Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Teac NT-505

Musikstation med stora ambitioner

Med Teac NT-505 har du allting samlat i en enda apparat. Och ljud av premiumklass.

Av / 2020-01-27 - 12:00
Teac NT-505
Geir Gråbein Nordby

Om du vill ha bästa möjliga hifi-ljud från så få komponenter som möjligt har Teac en intressant lösning i form av den kompakta nätverksspelaren NT-505.

Teac NT-505 ger dig alla ljudkällor du kan drömma om i en enda låda. Här får du digitalomvandling av i princip allt, inklusive dator via högupplöst USB-B (både PCM och DSD stöds). Dessutom är den en nätverksspelare som stöder både det ena och andra när det gäller ljudfiler och strömningstjänster. Inklusive Tidal men tyvärr inte Spotify (vi har tidigare skrivit att Spotify stöds, vi beklagar detta felaktiga påstående). Den har inbyggt MQA-stöd, så du kan utnyttja Tidals högupplösta filer maximalt.

Förförstärkarutgång

NT-505 har dessutom en välgjord volymkontroll, med fyra separata förstärkarenheter – så att plus- och minusdelen till både vänster och höger kanal har egna förstärkare.

Det betyder att allt du behöver för att få en komplett anläggning är ett par aktiva högtalare. Eller en förstärkare och ett par vanliga, passiva högtalare. Om man måste nämna något som saknas så får det vara en skivspelaringång. Anledningen kan vara att de flesta av Teacs egna skivspelare har inbyggda RIAA-steg.

 

Nätverksspelaren NT-505 är liten, men gör vad den ska – och mer därtill. Foto: Teac

Men vänta, det finns mer!

Om du vill ha radio ger TuneIn tillgång till tusentals internetstationer från hela världen. Och om du fortfarande inte är nöjd, ja, då har Teac bannemej utrustat spelaren med Bluetooth-anslutning också. De kunde ha nöjt sig med en nödlösning där, men i stället stöds både aptX HD och Sonys LDAC-kodek. Det senare är det närmaste man kommer att överföra ljud förlustfritt via Bluetooth. Nej, nu glömde jag nästan att nämna att AirPlay också finns ombord. Puh!

Eftersom japanska Teac har hållit på länge i proffsbranschen med systerföretaget TASCAM, är det på sin plats att en så avancerad produkt som NT-505 även har professionella kontakter. Till exempel en balanserad XLR-utgång och en BNC-kontakt för anslutning av en extern digitalklocka. Detta är för erfarna användare och ingenting de flesta behöver tänka på. Vad som däremot är relevant för många datoranvändare är ett ytterst kompetent hörlursuttag på fronten.

NT-505 har balanserade utgångar. Har du en balanserad förstärkare: använd dem! Foto: Teac

Användning

Att NT-505 är en japansk produkt inser man snabbt. Japanerna har en tendens att vilja stoppa i alla funktioner i hela världen. Och allt ska gå att fintrimma av användaren. Du kan välja en hel del saker i menyn, inklusive digitala filterinställningar och uppskalning. Du kan välja variabel eller fast utnivå för ljudet. Och fjärrkontrollen har tusen knappar. Inget ”less is more” här inte!  Bortsett från det faktiska fotavtrycket på lådan, den är liten och piffig.

Menysystemet är prydligt, det är inte svårt att använda NT-505. Men du får inte känna dig onormal om du sitter och ständigt växlar mellan olika filterinställningar, eftersom du är osäker på vilken som låter bäst. Skillnaderna är inte så stora, men man hör dem. Frågan är bara om man gillar musiken superexakt och blixtsnabb (Sharp/Slow roll off) eller en lite mer fyllig och ”analog” ljudbild, som också har mindre ”pre-ringing” och därmed – enligt många människors öron – en mer naturlig återgivning av transienter och toner. Då ska man välja Short Delay Sharp/Slow. Short Delay Slow är valt automatiskt när man spelar MQA-kodad musik.

Uppspelning och en rad inställningar kan göras från HR Streamer-appen. Den är inte min favorit. Tidal-gränssnittet är oöverskådligt, långa låttitlar ser man bara början på och allt är överlag rörigt att använda. Använd hellre tredjeparts-app som BubbleUPnP. Eller ännu bättre, Roon på PC. Då är allt glömt!

Foto: Teac

Ljudkvalitet

Rent ljudmässigt är Teac NT-505 ett riktigt drömpaket. Jag föredrar filterinställningen Short Delay Slow, som jag tycker ger en mer naturlig återgivning av musiken. Men du kanske vill ha mer snärt i hi-hat och cymbaler, då kan du välja ett annat filter.

Inkopplad balanserat till den integrerade förstärkaren Hegel H590 och de oerhört mycket ärliga högtalarna Vivid Audio Kaya 90 får Teac-spelaren en möjlighet att visa upp sig från sin bästa sida. Låt gå för att resten av komponenterna kostar nästan 400 000 kronor – eller lika mycket som 25 Teac-spelare!

Ljudet är enastående. MQA-versionen av den avlidne rapparen Mac Millers mörka R&B-ballad Good News, som han aldrig fick uppleva i frisläppt tillstånd, gnager i själen. Det här är ljudet av silke, med en bismak av ättika när hans inre mörka tankar flödar ur högtalarna.

Basen stor, stabil och fyllig. Millers röst är ovanligt välartikulerad, och ljudbilden hänger svävande i luften med lager på lager av detaljer. Jämfört med den inbyggda DACen i H590 går det inte att märka några omedelbara skillnader. Basen är nog aningen bättre definierad när samma låt spelas genom H590, och jag anar lite större djup. Har du redan en H590 så finns det alltså ingen anledning att köpa en extern nätverksspelare som Teac NT-505. Fast då vet vi redan att Hegel-DACen är otroligt bra. Det är faktiskt en bragd att Teac kan mäta sig så väl.

Klassiskt

Klassisk musik återges med stor rymd och bra fokus på de enskilda instrumenten. Hör bara på tuborna! De spelar rungande djupt, samtidigt som den mullrande mässingen dånar genom luften i de övre skikten. Klangbalansen måste sägas vara neutral, och hade jag haft Pioneer N-70AE i närheten och kunnat göra en direkt jämförelse så skulle jag inte bli förvånad om de två lät snarlikt. De två har samma moderbolag och då är det lätt hänt att man delar på expertisen. Och det är inte något dåligt, för den mycket större Pioneer-spelaren är verkligen bra.

Jag hade gärna velat ha Bluesound Powernode 2i att jämföra med, eftersom det är den spelaren som alla andra mäter sig med i den billigare änden av MQA-spelare. Men om jag ska gå efter mina egna erfarenheter av tidigare modeller så ska det fortfarande mycket till för att Bluesound ska komma upp på samma nivå som NT-505. Särskilt om du har en balanserad förstärkare!

Hörlurar

Jag nämnde hörlursuttaget. Det är uppenbarligen påkostat, vilket är sällsynt i produkter som denna. Det har inga problem med att driva mina egna HiFiMAN/Drop HE4XX. Det är absolut tillräckligt kraftfullt och spelar med en precision som man i normala fall bara får med separata hörlursförstärkare. Snyggt!

Slutsats

Teac NT-505 samlar allt du behöver i teknikväg för att spela all digital musik du vill, i en liten låda. Det spelar ingen roll om du använder Android, iPhone, PC eller Mac eller om du har musiken på en hårddisk eller NAS. Eller om du är Tidal-användare. Dessutom låter den så bra att den lätt skulle ha motiverat priset enbart som DAC.

Användarvänlighet är bra, men appen har stor förbättringspotential. Själv föredrar jag helst Roon.

Lägger man till att NT-505 har en bra förförstärkardel och dessutom ett fenomenalt hörlursuttag, så är detta en komplett musikstation för skrivbordet. Du behöver bara högtalare och förstärkare också. Se till att den senare är balanserad.

Karakter
Teac NT-505
Premium

Ljud & Bild tycker

Snygg attack och naturtrogen återgivning av musiken. Spelar nästan allt, inklusive MQA och Roon. Inbyggd förförstärkare och strålande hörlursuttag. Stöder inte Spotify! Appen bör förbättras. Många inställningar gör att man sitter och hoppar fram och tillbaka i menyerna i stället för att bara lyssna på musiken.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen