 500 – som är nästa nivå på VESA-listan. Som jämförelse är PA32UCX-K certifierad med DisplayHDR 1000, vilken betyder att maxstyrkan är över 1000 nits.

HDR på en OLED-skärm är dock något helt annat än på en LCD-skärm, som näsan alla andra skärmar använder, oavsett om tekniken de använder är IPS, TFT eller TN. Gråtoner som är ”nästan svarta” är nämligen väldigt dassiga på en LCD-skärm. Är ljusstyrkan för låg blir skuggorna platta och det blir ingen kontrast mot högdagrarna. Lösningen blir att öka ljusstyrkan, och därmed öka kontrasten mellan skuggor och högdagrar. Därför behöver en LCD-skärm helst över 1000 nits för att fungera optimalt med HDR-effekter.

En OLED-skärm fungerar däremot brilliant med 400 nits, eftersom högdagrarna står i kontrast mot en oändligt djup svärta – som enbart begränsas av det ljus från omgivningen som reflekteras i skärmen.

OLED PA32DC har 99% av DCI-P3

Bilden på PA32DC mäter 31,5 tum på diagonalen, och förutom perfekt svärta täcker den en stor, 10-bitars färgrymd. 99 procent och den stora färgrymden DCI-P3 täcks, och det i kombination med 1.000.000:1 i kontrast skulle betyda ett fantastiskt arbetsverktyg för professionella bildbehandlare. Oavsett om det gäller video eller stillbilder. Med framförallt på video, då detta alltså är en HDR-skärm

Inte ett ljud om pris eller tillgänglighet

Asus skriver inte något om priserna på skärmen, men den blir garanterat inte billig. Tidigare nämnda toppmodell med Mini LED-panel, PA32UCX-K kostar en bit över 30 000 kronor. Det finns ingen anledning att tro att OLED-monitorn blir billigare. Vi får inte heller veta någon tidpunkt för tillgänglighet, men när vi kontaktade Asus för att få ett exemplar för test, fick vi besked att de räknar med att få sitt första testexemplar om ”ett par månader”. Innan november slut alltså, om vi har tur.

Asus ZenScreen OLED MQ13AH
Asus OLED MQ13AH är världens första 13″ bärbara OLED-skärm. Foto: Asus

Flera häftiga skärmar

Asus har också lanserat andra häftiga skärmar, som till exempel världens första bärbara OLED-skärm i form av OLED MQ13AH och OLED MQ16AH. De mäter 13” respektive 15,6” på diagonalen, och båda har full HD-upplösning (1920×1080). Sedan ska vi inte glömma den bärbara 14” portabla superbredformatskärmen PA147CDV och dessutom den bärbara projektorn ZenBeam E2, som har fått dubblerad ljusstyrka sedan föregångaren ZenBeam E1 och dessutom fått kraftigare förstärkare på ljudsidan – upp från 2 till 5 watt.

Klicka här för att läsa hela pressmeddelandet (engelska)

ASUS-ZenBeam-E2-989x556 Asus-ProArt-Display-PA147CDV2-989x556 Asus-ProArt-Display-PA147CDV-989x556
<
>
Asus ZenBeam E2 är en bärbar LED-projektor med 300 lumen och inbyggd högtalare med 5 watts förstärkarkraft. Foto Asus
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Ljud & Bild
Rulla till toppen