Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nej, du kan inte fylleköra med Tesla

När en sovande, tokberusad norrman stoppades i sin Tesla vid E6 kan det verka som om han tagit journalistens artikel bokstavligt.
Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

När jag testade Tesla Model X i 2017, gjorde jag grej av dess inbyggda kapacitet för fullständig självkörning.

“När bilen kör själv kan man fraktas runt vart man vill. Man kan ta en tripp från Stockholm till Göteborg och ta en tupplur med sätet helt nedfällt. Nykter eller på pickalurven spelar ingen roll.” – Geir Gråbein Nordby

Det kan tyckas som om vissa har tagit detta lite för bokstavligt. Nyligen gjorde VGTV  en sak om en medvetslös Tesla-förare med tok-högt promille som for fram på E6 i över 100 km/h.

tesla drunk driver

En full och sovande Tesla-förare blev filmad i 100 km/t på motorvägen. Foto: VGTV

Naturligtvis är han inte den första i världen som gör detta. Förra året stoppades en sovande förare i 150 km/h i Kanada, och samma sak hände i Wisconsin i USA tidigare i våras.

Att Tesla ligger långt före sina konkurrenter när det gäller självkörande egenskaper är inte detsamma som att kunna köra berusad i en Tesla!

Annons

Bilen kan definieras som självkörande

Det är sant att bilen i framtiden kommer att kunna definieras som självkörande och därmed befria personer i bilen från ansvar. Om det faktiskt kommer att gå så långt eller inte återstår att se. Men tekniken blir bättre och bättre, och lagstiftningen anpassas mer och mer för helt autonoma transportmedel.

Vad som är säkert är dock att vi inte är där än. Inte alls!

self driving car

Självkörning har kommit långt, men vi är långt ifrån att kunna släppa ratten helt. Foto: Creative Commons

Tesla bäst på självkörning

Medan vissa bilar  knappt klarar av att hjälpa dig att hålla dig i rätt körfält, kan en Tesla mer stabilt och pålitlig behålla körfältet, justera hastigheten och agera i nödsituationer. Det faktum att Tesla-ägare totalt hade färdats sina första miljarder miles i Auto Pilot-läge under 2018 vittnar om att bilarna har god kontroll över dessa färdigheter. I en framtida programuppdatering kommer du också att kunna anropa din Tesla automatiskt från parkerat tillstånd, och den kommer också att kunna ändra körfält själv. Utrullningen av dessa har ännu inte ägt rum i detta land.

Det är dock långt ifrån automatisk körfältsbyte och samtal från parkering, till att du kan sova bakom ratten. Berusad eller inte.

Annons

Om du ska dricka dig stupfull under körning, gör det med spelkonsollen!

Alkohol bakom ratten? Spelkonsolen är svaret. Foto. Audun Hage, L&B

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 Comment

  1. Mats Carlstedt

    2021-08-08 at 09:37

    Låter som en dålig “norsk historia”, grundad på sanningar. Geir Gråbein. Skulle kanske hålla sig till “expertis” innom Hifi. Ska man “fraktas” mellan Stockholm och Göteborg med tupplur, bör man kanske inte ha ett fordon framfört på allmänna gator med eller utan “fullständig självkörning”. Finns ju tåg för de som vill sova eller vara på “pickalurven”. Blir ju 2 “norsk historier” och oansvarligt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.