Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nya datorer baserade på uppdaterade processorer

Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.

Av / 2023-01-17 - 17:47
Nya datorer baserade på uppdaterade processorer

Apple presenterade sin nya M2-processor i juni 2022. Den hittade snabbt till bland annat MacBook Air, som därmed blev betydligt snabbare än de allra flesta lätta Windows-baserade ultrabooks i samma prisklass.

Läs också Snabbaste MacBook Air hittills Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.

Men vi har länge väntat på M2 Pro och M2 Max, vilka vi förväntar oss kommer att kunna ge i MacBook Pro i synnerhet nära nog superkrafter. Och idag är väntan över.

Apple lanserade idag två efterlängtade systemkretsar, M2 Pro och M2 Max, som enligt teknikjätten i Cupertino ”tar Apple-chippens banbrytande energieffektivitet till en helt ny nivå.”

M2 Pro uppskalar M2-arkitekturen för att leverera en upp till 12-kärnig CPU och upp till 19-kärnig GPU, plus upp till 32 GB snabbt enhetligt minne. M2 Max bygger vidare på funktionerna i M2 Pro och har en upp till 38-kärnig GPU, dubbelt så stor total minnesbandbredden och upp till 96 GB enhetligt minne.

(Foto: Apple)

Både M2 Pro och M2 Max har Apples nästa generations 16-kärniga Neural Engine, som kan hantera 15,8 biljoner operationer per sekund och är upp till 40 procent snabbare än föregående generation, lovar Apple.

MacBook Pro

Och båda nya Apple-chippen hittar sin väg till två helt nya MacBook Pro-modeller, 14-tums och 16-tums MacBook Pro med M2 Pro och M2 Max.

Det är inte enda nyheten. De två nya MacBook Pro stöder nu också – äntligen – Wi-Fi 6E. Samt HDMI med stöd för 8K-skärmar.

”Med upp till 96 GB enhetligt minne på M2 Max-modellen kan man jobba med scener som är så stora att de inte ens går att köra på bärbara pc-datorer”, skryter Apple. Nåväl… Vi ser fram emot att testa detta.

De nya MacBook Pro-modellerna får samma Liquid Retina XDR-skärmar, anslutningar och 1080p FaceTime-kameror som sina föregångare. De kommer båda med macOS Ventura.

(Foto: Apple)

Kunder kan beställa nya 14- och 16-tums MacBook Pro från och med idag och kommer att finnas tillgängliga från och med tisdagen den 24 januari. Priserna börjar från 28 995 kr för den minsta 14-tums MacBook Pro med M2 Pro. 16-tums MacBook Pro med M2 Pro är tillgänglig från 35 995 kr.

Mac mini

Dessutom kommer den kompakta Mac mini nu äntligen i nya versioner med motsvarande M2- och M2 Pro-processor. Och utgångspriset har sänkts till 8 495 kronor.

”Mac mini med M2 och M2 Pro har högre prestanda, ännu mer enhetligt minne och avancerade anslutningsmöjligheter, bland annat stöd för upp till två skärmar på M2-modellen och upp till tre skärmar på M2 Pro-modellen”, står det i Apples pressmeddelande.

Således har M2-modellen två Thunderbolt 4-portar och stöder upp till två skärmar. M2 Pro-modellen har fyra Thunderbolt 4-portar och stöder upp till tre skärmar. Dessutom kan M2 Pro-modellen stödja en 8K-skärm, vilket är en nyhet för Mac mini.

Båda modellerna har två USB-A-portar, en HDMI-port, en Gigabit Ethernet-port med möjlighet till 10 Gigabit och ett uppgraderat hörlursuttag som stöder hörlurar med hög impedans. När det gäller trådlös anslutning erbjuder båda nya modellerna Wi-Fi 6E samt Bluetooth 5.3.

(Foto: Apple)

Liksom de nya MacBook Pro-modellerna kommer de nya Mac minis med macOS Ventura.

Som nämnts kommer Mac mini med M2 att finnas tillgänglig från 8 495 kronor, medan Mac mini med M2 Pro kostar från 18 495 kronor. Båda datorerna kommer att finnas tillgängliga från och med den 24 januari.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

Rulla till toppen