Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Kommentar

Microsoft och Sony har splittrat gamingvärlden i två

…men det behöver inte betyda så mycket för dig.

Av / 2022-02-03 - 09:30
Microsoft och Sony har splittrat gamingvärlden i två
comment Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

Xbox-producent Microsoft har inte ens hunnit punga ut sina nästan 69 miljarder dollar för spelbolaget Activision Blizzard, och redan följer Sony efter med uppköp av Bungie. Visserligen för den mycket lägre summan på 3,6 miljarder dollar – dock ändå ett viktigt led när nu gaminghistoriens nästa kapitel skrivs.

Viktiga spel på båda sidor

För den oinvigde betyder det att Microsoft har säkrat sig ensamrätten på bolaget bakom spel som Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft, CandyCrush samt Tony Hawk-spelen. Som troligen kommer betyda att du behöver en Xbox-konsol eller en gamingdator med Windows för att kunna spela dessa spel.

Sonys kontring innebär för dem, bland annat, att de har säkrat sig Destinyspelen. Som man kan anta betyder att de så småningom kommer försvinna från Xbox-plattformen.

PS5 vs Xbox Series X lifestyle scaled 1
Klyftan mellan PlayStation 5 och Xbox Series X har blivit ännu större, spelvärlden splittras i två. Foto: Audun Hage, L&B

Du kan komma att behöva båda konsolerna

På kort sikt är det dåliga nyheter för konsolgamers som spelar spel från båda läger. Det kan nämligen betyda att man behöver både Xbox och PlayStation. Och med leveransproblemen vi står inför på halvledarmarknaden, är både Xbox Series X och PlayStation 5 nästan konstant borta från allt som heter butikhyllor. Som igen betyder att de tidvis har gått för hissnande summor på privatmarknaden.

Detta innebär att du kan behöva punga ut 15–20 000 kronor – om inte mer – för båda konsolerna.

Xbox Game Pass scaled 1
Med Xbox Game Pass kan du spela Xbox-spel med ett månadsprenumeration. Även på dator. Foto: Skärmdump

Är konsolmarknaden på väg att ändras?

På lite längre sikt är det inte alls säkert att det behöver betyda så mycket för plånboken. För vem säger att vi måste äga konsolerna i framtiden alls?

Det är mycket möjligt att gaming kommer få en helt ny affärsmodell, genom att man hyr istället för att äga. Microsoft har redan sin prenumerationstjänst Xbox Game Pass, där du betalar en månadsprenumeration för att få obegränsad tillgång till de viktigaste spelen. Motsvarande tjänst hos Sony heter PlayStation Plus.

Läs också De bästa gaming-skärmarna En modern gaming-TV ger dig inte bara en bättre bild, den kan också göra dig till en bättre gamer! Vi har testat TV-apparaterna som ger dig highscore.

Tjänsterna kostar +/- 135 kronor i månaden. Det är ingenting som hindrar att både Microsoft och Sony kan erbjuda en konsol i posten, för en extra månadskostnad, på samma sätt som vi har bekantat oss med det från kabel- och satellit-TV-leverantörerna. Dessutom blir detta i så fall endast för de mest inbitna spelarna, som önskar vara garanterade den allra bästa spelprestandan, i full 4K-upplösning med 60-120 bildramar per sekund (fps). Övriga kommer inte behöva konsolen överhuvudtaget.

PlayStation Plus scaled 1
Sonys spelprenumerationstjänst heter PlayStation Plus. Foto: Skärmdump

Spel-streaming

Det mest sannolika är ändå att streaming blir framtiden, även i spel. Marknaden är redan ordentligt igång, och kommer förmodligen att fortsätta att växa sig ännu större i framtiden. Du behöver faktiskt strängt taget varken Xbox eller PS5 för att spela de nyaste och bästa spelen.

Ultimate-prenumerationen i Xbox Game Pass-tjänsten låter dig nämligen streama spel både till Xbox och PC/Mac och i tillägg mobila enheter. Då får du ytterligare extra datorkraft från ett externt, ihopkopplat Xbox Series X-nätverk, och kan därmed få bättre prestanda än om spelet kör uteslutande lokalt på sin egen enhet. Om du då känner dig nöjd med Full HD och 60 fps, som är gränsen, för att hålla förseningar och responstid på nere på ett minimum.

Läs också Vi har testat PlayStation 5! Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.

Sony erbjuder något liknande, med Remote Play. Tjänsten, som är gratis, låter dig spela PlayStation-spel på både mobila enheter och PC/Mac.

Därmed är allt du behöver för att kunna spela spelen från Microsoft och Sony en dator eller mobiltelefon, oavsett om de inte är tillgängliga på varandras konsoler.

Det enda PC-spelare behöver i tillägg för att uppleva konsolspelen som de är tänkta att spelas, är en kontrollenhet till Xbox och PS5 som kopplas trådlöst till datorn via Bluetooth.

Welcome to Stadia 989x556 1 1
Med tjänster som Google Stadia och Nvidia GeForce NOW kan du spela direkt på Smart-TV eller mobil. Foto: Audun Hage, L&B

Google och Nvidia

När vi först är inne på spelstreaming får vi inte glömma övriga tjänster, som Google Stadia och Nvidia GeForce NOW, som båda erbjuder spelande via både mobila enheter och direkt i Smart-TV-appen, på kompatibla TV-plattformar. Båda tjänsterna låter dig låna extern datorkraft från ett datornätverk, så att du kan spela med mycket högre prestanda än din enhet klarar av på egen hand.

ps5 xbox series x scaled 1 scaled 1
Xbox-kontrollenheten till vänster, PS5 till höger.

Toppkonsolerna är inte passé

Oavsett om det finns lösningar för att spela alla spelen själv utan konsolerna, kommer de riktiga storspelarna – och då inte minst tävlingsspelare – önska att spela från konsol. Då pratar vi de dyraste flaggskeppsmodellerna, som ju är vad som krävs för att få ner responstiden till ett minimum. När en liten millisekund kan stå mellan liv och död, kan man bara godta det allra bästa.

För väldigt många av dessa spelarna är det ändå inget problem att flera spel splittras mellan Xbox- och PlayStation-konsolerna: De hade köpt båda i alla fall.

Läs också Här är Xbox Series X! Microsofts nya spelkonsol har snygg grafik och häftig spelkänsla – som gjord för att avnjutas på en stor och skarp TV-skärm.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”Microsoft och Sony har splittrat gamingvärlden i två”

  1. Sony har enbart köpt Bungie och får därmed tillgång till Destiny men inte Halo, varumärket Halo ägs av Microsoft och förvaltas numera av 343 Industries. Därmed kommer Halo alltid finnas tillgängligt på xbox

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spel med djup

Ge dig in i spelet med AI

Samsungs gamingskärmar med AI

En ansiktslyftning för Asus handhållna konsol

Fred i konsolkriget efter 45 år

Ny ergonomisk spelmus från Glorious

Skräddarsytt spelljud med Arctis Nova 5

Maskfiasko för Razer

Spela ”Fallout” i Excel

Gaming med hjälp av AI

Mängder av nya spelskärmar

De bästa spelen 2024 (hittills)

Rulla till toppen