Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: Technics SL-1210GAE Limited Edition

Legendarisk skivspelare

Köpa ny skivspelare? Du får skynda dig om den här står på önskelistan.

Skrivet av / 2020-08-23 - 06:00
Technics SL-1210GAE Limited Edition
Lasse Svendsen

Den nya Technics-spelaren byggs bara i 1 000 exemplar. Ungefär 700 av dem kommer till Europa och att döma av succén med förra Limited Edition-versionen av SL-1210GAE så gäller det att hålla sig framme.

Men – och det här är ett men som måste nämnas – SL-1210GAE 55th Anniversary Limited Edition skiljer sig inte från en vanlig SL-1210G. Fast här ingår det en pickup i priset. Det här är med andra ord ett komplett paket, Technics-spelaren som markerar att det är 55 år sedan den första SL-1210 såg dagens ljus.

Logoen er det eneste som avslører at dette ikke er en vanlig SL-1210.

Den är svart, det ser man enkelt. Och bortsett från färgen, pickupen som ingår och en liten plakett som visar vilket Limited Edition-exemplar det är i ordningen, finns det egentligen inget nytt.

Rent tekniskt sett är den byggd på samma sätt som en SL-1210G, med direktdrift, en kärnlös motor med två rotorer som eliminerar cogging, den s-formade tonarmen av magnesium är svartlackerad och detsamma gäller i stort sett alla andra detaljer också, bortsett från den tredelade plattan av aluminium, gummi och mässing.

Ser ut som en vanlig 1210 men låter inte som en.

Stora delar av skivspelaren är monterad för hand i Japan, den är dessutom balanserad för hand för att eliminera vibrationer eller brus som kan uppstå under rotationen. Den har också fått samma justerbara fötter, dämpade med mjuk aGel, som den mycket dyrare SL-1000R.

De fyra fötterna på undersidan är hämtade från SL-1000R.

Chassit är konstruerat av 10 mm tjock svarteloxerad aluminium, med tre lager av aluminium, Bulk Molding Compound samt ett gummimaterial, för att dämpa vibrationer och resonanser.

En sak till: Man kan stänga av det blå strob-ljuset om man vill, eller är orolig för att det påverkar ljudet.

Unik pickup

Om det är något som verkligen påverkar ljudet så är det pickupen. Skivspelaren levereras (i Europa) med en MM-pickup från japanska Nagaoka som är tillverkad speciellt för Limited Edition-versionen och inte säljs separat.

Pickupen som ingår passar spelaren väl.

Den heter JT-1210 och har en nålarm av boron med en elliptisk (0,4 x 0,7 mm) diamantnål, 3 mV utspänning, 100 pF kapacitet och ska ha mellan 1,3 och 1,8 grams nåltryck. Vikten anges vara 6,7 gram, vilket passar fint till den relativt lätta Technics-armen.

Installationen förklaras väl i bruksanvisningen, som också visar hur man justerar bromsningen av motorn och andra saker som få personer kommer att bry sig om. Liksom alla 1210-spelare kan även den här justera hastigheten steglöst med en skjutpotentiometer, som kan slås på och av och som ger användaren pitch-kontroll med antingen +/– 8 eller +/– 16 procents avvikelse.

Balanserat highend-ljud

Jämfört med en SL-1210G kostar en SL-1210GAE Limited Edition ungefär 8 000 kronor mer, inklusive pickup. I samma prisklass hittar vi den magnifika Rega Planar 10, fast om man väljer att utrusta Rega-spelaren med pickupen Apheta 3 så blir den kombinationen nästan 10 000 kronor dyrare.

Det blå stroboskopljuset kan stängas av.

McIntosh MT2 kostar nästan lika mycket med en Sumiko MM-pickup, och man kan välja en silvergrå SL-1210G med exempelvis en MC-pickup som Sumiko Songbird och hamna i ungefär samma prisklass som Limited Edition-versionen och McIntosh-spelaren.

Vilken som är bäst är upp till örat som lyssnar, men det råder ingen tvekan om att SL-1210GAE Limited Edition är en enastående prisvärd skivspelare. Den är bättre byggd och spelar med större auktoritet och transparens än en McIntosh MT2, och även om Nagaoka-pickupen inte har samma extrema detaljupplösning som en Apheta 3 på en Planar 10, är ​​Technics-spelaren en sann fröjd att lyssna på musik med.

Under skivtallriken hittar man ett par grundinställningar som ingen behöver använda.

Med Nagaoka-pickupen levererar den en stor och djup ljudbild, med ett superstabilt basfundament och gott om klangnyanser. Flygelhornet i Benny Golson Quartets I Remember Clifford låter fylligt, varmt och klangrikt, och en av våra sedvanliga testskivor, Dire Straits Love Over Gold, bevarar sin gnistrande dynamik i perkussion och gitarr.

En Planar 10 med Apheta 3 har bättre upplösning och ger mer djup och snabbare dynamik, men inte riktigt samma mäktiga bas som Technics direktdrivna skivspelare.

Praktisk höjdjustering och lättillgänglig antiskating.

Yamahas massiva och remdrivna GT-5000 ger mer av allt, särskilt med Ortofon Cadenza Black. Ett test med Audio-Technica AT-OC9XSH visade dock att det finns mycket mer upplösning att hämta ur Technics-spelaren än man får med Nagaoka-pickupen.

Vår erfarenhet av SL-1210G och olika pickuper visar att det finns mer att tjäna på en ännu bättre pickup, men den unika Nagaoka-pickupen är en bra matchning och en utmärkt utgångspunkt för en framtida uppgradering.

Nagaoka JT-1210 kan enkelt bytas ut om man vill uppgradera.

Slutsats

Den nya jubileumsutgåvan av Technics SL-1210 GAE i Limited Edition är en no-brainer för dig som funderar på att köpa en ny skivspelare i den här prisklassen. Tillsammans med Nagaoka-pickupen får du en smidig skivspelarkombination som hela familjen kan använda och ha glädje av. Den är inte bättre än en vanlig SL-1210G med en bra pickup, men inte sämre heller. Alltså är den bland de bästa köpen i den här änden av highend-skalan. Men köp den innan den försvinner.

Technics SL-1210GAE Limited Edition och SL-1210G är nästan helt lika.

Karakter
Technics SL-1210GAE Limited Edition
High End

Ljud & Bild tycker

Gedigen och välgjord kvalitetsspelare med dynamiskt ljud, stor auktoritet i basen och fyllig klang i en stor ljudbild. Snart slutsåld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Sensationellt bra nätverksspelare

Mycket bra köp

En uppskattad comeback

Med fokus på spåren

Framtidssäker rörförstärkare

En fantastisk musikstreamer – men den kostar!

Till stereo eller hemmabio?

En CD-spelare för evigheten

Bästa budgetstreamern blir bättre

En helt speciell upplevelse

Ljud & Bild
Rulla till toppen