Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Vikbar 17-tummare från Asus

Efter en lång väntan är den galna Zenbook 17 Fold OLED redo för försäljning i Norden.

Av / 2022-12-15 - 19:37
Vikbar 17-tummare från Asus

ASUS Zenbook 17 Fold OLED är en bärbar dator vars like vi inte har sett tidigare: En 17-tums hopfällbar dator med OLED-skärm.

Nu kanske du tänker ”OLED-skärm är coolt – men alla bärbara datorer är hopfällbara?”

Det är sant, men ingen på det här sättet. Asus Zenbook 17 Fold OLED är nämligen helt täckt av skärmen. En stor 4:3 17,3-tums 2,5K pekskärm som viks på mitten för att skapa två sömlösa 3:2 12,5-tums 1920×1280-skärmar.

Den vikbara skärmen mäter 17,3 tum, medan varje halva kan användas som sömlösa 12,5″ 1920×1280-skärmar. (Foto: Asus)

Asus Zenbook 17 Fold OLED presenterades på CES 2022 i Las Vegas  i januari i år. Men den har alltså blivit klar för försäljning i Norden först nu – tre veckor innan CES 2023!

Maskinen kan användas som den är och den nedre halvan av skärmen kan då användas som tangentbord. Men ett separat fysiskt Bluetooth-tangentbord ingår också.

Ett separat tangentbord ingår, och bildskärmen har inbyggt stöd. (Foto: Asus)

Det ultrakompakta chassit är bara 8,7 mm tunt när datorn är utfälld. Det är tillverkat av en svart magnesiumlegering och har ett integrerat ergonomiskt stativ i mörkgrönt konstläder.

Under motorhuven hittar du – föga förvånande – en klassisk 12:e generationens Intel Core i7 U-serieprocessorer, Intel Iris Xe-grafik och två USB-C Thunderbolt 4-portar. Med andra ord, en Intel Evo bärbar dator. Men i ett något smartare utförande än vad man tidigare sett.

Pris och tillgänglighet

ASUS Zenbook 17 Fold OLED finns att beställa nu, men är i lager från och med den 21 december. Så den hinner knappt till julhandeln. Men du måste nog ha varit utomordentligt snäll för att hitta den under julgranen. Priset är nämligen 45 000 kronor!

Vi skulle gärna vilja säga att vi återkommer med ett test. Men tyvärr får Asus Nordic inte hem några testexemplar. Men den ser fin ut!

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Rulla till toppen