TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Häftig 32-tums OLED-monitor från Asus

Asus OLED PA32DC, är världen första OLED dataskärm med inbyggd autokalibrering. En monitor för finsmakare!

forfatter
Publicerad 2021-09-08 - 11:45

Världen kanske råaste 4K datamonitor, vars fulla namn är Asus ProArt Display OLED PA32DC, är världens första OLED-skärm med inbyggd kolorimeter för perfekt kalibrering. Använd den medföljande programvaran ProArt 2.0 eller det tredjepartsprogram du själv föredrar – Calman eller Light Illusion ColourSpace CMS till exempel. Den inbyggda kolorimetern kan programmeras till att kontrollera färgåtergivningen nästan så ofta du vill.

Läs också Herregud, en sådan bildkvalitet! Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Asus pa32ucx SPREAD

Men det häftigaste med skärmen är att detta är en renodlad OLED-skärm, vilket innebär en perfekt svartnivå och ett oändligt mycket större kontrastomfång än någon annan OLED-skärm är kapabel till. Inklusive Asus egen PA32UCX-K high-end-monitor med Mini LED IPS-panel.

Asus ProArt Display OLED PA32DC
Asus ProArt Display OLED PA32DC kan stå på stativ eller mindre fötter. Foto: Asus

Begränsad ljusstyrka, men perfekt svärta

OLED-panelens största svaghet är en något begränsad max-ljusstyrka, därför har PA32DC den lägsta VESA-certifieringen för HDR, nämligen DisplayHDR 400. Det innebär att maximal ljusstyrka är över 400 nits (cd/m2)), men lägre än 500 – som är nästa nivå på VESA-listan. Som jämförelse är PA32UCX-K certifierad med DisplayHDR 1000, vilken betyder att maxstyrkan är över 1000 nits.

HDR på en OLED-skärm är dock något helt annat än på en LCD-skärm, som näsan alla andra skärmar använder, oavsett om tekniken de använder är IPS, TFT eller TN. Gråtoner som är ”nästan svarta” är nämligen väldigt dassiga på en LCD-skärm. Är ljusstyrkan för låg blir skuggorna platta och det blir ingen kontrast mot högdagrarna. Lösningen blir att öka ljusstyrkan, och därmed öka kontrasten mellan skuggor och högdagrar. Därför behöver en LCD-skärm helst över 1000 nits för att fungera optimalt med HDR-effekter.

En OLED-skärm fungerar däremot brilliant med 400 nits, eftersom högdagrarna står i kontrast mot en oändligt djup svärta – som enbart begränsas av det ljus från omgivningen som reflekteras i skärmen.

OLED PA32DC har 99% av DCI-P3

Bilden på PA32DC mäter 31,5 tum på diagonalen, och förutom perfekt svärta täcker den en stor, 10-bitars färgrymd. 99 procent och den stora färgrymden DCI-P3 täcks, och det i kombination med 1.000.000:1 i kontrast skulle betyda ett fantastiskt arbetsverktyg för professionella bildbehandlare. Oavsett om det gäller video eller stillbilder. Med framförallt på video, då detta alltså är en HDR-skärm

Inte ett ljud om pris eller tillgänglighet

Asus skriver inte något om priserna på skärmen, men den blir garanterat inte billig. Tidigare nämnda toppmodell med Mini LED-panel, PA32UCX-K kostar en bit över 30 000 kronor. Det finns ingen anledning att tro att OLED-monitorn blir billigare. Vi får inte heller veta någon tidpunkt för tillgänglighet, men när vi kontaktade Asus för att få ett exemplar för test, fick vi besked att de räknar med att få sitt första testexemplar om ”ett par månader”. Innan november slut alltså, om vi har tur.

Asus ZenScreen OLED MQ13AH
Asus OLED MQ13AH är världens första 13″ bärbara OLED-skärm. Foto: Asus

Flera häftiga skärmar

Asus har också lanserat andra häftiga skärmar, som till exempel världens första bärbara OLED-skärm i form av OLED MQ13AH och OLED MQ16AH. De mäter 13” respektive 15,6” på diagonalen, och båda har full HD-upplösning (1920×1080). Sedan ska vi inte glömma den bärbara 14” portabla superbredformatskärmen PA147CDV och dessutom den bärbara projektorn ZenBeam E2, som har fått dubblerad ljusstyrka sedan föregångaren ZenBeam E1 och dessutom fått kraftigare förstärkare på ljudsidan – upp från 2 till 5 watt.

Klicka här för att läsa hela pressmeddelandet (engelska)

ASUS-ZenBeam-E2-989x556 Asus-ProArt-Display-PA147CDV2-989x556 Asus-ProArt-Display-PA147CDV-989x556
<
>
Asus ZenBeam E2 är en bärbar LED-projektor med 300 lumen och inbyggd högtalare med 5 watts förstärkarkraft. Foto Asus
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend