Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

MWC 2024: Osynlig bärbar dator från Lenovo

Lenovos fräcka bärbara dator Crystal var svår att missa - även om precis det var meningen.

Av / 2024-02-28 - 17:54
MWC 2024: Osynlig bärbar dator från Lenovo

Lenovo använde MCW 2024 för att visa upp en mängd datorer för hem och kontor, datorer som snart kommer att finnas tillgängliga att köpa. Och alla var nya generationer av välkända modeller. Men den mest iögonfallande nyheten i Barcelona-montern var en konceptmodell som någon gång i framtiden kan komma att bli en kommersiellt gångbar produkt: den kristallklara, genomskinliga Crystal PC.

Crystal-laptopen, som formellt heter ThinkBook Transparent Display Laptop Concept, är en futuristisk bärbar dator med en transparent 17,3-tums Micro-LED-skärm. Den kantlösa skärmen, det transparenta tangentbordet och det ”svävande” stativet gör att datorn nästan försvinner.

Crystal PC var ett designkoncept, men ett fungerande sådant. (Foto: Peter Gotschalk)

Enligt Lenovo har mikro-LED-skärmen en ljusstyrka på 1 000 nit och tillräckligt hög kontrast för att kunna användas utomhus. Den transparenta skärmen hade dock mindre kontrast till sin omgivning av förklarliga skäl.

Med den transparenta skärmen kan vi smälta samman den digitala och fysiska miljön och visa bilder ”i luften”. Något vi har väntat på sedan Blade Runner från 1982.

Verkligheten – med undertexter

Lenovos vision för Crystal PC går bortom fritt svävande bilder. Med hjälp av AIGC (Artificial Intelligence Generated Content) kommer den transparenta datorn att möjliggöra interaktion med fysiska objekt, med ytterligare information om objekten överlagrad på skärmen. En penna och ett ritbord kommer att möjliggöra kreativ interaktion med mixed reality.

Det finns ingen information om när – om någonsin – den transparenta datorn kommer att kunna köpas.

ThinkPad T-serien

Mer påtagligt verkliga var de nya modellerna i ThinkPad T-serien, en av Lenovos mest framgångsrika bärbara datorer. Lenovo hade med sig femte generationens ThinkPad T14, T14s och T16 till Barcelona. En nyhet är ”Communications Bar” längst upp på skärmen, som rymmer en 5 Mp-kamera, brusreducerande mikrofoner och även fungerar som ett öppningshandtag.

De nya ThinkPad-modellerna kommer att finnas tillgängliga med Intel Core Ultra-processorer och upp till 64 GB RAM-minne och 2 TB lagringsutrymme. ThinkPad T14 Gen 5 finns tillgänglig med upp till 2,8K OLED-skärmupplösning, medan den större ThinkPad T16 Gen 3 finns tillgänglig med upp till 4K OLED-skärm.

03_ThinkPad_T16_3_Eclipse_black_Home_use 03_ThinkPad_T14s_5_Intel_Modern_and_reliable_business_machine 03_ThinkPad_T14_5_Eclipse_Black_Intel_Modern_reliable 08_ThinkPad_T14_5_Luna_Grey_Intel_3Q_front_left_open_KB_display
<
>
ThinkPad T16 Gen 3. (Foto: Lenovo)

ThinkBook 14 2-in-1 Gen 4 – Intelligent 2-i-1

Men det handlade inte bara om arbetsplatsen. Lenovo har även datorer för hemmakontoret. Här visades generation 4 av ThinkBook 14 2-in-1, som har en 360-graders skärm. Trots att gångjärnet går hela vägen runt är datorn tunn som en vanlig ultrabook.

ThinkBook 14 finns med Intel Core Ultra-processorer och upp till 64 GB RAM-minne och 2 TB lagringsutrymme.

01_ThinkBook_14_2_in_1_4_Luna_Grey_Intel_Presentation 05_ThinkBook_14_2_in_1_4_Luna_Grey_Intel_Hero_front_facing_left
<
>
ThinkBook 14 2-in-1. (Foto: Lenovo)

ThinkVision M14t Gen 2 Mobile Monitor är en trevlig och praktisk fristående 14-tums pekskärm. Bildskärmen ansluts via USB-C och kan användas med både PC och mobil.

ThinkVision M14t Gen 2. (Foto: Lenovo)

De nya produkterna i ThinkPad- och ThinkBook-serierna, samt ThinkVision-monitorn, kommer alla att finnas tillgängliga från och med maj. Priser och exakta specifikationer är ännu inte tillgängliga.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen