Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Storstrejken i Hollywood kommer att förlama streamingtjänsterna

Just nu är Hollywoodproduktioner förlamade av tidernas dubbelstrejk.

Skrivet av / 2023-07-14 - 14:12
Storstrejken i Hollywood kommer att förlama streamingtjänsterna

I den brittiska huvudstaden London gick en allvarlig ”atombomb” av igår natt – i form av galapremiären av den nya Christopher Nolan-filmen Oppenheimer; just om genierna bakom atombombens tillkomst.

Samtidigt, på andra sidan ”dammen”, gick en nästan lika stor bomb av, i form av att alla cirka 160 000 medlemmarna i fackförbundet Sag-Aftra gick ut i den största skådespelarstrejken i Hollywood sedan 1960.

När strejken blev ett faktum lämnade stjärnskådespelarna (Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh) röda mattan i London och lät Oppenheimer-premiären segla sitt eget hav.

 

Det extra ”delikata” med den nuvarande situationen är att manusförfattarna redan har strejkat i två och en halv månad. Som ett resultat har en rad Hollywood-produktioner, inklusive streamade filmer och serier, antingen skjutits upp eller helt enkelt blivit inställda.

Prequel-serien till Yellowstone, den fabelaktiga western från 1923 med Harrison Ford och Helen Mirren i huvudrollerna, hamnar i den första kategorin.

Paramount hade kontrakterat att hyra Butte Civic Center för filmning av säsong 2, men Civic Centers chef Bill Melvin sade nyligen till NBC Montana att projektet har ”försenats på obestämd tid” på grund av strejken.

 

Strejken bland medlemmarna i ”Writers Guild of America” ​​har nu pågått i nästan tre månader – och det finns inga tecken på någon omedelbar lösning av konflikten. Manusförfattarna vill ha bättre lönevillkor, och säkra garantier för att AI (med program som ChatGPT) inte tar över stora delar av deras arbete.

Säsong 1 av 1923 slutade på ett dramatiskt sätt, med Dutton-familjens ranch under attack, och Spencer (Brandon Sklenar) och Alex (Julia Schlaepfer) slets isär på väg till Montana för att hjälpa familjen.

För 1923-fansen kommer det tyvärr att dröja ett tag innan vi får se hur det går för Spencer, Alex, Jacob och Cara Dutton.

Läs också Uppskjuten! Ytterligare en serie skjuts upp på grund av den pågående manusförfattarstrejken i Hollywood.

Att nu också lejonparten av skådespelarna går ut i den största Hollywoodstrejken sedan 1960 (och den första sedan 1980) kommer att förvärra produktionsutmaningarna avsevärt.

Skådespelarna kräver först och främst en betydande löneökning, för att ”kompensera” för den stora prisökningen, samt en ökad andel av streamingintäkterna; men minst lika viktigt kräver de också garantier för att AI inte ska beröva dem deras jobb.

 

Som ni ser verkar situationen vara väldigt låst, och förhållandet mellan parterna är bittert och kännetecknat av stor misstro.

Många saknar nog den entreprenörsmentalitet som präglade drömstaden på det glada 1920-talet – så briljant gestaltad i Damien Chazelles fyrverkeri Babylon.

En sak är säker, med två stora Hollywood-strejker samtidigt kommer detta att i hög grad påverka produktionen av serier och filmer.

Margot Robbie, ”Babylon” (Foto: SkyShowtime)

Disneys mäktige chef, Bon Iger, är mycket uppgiven och menar att kraven är orealistiska och konstaterar att strejken är:

Very disturbing to me. We’ve talked about disruptive forces on this business and all the challenges we’re facing, the recovery from Covid, which is ongoing, it’s not completely back. This is the worst time in the world to add to that disruption.

Efter att alla streamingtjänster upplevt en veritabel tittar- och abonnemangs-boost under corona-lockdown har tiden efter pandemin präglats av nedgång i abonnemang, röda siffror och rejäla nedskärningar i innehållsproduktionen.

Inte minst HBO Max, liksom vår lokala streamingtjänst, Viaplay, har drabbats hårt.

 

Men tro oss, även med den nu implementerade dubbelstrejken (!), som kraftigt kommer att lamslå produktionen av pågående och nya serier, kommer Netflix, Disney+, HBO Max, Prime Video, Apple TV+ och SkyShowtime fortfarande att kräva samma månadssumma från sina trogna (?) prenumeranter.

Vem vet – om dessa strejker kommer att fortsätta över tid (den senaste skådespelarstrejken varade i 3 månader), så är det kanske så att streaming-prenumeranterna till slut kommer att gå i ”strejk”?

The Old Man 1
The Old Man, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Följande produktioner har redan blivit antingen försenade eller inställda på grund av den pågående manusförfattarstrejken:

Inspelningen av säsong 2 skulle börja i juni, men på grund av den pågående manusförfattarstrejken har säsong 2 nu skjutits upp – på obestämd tid…

 • METROPOLIS

Apple TV+-serien har blivit ett av de mest uppmärksammade offren för strejken. Det ambitiösa projektet kommer nu inte att gå vidare med produktionen.

 • LITTLE HEAVEN

Komediserien från Netflix har skjutits upp på obestämd tid.

 • THE PENGUIN

The Batman spin-off-serien från HBO Max har ställts in.

 • DAREDEVIL: BORN AGAIN

Disney+-serien har satts på paus tills efter WGA-strejken.

 • ETOILE

Amy Sherman-Palladino och Daniel Palladinos Prime Video-balettdrama har stängt ner produktionen tills författarstrejken är över.

 • ZERO DAY

Netflix kommande miniserie, med Robert De Niro i huvudrollen och som producent, har stoppat produktionen tills WGA-strejken är över.

 • DUSTER

Perioddramat från HBO Max (med J.J. Abrams som serieskapare) har stoppat produktionen tills WGA-strejken är över.

Den utmärkta spionthrillerserien (Disney+), med Jeff Bridges och John Lithgow i huvudrollerna, har stoppat all inspelning tills WGA-strejken är över. Serien hade redan spelat in avsnitt 1-4 av säsong 2.

Läs också Bridges i sitt esse! Jeff Bridges bevisar att ålder bara är en siffra. Han briljerar som pensionerad superspion i miniserien som bygger på Thomas Perrys roman.
 • ON CALL

Prime Video-dramaserien On Call har stoppat produktionen tills WGA-strejken är över.

Showtime-serien stängdes ner den 4 maj, efter att skådespelarna och personalen bakom kamerorna vägrade att trotsa WGA-strejken. Filmningen återupptogs senare under dagen; men den 10 maj stängdes Billions ner på obestämd tid.

 • SEVERANCE

Apple TV+-dramaserien har lagt all produktion av säsong 2 på is på grund av strejkvakter.

 • A KNIGHT OF THE SEVEN KINGDOMS: THE HEDGE KNIGHT

Producenten George R.R. Martin uppger att Game of Thrones prequel-serien har stängt ner författarrummet (och därmed all filmning) så länge WGA-strejken pågår.

Produktionen av den femte och sista säsongen har nu försenats på obestämd tid på grund av strejken.

Läs också Är den expanderade fjärde säsongen bra? Få serier har visat en större utvecklingskurva än Stranger Things – till stor glädje för de flesta, men säkert också en källa till förargelse hos vissa.
 • LOOT

Produktionen av säsong 2 av komediserien från Apple TV+, med Maya Rudolph i huvudrollen, har stoppat all produktion tills vidare på grund av WGA-strejken.

 • UNSTABLE

Netflix-serien, med Rob Lowe och hans son John O. Lowe i huvudrollerna, har ställts in för gott till följd av strejken.

Läs också Game over! Paramount bekräftar nu att Yellowstone-serien inte får någon fortsättning.
 • COBRA KAI

Cobra Kai har stängt författarrummet för säsong 6. Serieskaparen Jon Hurwitz twittrade nyligen: ”Inga författare på settet.” Alltså: uppskjuten på obestämd tid.

 • YELLOWJACKETS

Den mycket populära SkyShowtime-serien har lagt ner inspelningen (av säsong 3) på obestämd tid. Serieskaparen Ashley Lyle uppger att produktionen kommer att återupptas när: ”#WGA får ett rättvist avtal.”

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Veronika - se den nya trailern!

Ronja Rövardotter i tv-serieformat

Ny nordisk kriminalserie på SkyShowtime

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen