Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Massor av PC-nyheter från CES

Det fanns naturligtvis gott om datornyheter på Las Vegas-mässan. Här är några av de mest spännande.

Av / 2022-01-10 - 11:51
Massor av PC-nyheter från CES

Antalet datorer och datorprodukter som presenterades på teknikmässan CES var svindlande och det är omöjligt att berätta om alla. Men här är ett litet knippe av de mest anmärkningsvärda.

Hela datorn är en bildskärm

Den mest spännande PC-nyheten på hela CES kom från Asus. ZenBook 17 Fold OLED täcks helt och hållet av skärmen! Den 17 tum stora OLED-pekskärmen kan fällas ut helt och användas som surfplatta eller öppnas så att den nedre halvan används som tangentbord. När skärmen är hopfälld tar datorn lika mycket plats som en kompakt 13-tums ultrabärbar laptop. Ett trådlöst tangentbord ingår också, så att man kan använda hela skärmen som skärm.

Vi har ingen mer information om datorn än att skärmupplösningen är 2,5K utfälld. Eller två 12,5-tums Full HD-skärmar när den är hopfälld på mitten. ZenBook 17 Fold OLED är inte klar för försäljning ännu. Men det handlar om en riktig produkt, inte bara en konceptmodell. Och vi ska givetvis se till att lägga vantarna på ett exemplar och testa datorn när den kommer till Norden längre fram i år.

Asus tar priset för sexigaste laptopen! En 17-tums OLED-skärm som kan vikas ihop till en 14-tums PC. (Foto: Asus)

Ultrabred Lenovo laptop

Lenovo har också insett att det behövs så mycket skärm som möjligt. ThinkBook Plus Gen 3 har den mest extrema widescreen-skärmen vi har skådat på en bärbar dator. Andra tillverkare utrustar sina datorer med 16:10-skärmar för att få plats på höjden, men Lenovo har valt en bildskärm i 21:10-format. Och eftersom datorn är hela 41 centimeter bred, på grund av den ultrabreda 3K-pekskärmen, så finns det plats för en extra 8-tums pekskärm bredvid tangentbordet. Även om datorn är stor som en amerikanare är vikten fortfarande under två kg. Priserna börjar förvånansvärt lågt på 1400 dollar, vilket bör betyda ett svenskt pris på runt 15 000 kronor.

Lenovo introducerade den här bärbara jätte-PC:n. Med 21:10 skärm. Och en extra 8-tumsskärm bredvid tangentbordet. (Foto: Lenovo)

Superskarp XPS

Dell presenterade inga datorer i överraskande format. Faktum är att den mest intressanta maskinen var den minst överraskande. Nämligen ännu en generation av ultrabooken Dell XPS 13, denna gång med ett Plus i beteckningen. Den senaste versionen har en 13,4-tums skärm i (upp till) 4K-upplösning (3840 x 2400 pixlar). Datorn är 15,3 mm tjock och väger 1,2 kg.

 

Dell XPS 13 är en gammal bekant. Faktum är att den första modellen lanserades redan 2007. Men den nya generationen är den tunnaste hittills. (Dell Foto)

Stationära HP till hemmakontoret

HP hade med sig datorer för alla. För företagsanvändare fanns det superlätta nyheter, inte minst i form av HP Elite Dragonfly G3, som är en 13,5-tums PC på (knappa) 1 kg. Den finns med upp till 12:e generationens Intel-processor, 32 GB RAM och 2 TB lagring. Priset får vi veta mer om när den kommer till butikerna i mars.

För privata användare brukar bärbart vara grejen. Men här presenterade HP, något överraskande, en stationär PC: HP Envy Desktop. Den finns med processorer från Intel Core i5 och upp till i9, och med allt från 8 GB till 128 GB RAM. Så räkna med priser från mycket låga till mycket höga.

HP Envy Desktop – Förmodligen för innehållsskapare som jobbar hemifrån. (Foto: HP)

Hos HP fanns dessutom nya stationära Omen-datorer. Toppmodellen är Omen 45L, som finns med upp till 12:e generationens Intel Core i9 eller AMD Ryzen 9. Och dessutom med upp till Nvidia GeForce RTX 3090 (fast utan ”Ti” på slutet). Inga nya bärbara speldatorer presenterades, däremot en 27-tums HDMI 2.1-skärm för konsolspelarna. Omen 27u 4K har 4K-upplösning med 120 Hz i uppdateringsfrekvens.

Stationära datorn Omen 45L och 4K-skärmen Omen 27u. Hos HP hittar man numera också HyperX-tillbehör eftersom HP köpte HyperX förra året. (Foto: HP)

Ett tvättäkta datorbord!

Las Vegas är också platsen för drömmar och visioner. Hos Razer har de gett sina designers friheten att tänka långt utanför boxen. Project Sophia är ett designkoncept för vad som kan bli världens första helt bokstavliga datorskrivbord (eller skrivbords-PC, om man så vill). Bordet ska kunna byggas ut och anpassas med moduler efter behov. Med exempelvis extra skärmar, ljudmixers, pekskärmar med mera. Och naturligtvis datorkraft. Enligt visionen kan de upp till 13 modulerna klickas fast med magneter på undersidan av bordet. Och alltihop ska förstås kunna fulländas med en 65-tumsskärm. Det här är naturligtvis för galet för att kunna bli verklighet – men man kan ju alltid hoppas! En av förra årets visioner, Project Zephyr, blev verklighet så småningom.

Så här föreställer sig Razer framtidens stationära dator. (Grafik: Razer)

Razer hade även med sig mindre högtflygande saker, som en smartklocka de gjort i samarbete med Fossil och en gaming-stol med inbyggd haptisk feedback. Och då pratar inte bara om lite vibrationer i baken. Enki Pro HyperSense, som stolen heter, ska kunna kick ass med en kraft på 1 G, samtidigt som den vickar på sätet en och en halv tum fram och tillbaka!

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen