ZenBeam E1 har ett enkelt och funktionellt aluminiumskal med en storlek som en gång i tiden hade passat för en Walkman. Ett lock skyddar linsen och längs sidorna finns hål för ventilationen. Batteriet ger upp till 5 timmars bärbar hemmabio utan annan kabel än den från avspelaren. Inkopplingen är enkel. Det finns en enda HDMI/MHL-ingång och dessutom bara ett litet 3,5-mm hörlursuttag, en strömkontakt samt en USB-port för laddning. Med andra ord precis vad som behövs. Fast det hade öka möjligheterna markant om man dessutom hade kunnat spela upp filmer från SD-kort eller USB-medier. För att inte tala om trådlös uppspelning från Android-enheter via Miracast.
Ljud och Bild
Ljusstyrkan är E1:s akilleshäl. Även i ett mörklagt rum sent på natten känns bilden lite matt. Projektorn har en maximal ljusstyrka på 150 lumen. Det motsvarar ungefär en 15 watts glödlampa. Och det bör påpekas att det är när den körs på max. I Eco-läget, där batteriets livslängd uppges till fem timmar, är ljusstyrkan 50 lumen. Upplösningen är också begränsad. Projektorn tar emot Full HD-signaler, men har bara en fysisk upplösning på 854 x 480 pixlar. Alltså knappt en fjärdedel av Full-HD.
Den inbyggda högtalaren är av naturliga orsaker mycket liten, men ger ifrån sig ett förvånansvärt starkt och bra ljud. Som transportabel jätte-TV med signaler från datorn går det utmärkt att hänga med i handlingen. Vi var till och med tvungna att sänka volymen ibland.
Slutsats
Asus ZenBeam E1 är en projektor som tack vare storleken kan hänga med till ställen som få andra kan. Den har sina begränsningar i både bildkvalitet och funktioner, men är ändå en charmig liten pryl! På arbetstid tar den nästan ingen plats alls i portföljen i väntan på att någon behöver göra en presentation. Och på semestern kan den vara en storskärm i hotellrummet, sommarstugan eller husvagnen. Om man bara hade kunnat krympa PC:n lika mycket så hade världen varit perfekt.
Ljud & Bild tycker
Ultrabärbar projektor som kan visa film och bildspel var som helst. Tillsätt en HDMI-källa och en vit vägg, sedan är det bara att köra! Det finns verkligen inte mycket ljusstyrka. Och så saknar man att kunna spela via Miracast och USB/SD-medier.
Riktpris: 3 200 kr
Specifikationer
Ljusstyrka/kontrast: 150 Lumen/3 500:1
Upplösning: 854 x 480
Bildstorlek: 16–120 tum (0,49–3,72 m)
Batteritid: 5 h (med 50 Lumen)
Mått/vikt: 110 x 29 x 83 mm/307 g
Webb: asus.se
Också i detta test:
6 bärbara projektorer
BenQ GS1
Titta på film var du vill
BenQ är ett columbi ägg som gör att du kan ta med dig stora filmupplevelser vart som helst.
Philips PicoPix PPX3417W
Många äss i rockärmen
Oavsett om du vill titta på video från mobil, PC, minneskort eller USB – eller till och med trådlöst – är det här en projektor att räkna med.
Philips PicoPix PPX4835
Bara bra på papperet
Vi hade väntat oss mer av en projektor med 720p-upplösning, i synnerhet till det här priset.
Asus S1
Välvald kompromiss
Asus S1 har bara ett enda mål: att ge maximal bildkvalitet för pengarna i ett ytterst kompakt format.
Philips PicoPix PPX5110
Instegsmodellen
Den här superkompakta projektorn strömmar video trådlöst direkt från mobilen.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser