Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Så får du tillgång till HBO Max

Idag förvandlas HBO Nordic till HBO Max – så här får du tillgång till tjänsten.

Skrivet av / 2021-10-26 - 12:06
Så får du tillgång till HBO Max

Idag är det dags för lanseringen av en (nästan) helt ny flaggskeppsstreamingtjänst på den nordiska marknaden.

Den tekniskt föråldrade HBO Nordic håller på att ersättas av en modern, och mycket mer innehållsrik, HBO Max!

First we take Manhattan…

HBO Max lanserades i USA i maj förra året och 26 oktober ersätter den äntligen HBO Nordic i hela Norden och flera europeiska länder.

HBO Max är WarnerMedias strömningstjänst och finns i 40 länder. Det är inte bara de nordiska länderna som har premiär 26 oktober, det gäller även Spanien och Andorra.

Under 2022 följer ytterligare 14 europeiska länder, bland annat Island Baltikum, Portugal och Nederländerna.

Före 2022 års slut ska HBO Max finnas i 34 europeiska länder. På global basis når tjänsten 60 länder 26 oktober, det långsiktiga målet är 190 länder före 2026.

Emilia Clarke, ”Game of Thrones” (Foto: HBO)

HBO Max – förberedda tekniskt

I åratal har vi sett en av de bästa och mest spektakulära tv-serierna genom tiderna, Game of Thrones, självaste flaggskeppet på HBO, i knappt ens medioker teknisk kvalitet på HBO Nordic. Bitvis har bildkvaliteten varit så grötig att alla detaljer har försvunnit i mörka scener (vilket serien har gott om) och ljudspåret har varit komprimerat. Den tiden är (som tur väl är) snart förbi!

HBO kan bekräfta att alla de nya (2021) Warner-filmerna (som Godzilla vs Kong) från dag ett kommer att presenteras i tekniskt suverän 4K-kvalitet, men tyvärr har vi ännu inte fått något slutgiltigt klargörande om huruvida alla ”äldre” serier, som Game of Thrones kommer nu att kunna streama i 4K – men de kommer i ”förbättrad HD-videokvalitet” (som ett resultat av en tekniskt sofistikerad plattform).

Celine Ryel på HBO Max, utvecklar:

”I Norden kommer HBO Max erbjuda tittarna bättre bildkvalitet – alla Warner Bros.-filmer från 2021 kommer att finnas tillgängliga i 4K, liksom alla släppta ”Matrix”-filmer. Alla nya serier och våra mest sedda titlar kommer att finnas tillgängliga i förbättrad HD-videokvalitet. Eftersom vi har ett stort antal titlar på vår plattform har vi valt att göra så mycket innehåll som möjligt tillgängligt i HD-kvalitet vid lanseringen, för att sedan successivt öka bildkvaliteten på ytterligare titlar framöver.”

Vi kan själva se att streamingkvaliteten på Game of Thrones är betydligt bättre än under HBO Nordics tid – men inte i 4K. Fortfarande lite mjuk och alltför kornig; men mer detaljerad och utan artefakter.

En av höstens stora nya satsningar på HBO Max blir en återförening med tre dekadenta damer i New York… (Foto: HBO)Precis som Disney+ har HBO Max också valt att organisera sitt innehåll i olika ”universum”:

 • HBO
  • Allt HBO-innehåll (som Game of Thrones, The Sopranos och The Wire)
 • Max Originals
  • Ny originalserie, exklusiv för HBO Max (som Raised by Wolves, The Flight Attendant och (kommande) House of the Dragon)
 • Warner Bros.
  • Det enorma filmarkivet från Warner Bros. (som Harry Potter-serien, The ShiningLord of The Ringsog Dunkirk)
 • DC Univers
  • Superhjälten i DC-universum (Superman, Batman, Wonder Woman och Zack Snyder’s Justice League)
 • Cartoon Network
  • Medelmåttiga serier för de yngsta.

Härliga Kaley Cuoco i The Flight Attendant, är ett exempel på en av serierna från Max Originals universum.

Prenumerationspriset sänks

För tre veckor sedan presenterade HBO prisnivån på den nya tjänsten: 89 kronor i månaden (mot dagens 109 kronor).

HBO Max har också ett årsabonnemang där man betalar 699 kronor för 1 år (vilket betyder 58,25/månad). Detta är en abonnemangsform som hittills bara Disney+ och Paramount+ har haft.

Det verkar som om HBO Max går ut hårt för att positionera sig och skaffa så stora marknadsandelar som möjligt i den allt hårdare kampen om strömningskunderna. De slåss mot bland annat Netflix, Disney+, Prime Video, Apple TV+, Paramount+ och Viaplay.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Vi är dock ganska så säkra på att man får vara förberedd på en prishöjning redan under 2022.

OBS! Just nu har HBO Max en kampanj med 50 % rabatt på ordinarie månadspris, alltså 44 kronor och 50 öre. Rabatten gäller livet ut, så oberoende av vad månadskostnaden blir i framtiden så betalar man halva priset. Erbjudandet gäller bara för nya abonnenter och till och med 30 november.

HBO Nordic ersätts av HBO Max (Foto: HBO)

Ny plattform

Om du irriterar dig på användarvänligheten, och sökfunktionen, på HBO Nordic – misströsta inte! HBO Max kommer med en helt ny teknisk plattform (samma som USA fick i maj 2020).

Användargränssnittet blir betydligt mer dynamiskt, där du kan skapa din egen personliga profil och få förslag på innehåll anpassat efter ditt användarmönster/preferenser.

I plattformarna kommer inte bara algoritmer att styra rekommendationerna, utan också justeras av människor.

Du kan streama från upp till 3 enheter samtidigt (mot 2 idag), samt prenumerera på ett obegränsat antal enheter (max 5 idag). Dessutom kommer det att finnas möjlighet att installera barnfilter/föräldrakontroll så att femåringen inte får tillgång till våldsfilmer.

HBO Max kommer att finnas tillgängligt på ett antal olika enheter, genom olika distributionspartners och på stationära datorer via HBOMax.com, såväl som spelkonsoler. Kunder kommer att kunna betala med flera olika betalningssystem som VISA, Mastercard och PayPal.

Det utlovas över 10 000 timmars innehåll från lanseringsdatumet i Norden, och ett betydligt bättre, och bredare, utbud än dagens HBO Nordic. De flesta titlar kommer att finnas tillgängliga i alla länder där HBO Max är verksamt, med vissa undantag begränsade till lokala rättigheter som säljs till andra leverantörer.

HBO Nordic ersätts av HBO Max (Foto: HBO)

Väl så viktigt är att HBO Max har en mycket bättre teknisk lösning, med bland annat högre bithastighet (HBO Nordic har för närvarande en genomsnittlig bithastighet på ungefär 4 Mbit/sek), mindre komprimerad bild samt HDR-kvalitet i bildsignalen. Med högre bithastighet får 1080p-signaler också bättre upplösning och mer detaljer i bilden.

HBO Max (i USA) har också 4K-upplösning och Dolby Atmos-ljud. Utan att detta är bekräftat tar vi det för givet att så även är fallet för den nordiska versionen av tjänsten.

Färska biofilmer

Själva ”russinet i kakan” är att HBO Max (till biografkedjornas stora förtret) kommer erbjuda streaming av alla Warner-filmer 45 dagar efter biopremiären – och detta ingår i det normala månadspriset.

Under coronapandemin släppte HBO Max i USA sina nya filmer samtidigt på bio och HBO Max, som t.ex. Wonder Woman 1984.  Från 2022 kommer de alltså använda sig av en hybridlösning.

Läs också Tillbaka till dåtiden HBO har släppt mer information och premiärdatum för andra säsongen av Beforeigners.

Detta innebär att efterlängtade titlar och stora produktioner så som Suicide Squad 2, Godzilla vs Kong, Dune och Matrix 4 kan streamas på HBO Max strax efter att filmerna har släppts på bio. Detta till stor förtret och förtvivlan för biobranschen.

Disney+ gör på ett litet annorlunda sätt, de släpper storfilmerna på bio och strömningstjänsten samtidigt (som med Black Widow), men då kostar filmen också cirka 300 kronor extra via sin Premier Access. Efter tre månader blir den tillgänglig för alla, som en del av det vanliga månadsabonnemanget.

Läs också All film rätt-på-nätet? Tiden som biograferna har ensamrätt på att visa en film reduceras nu radikalt.

Vid lanseringen kommer HBO Max att vara tillgängligt för såväl nya kunder som befintliga kunder för HBO Nordic (oavsett om de är direkta abonnenter eller prenumererar via olika partner).

Alexandra Daddario i «The White Lotus, säsong 1», kan streamas från HBO Max (Foto: HBO)

Så gör du som prenumerant för att få tillgång till den nya tjänsten

Notera att de som redan prenumererar på HBO Nordic kommer flyttas över automatisk.

 

Idag blir HBO Nordic HBO Max, och den gamla plattformen och apparna slutar fungera. Här är vad du behöver göra för att komma åt och använda den nya plattformen:

 • Skriv först ner titlarna på din nuvarande lista – översikten över serierna/filmerna du har planerat att se. Du kommer att kunna lägga till titlarna i upp till fem användarprofiler på HBO Max.
 • Därefter: Ladda ner HBO Max-appen på alla dina enheter.
 • Om du använder en webbläsare kan du börja streama på https://hbomax.com.
 • Logga in med ditt nuvarande användarnamn och lösenord så får du omedelbar tillgång till den nya plattformen och allt dess innehåll.

Börja streama!

Nya titlar och lokalt innehåll

"Sex and the City"
Tjejerna från ”Sex and the City” är snart tillbaka i rutan. (Foto: HBO)

Redan i december kommer en serie som väldigt många har väntat på: uppföljaren till Sex and the City, And Just like That.

Någon gång nästa år kommer prequel-serien till Game of Thrones, som heter House of the Dragon.

House of the Dragon är baserad på George R.R. Martins bok Fire & Blood, den handlar om familjen Targaryen och utspelas cirka 200 år före Game of Thrones.

 

Fokus ligger på Daenerys (Emilia Clarke) föräldrar, Targaryens hus, och under tio avsnitt kommer serien att berätta historien om hur Targaryen-familjen, med hjälp av drakar, förenade hela Westeros-kontinenten till ett kungarike.

Förutom nya amerikanska serier lovar HBO större satsningar på lokalt innehåll, till exempel säsong 2 av Beforeigners, som kommer i december.

Läs också Black Widow till Disney+ Disney lanserar Marvel-storfilmen direkt på Disney+.

Andra nordiska produktioner är den kommande svenska komediserien Lust (med Sofia Helin i huvudrollen, som kommer 22 januari) och danska Kamikaze (baserad på Erlend Loes roman) som släpps redan 14 november.

 

HBO utlovar 6-10 nordiska produktioner per år – ett ambitiöst (nåbart?) mål, och långt över vad de producerar för närvarande. Inspelningen av den första finska serien, ID, börjar 2022.

Lust
”Lust”, en inblick i medelålders kvinnors sexliv, kommer att släppas i januari 2022 (Foto: HBO)

Höjdpunkter, nya/kommande serier:

 • Gossip Girl(reboot, ute nu)
 • Succession, säsong 3(ute nu)
 • Kamikaze, säsong 1 (14 november -21)
 • The Sex Lives of College Girls, säsong 1 (18 november  -21)
 • Beforeigners, säsong 2 (december -21)
 • And Just Like That…(december -21)
 • Peacemaker, säsong 1 (14 januari -22)
 • Euphoria, säsong 3 (23 januari -22)
 • Lust, säsong 1 (januari -22)
 • Westworld, säsong 4 (2022)
 • The Handmaid’s Tale, säsong 5 (2022?)
 • Irma Vep, miniserie (2022)

 

I pressmeddelandet säger Johannes Larcher, chef för HBO Max International:

”HBO Max kommer till Europa med det bästa TV- och filminnehållet från 100 år av Warner Bros.-produktioner, samt innehåll från HBO, Max Originals, DC och Cartoon Network”, säger Johannes Larcher, chef för HBO Max International. Från Singin ’in the Rain till The Matrix, Game of Thrones till Mare of Easttown, The Flight Attendant to Gossip Girl, Superman till The Joker och Spin Bounce till Scooby Doo – vi erbjuder verkligen något för alla i familjen, och en oöverträffad tittarupplevelse. Snart kommer HBO Max att ha landat i 27 länder i Europa och 67 över hela världen, och vi är inte klara än. Det är mycket mer på väg – vårt mål är att finnas i 190 länder år 2026.”

HBO Nordic ersätts av HBO Max (Foto: HBO)

Christina Sulebakk, General Manager, HBO Max EMEA, kompletterar:

”Vi har underhållit fans i Europa ända sedan vår första HBO-kanal lanserades i Ungern 1991, och har haft våra egna HBO-streamingtjänster på kontinenten i mer än ett decennium. HBO Max är en ny tjänst som tar allt detta till en ny nivå med en förbättrad tittarupplevelse och ett mycket bredare utbud av innehåll med den bästa underhållningen för hela familjen till ett mycket attraktivt pris. Vi är otroligt glada över att lansera HBO Max i Europa”

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Veronika - se den nya trailern!

Ronja Rövardotter i tv-serieformat

Ny nordisk kriminalserie på SkyShowtime

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen