TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Kommentar

Nej, du kan inte fylleköra med Tesla

När en sovande, tokberusad norrman stoppades i sin Tesla vid E6 kan det verka som om han tagit journalistens artikel bokstavligt.

forfatter
Publicerad 2021-08-04 - 15:17
Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

När jag testade Tesla Model X i 2017, gjorde jag grej av dess inbyggda kapacitet för fullständig självkörning.

”När bilen kör själv kan man fraktas runt vart man vill. Man kan ta en tripp från Stockholm till Göteborg och ta en tupplur med sätet helt nedfällt. Nykter eller på pickalurven spelar ingen roll.” – Geir Gråbein Nordby

Det kan tyckas som om vissa har tagit detta lite för bokstavligt. Nyligen gjorde VGTV  en sak om en medvetslös Tesla-förare med tok-högt promille som for fram på E6 i över 100 km/h.

tesla drunk driver
En full och sovande Tesla-förare blev filmad i 100 km/t på motorvägen. Foto: VGTV

Naturligtvis är han inte den första i världen som gör detta. Förra året stoppades en sovande förare i 150 km/h i Kanada, och samma sak hände i Wisconsin i USA tidigare i våras.

Att Tesla ligger långt före sina konkurrenter när det gäller självkörande egenskaper är inte detsamma som att kunna köra berusad i en Tesla!

Bilen kan definieras som självkörande

Det är sant att bilen i framtiden kommer att kunna definieras som självkörande och därmed befria personer i bilen från ansvar. Om det faktiskt kommer att gå så långt eller inte återstår att se. Men tekniken blir bättre och bättre, och lagstiftningen anpassas mer och mer för helt autonoma transportmedel.

Vad som är säkert är dock att vi inte är där än. Inte alls!

self driving car
Självkörning har kommit långt, men vi är långt ifrån att kunna släppa ratten helt. Foto: Creative Commons

Tesla bäst på självkörning

Medan vissa bilar  knappt klarar av att hjälpa dig att hålla dig i rätt körfält, kan en Tesla mer stabilt och pålitlig behålla körfältet, justera hastigheten och agera i nödsituationer. Det faktum att Tesla-ägare totalt hade färdats sina första miljarder miles i Auto Pilot-läge under 2018 vittnar om att bilarna har god kontroll över dessa färdigheter. I en framtida programuppdatering kommer du också att kunna anropa din Tesla automatiskt från parkerat tillstånd, och den kommer också att kunna ändra körfält själv. Utrullningen av dessa har ännu inte ägt rum i detta land.

Det är dock långt ifrån automatisk körfältsbyte och samtal från parkering, till att du kan sova bakom ratten. Berusad eller inte.

Om du ska dricka dig stupfull under körning, gör det med spelkonsollen!

Alkohol bakom ratten? Spelkonsolen är svaret. Foto. Audun Hage, L&B

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Låter som en dålig ”norsk historia”, grundad på sanningar. Geir Gråbein. Skulle kanske hålla sig till ”expertis” innom Hifi. Ska man ”fraktas” mellan Stockholm och Göteborg med tupplur, bör man kanske inte ha ett fordon framfört på allmänna gator med eller utan ”fullständig självkörning”. Finns ju tåg för de som vill sova eller vara på ”pickalurven”. Blir ju 2 ”norsk historier” och oansvarligt.

Billigare Tesla Y? Det finns tecken på att Tesla har en bakhjulsdriven Model Y på gång. Den byggs i så fall i Tyskland och har ett mindre batteri – och den kan komma väldigt snart.
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend