Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Vikbar 17-tummare från Asus

Efter en lång väntan är den galna Zenbook 17 Fold OLED redo för försäljning i Norden.

Av / 2022-12-15 - 19:37
Vikbar 17-tummare från Asus

ASUS Zenbook 17 Fold OLED är en bärbar dator vars like vi inte har sett tidigare: En 17-tums hopfällbar dator med OLED-skärm.

Nu kanske du tänker ”OLED-skärm är coolt – men alla bärbara datorer är hopfällbara?”

Det är sant, men ingen på det här sättet. Asus Zenbook 17 Fold OLED är nämligen helt täckt av skärmen. En stor 4:3 17,3-tums 2,5K pekskärm som viks på mitten för att skapa två sömlösa 3:2 12,5-tums 1920×1280-skärmar.

Den vikbara skärmen mäter 17,3 tum, medan varje halva kan användas som sömlösa 12,5″ 1920×1280-skärmar. (Foto: Asus)

Asus Zenbook 17 Fold OLED presenterades på CES 2022 i Las Vegas  i januari i år. Men den har alltså blivit klar för försäljning i Norden först nu – tre veckor innan CES 2023!

Maskinen kan användas som den är och den nedre halvan av skärmen kan då användas som tangentbord. Men ett separat fysiskt Bluetooth-tangentbord ingår också.

Ett separat tangentbord ingår, och bildskärmen har inbyggt stöd. (Foto: Asus)

Det ultrakompakta chassit är bara 8,7 mm tunt när datorn är utfälld. Det är tillverkat av en svart magnesiumlegering och har ett integrerat ergonomiskt stativ i mörkgrönt konstläder.

Under motorhuven hittar du – föga förvånande – en klassisk 12:e generationens Intel Core i7 U-serieprocessorer, Intel Iris Xe-grafik och två USB-C Thunderbolt 4-portar. Med andra ord, en Intel Evo bärbar dator. Men i ett något smartare utförande än vad man tidigare sett.

Pris och tillgänglighet

ASUS Zenbook 17 Fold OLED finns att beställa nu, men är i lager från och med den 21 december. Så den hinner knappt till julhandeln. Men du måste nog ha varit utomordentligt snäll för att hitta den under julgranen. Priset är nämligen 45 000 kronor!

Vi skulle gärna vilja säga att vi återkommer med ett test. Men tyvärr får Asus Nordic inte hem några testexemplar. Men den ser fin ut!

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

Snacka om lagringsutrymme!

Praktisk Philips-skärm för vardagsbruk

0
Rulla till toppen