TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

PC:n fyller 40 år

12 augusti 1981 släppte IBM sin PC. Den förändrade allt.

forfatter
Publicerad 2021-08-12 - 18:06
Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

Kan du tänka dig en värld utan persondatorer? Inte jag heller.

Även om IBM PC, som lanserades den 12:e augusti 1981, inte var den första datorn för personligt bruk, så var det den som gjorde datorteknik tillgänglig för gemene man. Först på arbetsplatsen och sedan hemma. Och i en sådan utsträckning att antalet hushåll utan dator i dag får räknas i låga, ensiffriga procentsatser här i Skandinavien.

IBM hade byggt jättestora datorer till industrin i årtionden men 1980 bestämde de sig för att satsa på datorer som var så små och billiga att de kunde ägas och användas av privatpersoner. Något som bland andra Apple hade haft framgång med med sin Apple II.

Ett topphemligt och snabbt projekt startades och året därpå var resultatet IBM PC. Hårdvaran tillverkades av IBM, men mjukvaran – programmen – utvecklades av andra. Inte minst det avgörande operativsystemet som levererades av det då ganska så oprövade företaget Microsoft. Att Bill Gates själv hade köpt operativsystemet för 20 000 dollar och döpt om det från Q-DOS (Quick and Dirty Operative System) till MS-DOS är en annan historia …

Kunde användas av alla

Det liknade övermod att kalla produkten Personal Computer, men på grund av dess mångsidighet och förhållandevis låga pris (man kunde köpa en PC för mindre än 100 000 kronor – varav hårddisken med 5–10 megabyte stod för cirka tre fjärdedelar av priset) blev IBM PC ett universellt verktyg för alla typer av företag. Och oavsett om man var revisor, journalist eller en begagnad bil-handlare så skulle det stå en PC på skrivbordet.

Kopiorna gjorde PC:n till standard

Det stora genombrottet kom dock i januari 1983, när Compaq lyckades göra den första PC-kompatibla datorn. Med andra ord en dator som uppförde sig 100 % som IBM:s egen. Och därmed var PC:n som standard född.

Om du har en PC på ditt skrivbord (och det har de flesta), så är den en direkt och äkta arvtagare till IBM PC som presenterades den 12:e augusti för 40 år sedan. Även om den är ofantligt mycket snabbare, starkare och mer avancerad än den första modellen från 1981 så kan den (i princip och med lite uppfinningsrikedom) köra alla program som kunde köras på den ursprungliga PC:n. Standardiseringen och mångsidigheten att kunna användas för vilken uppgift som helst är precis vad som har gjort PC:n till en standard – som sannolikt kommer att finnas bland oss ​​i lika många årtionden till.

(artikelfoto: Wikimedia)

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend