SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Årets bästa hifi-produkter 2020-2021

Här är hifi-produkterna som tar dig till en helt ny dimension!

Låt musiken ge dig gåshud

Några få gånger varje år sitter vi i vårt stor testrum och känner hur blodet nästan börjar koka av extas. När musiken och ljudet sitter som gjutet och allting går upp i en högre enhet.

Nu är det dags att samla ihop alla intrycken från de bästa hifi-produkterna vi har testat de senaste tolv månaderna.

Skivspelare och pickup

Allt fler blir förtjusta över LP-skivor igen. Undvik bara de allra billigaste skivspelarna som kostar under 2 000 kronor, och välj gärna en som är manuell i stället för automatisk. Då får du bäst ljud för pengarna. Kom ihåg att en skivspelare är enkel att uppgradera med en bättre pickup!

Phono-steg

En del förstärkare har skivspelaringång, men du får ofta bättre ljud med en separat skivspelarförstärkare. Som också kallas för RIAA- eller phono-steg. Den korrigerar för RIAA-kurvan som skivorna är inspelade med och förstärker den svaga signalen från pickupen. Om du inte vet om skivspelarförstärkaren ska vara till en Moving Magnet-pickup (MM) eller Moving Coil-pickup (MC) så är det antagligen MM.

Nätverksspelare och DAC

I takt med att CD-spelarna nästan har försvunnit som dagg i solsken har nätverksspelarna och digitalomvandlarna (DAC) tagit över.

En nätverksspelare kopplas till hemnätverket och spelar musik från internettjänster eller lokalt lagrade musikfiler. Den styrs ofta med en mobil-app, men många har även en fjärrkontroll och kan användas på samma sätt som en CD-spelare.

En DAC, eller digitalomvandlare, förvandlar det digitala ljudet till analogt och skickar det vidare till förstärkaren. Om du har en dator behöver du inte någon nätverksspelare. En bra DAC förvandlar nämligen datorn till en tvättäkta hifi-maskin!

Förstärkare

Helt analoga stereoförstärkaren finns fortfarande, till exempel den som vi har utsett till Årets budgetförstärkare! Men numera förväntar sig de flesta att en förstärkare ska ha DAC och kanske strömning inbyggt.

Ofta får man bättre ljud med separata komponenter i anläggningen, men det är inte alls säkert. Signalvägen blir nämligen kortare om man slipper koppla ihop delarna med analoga signalkablar.

Under året som gått var det inte så många budgetförstärkare som imponerade. Bortsett från den vi belönar med en guldmedalj finns det i år bara förstärkare från premiumklassen och uppåt. Så kan det gå. I gengäld kan vi utlova ljudupplevelser som kan framkalla både rysningar och tårar – och inte bara för att bankkontot är tömt.

 

Tips:

Använd öronen

Vi både kan och vill gärna rekommendera det bästa baserat på våra tester. Den här guiden och våra utvalda produkter hjälper dig en bra bit på vägen mot bättre ljud och fler tappa hakan-upplevelser, men i slutändan är det dina egna öron som måste bestämma. Lita på dig själv, läs tester och ta reda på vad du vill åstadkomma med en ny anläggning. Eller en uppgradering av den du redan har. När du sedan har en plan, ta den till en kompetent hifi-butik och förklara vad du vill ha.
Ett tips: om de pratar illa om konkurrenterna och deras produkter så vet du att du har gått till fel butik. Gå någon annanstans.

 

Kablar och sådant

Kablar är ett getingbo som få människor stoppar ner händerna i. Men de är absolut nödvändiga för att sätta ihop en anläggning. Det går att både läsa och höra påståenden som har mer gemensamt med healing än vetenskap, och man kan bli pank på bara ett par meter holistiska kablar som är välsignade av andar som bara en enda tillverkare har kontakt med. Vårt råd är återhållsamhet. Men du behöver bra kablar och de kan kosta lite mer än du tror – fast inte lika mycket som högtalarna.

 

 

VINNARNA AV Årets bästa hifi-produkter 2020-2021
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.