data-srcset
TESTMcIntosh MA352
McIntosh MA352

Finstämd värsting

Hybridförstärkaren är 30 kilo ren underhållning, men saknar inte helt finess.

Muskelknippe med potent bas, dynamisk kontrat och hinkvis med klangfärger.
Saknar DAC och strömning.
Bästa priser

Ibland är det bara så kul att testa nya produkter att man struntar fullständigt i om de har några brister. Då är det inte speciellt viktigt med specifikationer, det handlar mest om att bara njuta av ögonblicket.

Så är det med McIntosh MA352. Titta bara på den när den värmer upp. När lysdioderna ändras från orange till grönt och det turkosa ljuset tänds i effektmätarna. Det är 15 sekunder av förväntansfull glädje, och så läckert att man inte kan låta bli att bli på gott humör.

Sätt på musik, vrid upp volymen och njut. För det här är verkligen njutbart på en helt annan nivå.

Förstärkarens fyra vakuumrör skiner på det kromade chassiet, på sätt och vis återspeglar det hur den låter. Glasklart som ett nyputsat fönster, med behaglig, mjuk klang och dynamiskt tryck som man känner i magen.

Hybrid-McIntosh-förstärkaren är tillräckligt stark för att kunna driva dina favorithögtalare och tillräckligt raffinerad för att göra upplevelsen minnesvärd, oberoende av vilken sorts musik du spelar.

Det finns inte många förstärkare som liknar McIntosh MA352. Visst, MA252 finns ju alltid, det är en mer kompakt version med 100 watts effekt per kanal och som är byggd efter samma recept som MA352, men den större förstärkaren spelar i en annan liga.

Man skulle kunna säga att det är som att jämföra en Porsche 911 Turbo med en Porsche Boxster.

annons

Rör och transistorer

Rören finns i förförstärkarsektionen, resten är transistorer.

Här används det fyra vakuumrör i förförstärkardelen. Två 12AX7A och två 12AT7, snyggt skyddade av fyra metallgaller. Utgångssteget använder transistorer, fler och starkare än i MA252, vilket höjer effekten till 200 watt per kanal. Eller 320 watt om motståndet halveras till fyra ohm.

annons

MA352 har inga digitala ingångar eller strömning, men den har skivspelaringång för MM-pickuper. Bara MM på 47 kohm, justerbart mellan 50 och 800 pF. De övriga ingångarna är två balanserade och tre obalanserade. Dessutom finns minijack-kontakter för koppla ihop flera McIntosh-enheter, så att alla aktiveras samtidigt när man sätter på en av dem, och samtliga går att styra med en enda fjärrkontroll.

Man kan också koppla MA352 till en hemmabioanläggning genom att aktivera Home Theater Pass-through i menyn.

De som saknar en DAC kanske kan fundera på MA7200 som har DAC-modul och MC-ingång också. Fast då får man lägga 15 000 kronor extra.

Power Guard

McIntosh skyddar sina förstärkare mot klippning av signalen och potentiell kortslutning med en

annons

Power Guard-krets, plus Sentry Monitor som kopplar ur utgångarna innan förstärkaren tvingas ner på knä.

Tillräckligt med ingångar, men ingen DAC.

Equalizer

MA352 har en mycket bra hörlursutgång och dessutom en 5-bands equalizer. Man kan justera 30, 125, 500 Hz samt 2 och 10 kHz med +/– 12 dB, och EQ:n kan sättas på och stängas av från fjärrkontrollen.

Ljuset i displayen och lysdioderna som belyser rören kan dimmas eller släckas. Och man kan ändra namn på ingångarna, stänga av ingångar och justera balansen mellan högtalarna.

Himmelsk ljudbild

Allt detta är naturligtvis av fullständigt underordnad betydelse när man sjunker ner i soffan och låter musiken breda ut sig i rummet.

Förstärkaren är inte utrustad med samma autoformer (transformator) som MA7200. En sådan ska göra förstärkaren ”immun” mot impedansvariationer, men jag saknade den inte i MA352. Som är mycket potentare än den mindre MA252. Jag upplevde MA7200 som lite bättre kontrollerad när den pressades, annars var det ingen märkbar skillnad i effekt på normal lyssningsvolym.

Det spelade ingen roll vilka högtalare jag använde. De exceptionellt fina stativhögtalarna R1 Arreté från Audiovector, den större SR3 Raw Surface eller Martin Logans hybridelektrostat Electromotion ESL X. McIntosh-förstärkaren trivdes med dem allihop, och det visade sig så småningom att den klarade sig lika bra vilket slags musik jag än satte på.

Klangbalansen är varm, med fylligt bas- och mellanregister och en silkeslen diskant. Den dynamiska kontrasten är utmärkt och förstärkaren målar upp en stor och luftig ljudbild. En Devialet Expert 220 Pro låter stramare, och har lite bättre fokuserade detaljer, men den har inte McIntosh-förstärkarens charmerande klang.

Hörlursuttaget är faktiskt väldigt bra.

Det gav till exempel liveinspelningen Up For It, med Keith Jarrett-trio, en närvaro i testrummet som påminde om hur det faktiskt är att vara på konsert. Den fylliga klangen från kontrabasen, tyngden från slagen på trummorna och den djupa pianoklangen, allting flyttades fram fint i ljudbilden.

Pat Methenys mjuka gitarr fyllde rummet framför högtalarna och lät så nära att man nästan kunde röra vid gitarren.

Förstärkaren älskar att spela högt. Jag fick sänka Bob Dylan ett par snäpp eftersom munspelet plötsligt lät för skarpt, men då var det så högt att jag inte kunde höra ljudet från min fot som stampade takten.

Den vackra inspelningen med Sondre Bratlands och Iver Kleive från Födelsekyrkan i Bethlehem växte nästan ut ur rummet, med Martin Logan-högtalarna fick jag ett enormt djup i ljudbilden. Röster – eller mellanregister i allmänhet – har länge varit något som McIntosh-förstärkare glänser lite extra med. Här också. Det spelar ingen roll om det är Bob Dylan eller Kari Bremnes. Vokalklangen är varm och fyllig, med vacker klangbotten och hela mellanregistret har bra fokus.

Skivspelaringången får inte glömmas bort. Den är långt ifrån inslängd utan eftertanke, med vårt testexemplar av Pro-Ject Xpression lät MM-pickupen från Ortofon lika klangrikt som vi vet att den kan. Carla Bley Big Band lät exakt som det ska låta. Kraftfullt, dynamiskt och fylligt. Hörlursuttagen drev våra Sennheiser HD660S utan problem och även där sken förstärkarens kraftiga basdynamik igenom.

Slutsats

McIntosh MA352 passar inte alla. Det finns andra förstärkare i samma klass som har fler ingångar, DAC, ingång för MC-pickup och mycket annat. Men det är inte många som låter lika tufft och engagerande och som samtidigt har tillräckligt med finess för att få fram både nyanser och detaljer. De som främst lyssnar på CD och LP, och kanske har en separat nätverksspelare, behöver inte fler ingångar utan kan njuta av ett sällsynt spelglädje från en förstärkare som inte liknar mycket annat.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: Integrerad förstärkare
 • Effekt: 2 x 200 watt i 8 ohm, 2 x 320 watt i 4 ohm
 • Teknik: Transistor i slutsteg, rör i försteg
 • Anslutningar: 4 obalanserade, 2 balanserade
 • Skivspelaringång: MM
 • Hörlursuttag: Ja
 • DAC: Nej
 • Nätverk: Nej
 • Frekvensomfång: 20–20 000 Hz (+0/–0,5 dB)
 • Dynamik: 1,5 dB headroom
 • THD: 0,03 %
 • Signal/brus: 93 dB
 • Övrigt: VU-mätare, fjärrkontroll, 5-bands EQ
 • Mått/vikt: 44,5 x 25,1 x 52,5 cm/29,9 kg
 • Webb: psaudio.dk

Pris

90000 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till McIntosh MA352

   data-srcset

  Turbo till hörlurarna

  Om du inte är helt nöjd med ljudet i dina lurar så kan det hända att du behöver en bättre förstärkare.

   data-srcset

  Finstämd värsting

  Hybridförstärkaren är 30 kilo ren underhållning, men saknar inte helt finess.

   data-srcset

  Highend-referens i stereo

  Stereoförstärkaren i Rotels nya Michi-serie är kanske den allra bästa i sin klass.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superförstärkare krossar rivalerna

  Naim Supernait 3 är definitivt ett av de riktigt bra förstärkarköpen för under 100 000 kronor. Den har allt – utom digitala ingångar.

   data-srcset

  Sublim japansk ­ljudkonst

  Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.

   data-srcset

  Den är inte stor, men har full kontroll!

  UPPDATERAD MED VIDEO: H120 är en briljant liten förstärkare som gör nästan allting rätt. Den har egentligen bara ett (lyx)problem.

  (Foto: Tillverkare)

  Guide: Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Marantz PM7000N

  Allt-i-ett-förstärkare för kräsna öron

  Marantz PM7000N är en allt-i-ett-förstärkare med allt du behöver av strömning och ingångar. Multiroom stöds också, allt du behöver är högtalare.