Search
Generic filters
TEST

McIntosh MA7200

 itemprop
TESTMcIntosh MA7200
McIntosh MA7200

Muskulös multitalang

Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

Fantastiskt engagerande ljud från en lyckad allround-förstärkare som är byggd för att spela på vad som helst och i all evighet.
Den är stor, tung och saknar strömning.

Klamra dig fast i armstödet, för den här förstärkaren blåser dig gladeligen ur soffan – och den gör det med stil. Som McIntosh-förstärkare har för vana att göra.

MA7200 hamnar lite i skuggan av den mäktiga flaggskeppsförstärkaren MA9000, som med sin 300 watts effekt kan väcka liv i de döda och kickstarta en Boeing 747 när som helst. Men efter att ha hört lillebror med ”bara” 200 watt så är vi beredda att hävda att den är ett ännu bättre köp än storebror.

Den har kanske lägre effekt, men den är konstruerad på samma sätt: med McIntoshs massiva autoformers och balanserade kretsar, den har samma 32-bitars DAC-modul, den har phono-ingång för både MM- och MC-pickuper, sammanlagt 14 ljudingångar samt ett välljudande hörlursuttag.

Den större MA9000 har flera ingångar, ett lite mer påkostat phono-steg, åttabands equalizer, ännu fler ingångar och högre effekt, men kostar nästan 50 procent mer.

Det gör MA7200 till ett bättre köp, för den låter nämligen exakt likadant som den stora förstärkaren, och jag tror inte att många kommer att märka någon skillnad i effekt. Om de inte har ett par väldigt ineffektiva högtalare som kan tjäna på en förstärkare med mycket muskler.

Men det sprudlar av spelglädje även av lillebror, som har bas- och diskantkontroll i stället för EQ och saknar de stora handtagen som den över 10 kilo tyngre och ännu större MA9000 är utrustad med.

Utbytbar DAC-modul och tillräckligt med ingångar för de flesta. Foto: McIntosh

Allt utom strömning

De två McIntosh-förstärkarna ställer definitivt upp i tungviktsklassen, där konkurrensen är stenhård. Man får en Devialet Expert 220 Pro för samma pris som en MA7200, ​​den briljanta Ayre EX-8 – som också har DAC – ligger i samma prisklass, och det finns Naim-kombinationer som kan utmana ljudkvaliteten. Fast inte antalet anslutningar.

annons

McIntosh-förstärkaren täcker många behov. Den har däremot inte strömning, men fyra digitalingångar, en USB-port och en ingång för McIntosh CD-transporter med MCT-utgång (SACD/DSD-ingång), en balanserad ingång, fem obalanserade ingångar samt en ingång vardera för Moving Coil- och Moving Magnet-pickuper.

annons

MM-ingången är inställd på en last på 47 kohm och MC-ingången kan ställas in på 50, 100, 200, 400 eller 1000 ohm. Väldigt flexibelt och ypperligt för alla som har en skivspelare, framför allt med MC-pickup.

Sedan MA7200 kom 2017 har McIntosh lanserat en uppgraderad DAC-modul, DA2, med en nyare processor, HDMI och uppgraderad krets. Den kan ersätta DA1 som sitter i integrerade McIntosh-förstärkare, inklusive den här, men det måste göras av en återförsäljare.

Modulen i MA7200 bygger på ett åttakanals 32 bit/384 kHz-chip och stöder ljudfiler upp till 32/384, DSD256 och DXD384, medan de optiska och koaxiala digitalingångarna stöder upp till 32 bit/192 kHz. Vilket i praktiken innebär att DACen hanterar alla kommersiellt tillgängliga ljudformat.

Den är också förberedd för Roon om man vill använda den med en strömningsklient som fungerar som en server för strömningsabonnemang. Oavsett om man väljer PC/Mac eller en Nucleus-server med Roon.

annons
Klassisk McIntosh. Foto: McIntosh

Helbalanserad

Precis som de flesta McIntosh-förstärkare har MA7200 så kallade autoformers (transformatorer), som i praktiken gör förstärkaren mer stabil och relativt okänslig för varierande belastningar. Kretskonstruktionen är naturligtvis helt balanserad – eller Quad Balanced som det heter – för att minimera brus och förvrängning.

Förstärkaren övervakas av en mikroprocessor, Power Guard mildrar klippning av signalen och i utgångarna sitter Sentry Monitor för att förhindra kortslutning.

MA7200 har också något som man annars bara ser på rörförstärkare: högtalarterminaler med 2, 4 och 8 ohms utgångar. De är kopplade till olika lindningar i autoformer-transformatorerna och med dem kan man ”tala om” för förstärkaren hur stor last högtalarna utgör. Det fungerar riktigt bra i praktiken, och vårt testpar Dynaudio Confidence 20 lät mycket riktigt bäst med 4 ohms-utgångarna.

Raffinerat muskelknippe

En snabb sökning på ljudochbild.se visar att vi naturligtvis har testat flaggskeppet MA9000. Med maxbetyg som resultat. Den betydligt billigare MA7200 låter så likt att det är lockande att bara kopiera texten från MA9000-testet.

Man sparar tiotusentals kronor, men förlorar ett par anslutningar, resten är så likt att det är kusligt. Phono-steget är lite bättre i den dyrare förstärkaren, fast man får ha en riktigt påkostad skivspelare för att höra skillnaderna. Och då är det kanske mest intressant att satsa på ett separat phonosteg.

De må vara små, men de fantastiska stativhögtalarna R1 Arreté från Audiovector lät som förväntat himmelskt ihop med McIntosh-förstärkaren. Audiovector brukar göra det, men högtalaren lät större, basen blev mer fysisk och ljudbilden växte när jag bytte från Hegel H190 till MA7200.

Som med många andra McIntosh-förstärkare är klangen varm och behaglig, men ljudet saknar inte alls dynamisk snärt. MA7200 låter aldrig tråkigt, ljudet är aldrig luddigt men inte vasst heller.

Ayre EX-8 är lite mer finmaskig, analytisk och har skarpare fokus, men med McIntosh får man mer klangbotten i stora instrument. Som kontrabas, piano och pukor. Men även i trumpeter och röster. En gammal inspelning med Sarah Vaughn på sång och Clifford Brown på trumpet lät enormt levande genom en annan favorit, Dynaudio Confidence 20. Som också trivdes väldigt bra med MA7200. Förstärkaren målar upp en stor ljudbild, den kanske inte är gränslöst djup men bredden och skalan kan få små rum att kännas som konsertsalar.

Trots ”bara” 200 watt finns det rikligt med muskler för att hålla högtalarna i strama tyglar, även när man spelar högt. För den här förstärkaren går verkligen till 11, och lite mer än så. Den levererar en klang från stråkinstrument som får håren att resa sig på armarna, man formligen känner strängarna vibrera i luften framför högtalarna.

Den är enorm – och otroligt kompetent. Foto: McIntosh

Slutsats

McIntosh-förstärkaren är en superb allroundare. Den driver de flesta högtalare, den trycker till i basen så det knakar i kroppen, och den har hinkvis med raffinerade klang. MA7200 kan helt enkelt spela vad som helst på vad som helst, bättre än de flesta. Den saknar visserligen strömning, men det är också allt. För de här pengarna går det knappt att hitta en roligare, mer välljudande och användbar integrerad förstärkare.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: Integrerad förstärkare
 • Effekt: 2 x 200 watt i 2/4/8 ohm
 • Teknik: Transistor, balanserade monokretsar
 • Ingångar: 6 obalanserade, 1 balanserad
 • Skivspelaringång: MM och MC
 • Hörlursutgång: Ja
 • DAC: 32 bit/384 kHz, 2 optiska, 2 koaxiala, USB och MCT
 • Nätverk: Nej
 • Frekvensomfång: 10–100 000 Hz (–3dB)
 • Dynamik: 2 dB headroom
 • THD: 0,005 %
 • Signal/brus-förhållande: 113 dB
 • Övrigt: VU-mätare, fjärrkontroll
 • Mått/vikt: 44,45 x 19,37 x 55,58 cm/34,1 kg
 • Webb: psaudio.dk

Pris

105000 :-

Bästa priser

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til McIntosh MA7200

   data-srcset

  Turbo till hörlurarna

  Om du inte är helt nöjd med ljudet i dina lurar så kan det hända att du behöver en bättre förstärkare.

   data-srcset

  Finstämd värsting

  Hybridförstärkaren är 30 kilo ren underhållning, men saknar inte helt finess.

   data-srcset

  Highend-referens i stereo

  Stereoförstärkaren i Rotels nya Michi-serie är kanske den allra bästa i sin klass.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superförstärkare krossar rivalerna

  Naim Supernait 3 är definitivt ett av de riktigt bra förstärkarköpen för under 100 000 kronor. Den har allt – utom digitala ingångar.

   data-srcset

  Sublim japansk ­ljudkonst

  Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.

   data-srcset

  Den är inte stor, men har full kontroll!

  UPPDATERAD MED VIDEO: H120 är en briljant liten förstärkare som gör nästan allting rätt. Den har egentligen bara ett (lyx)problem.

  (Foto: Tillverkare)

  Guide: Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Marantz PM7000N

  Allt-i-ett-förstärkare för kräsna öron

  Marantz PM7000N är en allt-i-ett-förstärkare med allt du behöver av strömning och ingångar. Multiroom stöds också, allt du behöver är högtalare.

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top