Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Sensationellt fynd av världens första PC

Jösses, vad man kan hitta när man städar! Som till exempel det som kallas "världens första PC".

Av / 2024-02-16 - 17:05
Sensationellt fynd av världens första PC

I samband med en husröjning i Storbritannien har företaget Just Clear gjort ett extraordinärt fynd – världens första stationära PC. PC:n lanserades 1972 under namnet Q1 och anses vara den första fullt integrerade datorn med mikroprocessor.

Upptäckten gjordes när Just Clear rensade ett hus. Företaget försöker alltid återanvända så mycket som möjligt och upptäckte två spännande gamla datorer. De insåg inte vad de hade hittat förrän de, efter en del efterforskningar och samråd med experter, insåg att dessa var inget mindre än ett par exemplar av den banbrytande Q1 PC:n.

Läs också En revolution fyller 40 12 augusti 1981 släppte IBM sin PC. Den förändrade allt.

Två av tre exemplar i världen

Q1 lanserades 1972 av Q1 Corporation i USA och var den första mikrodatorn med en enchips-mikroprocessor som CPU. Den påminde mer om en skrivmaskin än en PC, men banade ändå väg för all modern datorteknik. Endast ett fåtal exemplar importerades till Storbritannien på den tiden.

Enligt Just Clear finns det idag bara tre kända exemplar av Q1 i världen. – ”Att hitta två av dem tillsammans är otroligt”, säger Just Clear’s VD Brendan O’Shea. Datorerna var gömda i en hög med gamla lådor, och först trodde de att det bara var två äldre datorer från 1970-talet.

De två sällsynta Q1-maskinerna står nu i centrum för en teknikutställning vid Kingston University. Utställningen visar utvecklingen av datorteknik, och PC-datorerna är de äldsta och mest historiska maskinerna.

world first computer q1 verdens første pc
Foto: Just Clear

Kommer ”världens första PC” att säljas på auktion?

Just Clear vet ännu inte vad som kommer att hända med de två värdefulla Q1-maskinerna. De kan komma att säljas på auktion eller till ett museum så att den viktiga teknikhistorien kan bevaras för eftervärlden.

Under tiden kommer de att ställas ut på Kingston University i London, som en del av utställningen Creating the Everything Device: Showcasing the machines that built the future.

Mer info: kingston.ac.uk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen