annonse
annonse
annonse

test: Samsung UE65KS9005

Juni/juli 2016Samsung UE65KS9005

Curveball

Samsungs böjda toppmodell kombinerar läcker design, strålande användarvänlighet med starka bildprestanda.

Samsung har ett blixtsnabbt menysystem med massor av praktiska finesser, plus ett rikt urval av smart-appar. Bild- och ljudkvaliteten tillhör också täten.
Relativt högt pris. Alla är inte lika förtjusta i den konkava formen.

Samsung har länge tillhört trendsättarna på TV-marknaden. Tunna och böjda skärmar har blivit deras varumärke och stilen tycks inte avta i första taget: Även om flera modeller – bland annat den populära 8-serien – nu har blivit platta igen så är det fortfarande ”Curved” som gäller för toppmodellerna i 9-serien.

Samsung kan det här med design och 9-serien har verkligen ett läckert utförande, med V-formad sockel i krom plus en dekorativ och sömlös baksida som gör att skärmen ser lika fin ut bakifrån som framifrån. Det är mer än vi kan säga om ett par av rivalerna i testet! Här ligger alla kablar dolda bakom en lucka och anslutningarna görs via en separat One Connect-box som kan gömmas undan i hyllan under TV:n.

 

Användning, appar och finesser

En resursstark TV-tillverkare som Samsung har vissa fördelar när det gäller utveckling av mjukvara, och sådant blir allt viktigare i moderna smart-TV-apparater. Medan en del av konkurrenterna numera kör Android så har Samsung valt att satsa på sitt eget operativsystem Tizen. Det kännetecknas av grym hastighet: TV:n startar blixtsnabbt från standby-läge och man kan växla fram och tillbaka mellan streamingtjänster och direktsänd TV på en bråkdel av en sekund. Utbudet av appar är bra, med streamingtjänster som HBO GO, Viaplay, C More, plus naturligtvis YouTube och Netflix. Samsung har dessutom lagt in genvägar till bland annat Netflix direkt på startskärmen, så att man hittar favoritserierna direkt. Smart!

En annan nyhet i årets modell är den nya multifjärrkontrollen. Den är en liten och lätt fjärr med bara ett fåtal knappar: i stället för att ha en knapp för varje funktion så har varje knapp multifunktioner som dyker upp som alternativ i menysystemet. Fjärren kan också programmeras för att styra andra källor som TV-mottagare och Blu-ray-spelare. Samsung har för övrigt tagit bort pekfunktionen från förra året men behållit mikrofon och röststyrning. Fjärrkontrollen kräver lite tillvänjning och i början kan man sakna att ha direkt tillgång till vissa knappar. Efter tag när man blir van vid multi-funktionerna så är dock TV:n väldigt bekväm att sköta.

 

Bildkvalitet

KS9005-serien har en förstklassig LCD-panel med kant-LED-belysning. I normala fall ger inte det samma kontrast och svärta som ”äkta” bak-LED, men Samsung använder en kombination av lokal styrning (micro dimming) och aktiv bildbehandling för att få bästa möjliga resultat. Vi vet att detta kan fungera riktigt bra, och det gör det även i det här fallet.

Vårt testexemplar håller mycket hög kvalitet, med utmärkt bild direkt ur kartongen. För det första har skärmen en mycket jämn ljusfördelning över hela panelens yta, utan störande ojämnheter som annars kan hämma tittarupplevelsen. Skärpan är också ytterst imponerande: Samsung-skärmen lyckas ta direktsända 1080i-signaler och skala upp dem till 4K-upplösning på ett utmärkt sätt, med fantastisk skärpa och lite brus.

KS9005 är också en av testets bästa när det gäller rörelseskärpa. Rörelserna är mycket jämna och sömlösa och det är inga problem att följa bollen även när det går undan ute på planen – eller i actionfilmen, för den delen.

Nästan synd och skam att hänga skärmen på väggen när den är lika fin på både fram- och baksidan! (Foto: Tillverkare)
Nästan synd och skam att hänga skärmen på väggen när den är lika fin på både fram- och baksidan! (Foto: Tillverkare)

Samsung har ett särskilt visningsläge för sport, som ska vara skräddarsytt för fotboll. När man aktiverar det så blir kommentatorsrösten starkare och sorlet från publiken markeras. Samtidigt rattas färg- och kontrastinställningarna nästan upp till max, vilket ger överdrivet starka färger. Är detta möjligtvis för att matcha adrenalinnivån när det går bra för favoritlaget?

Samsung-skärmen har naturligtvis mycket att erbjuda när det serier och filmer också. Den stöder HDR-material från Netflix (bland annat Marco Polo) och är dessutom Ultra HD Premium-certifierad, vilket betyder att den uppfyller de särskilda kraven på kontrast och ljusstyrka. Vi testade med Ultra HD-versionen av The Revenant och blev helt hänförda av den grymma skärpan! Intensiteten från solljus och eldslågor är också mycket effektfull, fast kanske inte lika imponerande som på rivalen från Sony (65XD9305).

 

Ljudkvalitet

Samsung har stärkt sin satsning på ljud den senaste tiden. Högtalarsystemet i 65KS9005 är utvecklat av Samsungs nybildade Sound Lab i Kalifornien. Och även om det inte kan ersätta en separat soundbar eller hemmabioanläggning så är ljudet från de inbyggda högtalarna imponerande med tanke på storleken. Dialogen framträder tydligt och det finns tillräckligt med bas för att ge ljudeffekterna fart och fläkt. Inte illa, med tanke på hur lite plats det finns för högtalare i den här tunna TV:n.

 

Slutsats

Man får lov att ha höga förväntningar på Samsungs toppmodell, och den gör genomgående bra ifrån sig på alla fronter. Snygg design, utmärkt användarvänlighet med ett stort urval av appar och finesser, samt en förstklassig ljud- och bildkvalitet, innebär att detta är en TV som är lätt att rekommendera. De som inte är sugna på den böjda formen kan titta närmare på Samsungs KS8005-serie. Den har i stort sett samma specifikationer som 9-serien, fast är platt.

Samsung har länge tillhört trendsättarna på TV-marknaden. Tunna och böjda skärmar har blivit deras varumärke och stilen tycks inte avta i första taget: Även om flera modeller – bland annat den populära 8-serien – nu har blivit platta igen så är det fortfarande ”Curved” som gäller för toppmodellerna i 9-serien.Samsung kan det här med design och 9-serien har verkligen ett läckert utförande, med V-formad sockel i krom plus en dekorativ och sömlös baksida som gör att skärmen ser lika fin ut bakifrån som framifrån. Det är mer än vi kan säga om ett par av rivalerna i testet! Här ligger alla kablar dolda bakom en lucka och anslutningarna görs via en separat One Connect-box som kan gömmas undan i hyllan under TV:n. 

Användning, appar och finesser

En resursstark TV-tillverkare som Samsung har vissa fördelar när det gäller utveckling av mjukvara, och sådant blir allt viktigare i moderna smart-TV-apparater. Medan en del av konkurrenterna numera kör Android så har Samsung valt att satsa på sitt eget operativsystem Tizen. Det kännetecknas av grym hastighet: TV:n startar blixtsnabbt från standby-läge och man kan växla fram och tillbaka mellan streamingtjänster och direktsänd TV på en bråkdel av en sekund. Utbudet av appar är bra, med streamingtjänster som HBO GO, Viaplay, C More, plus naturligtvis YouTube och Netflix. Samsung har dessutom lagt in genvägar till bland annat Netflix direkt på startskärmen, så att man hittar favoritserierna direkt. Smart!En annan nyhet i årets modell är den nya multifjärrkontrollen. Den är en liten och lätt fjärr med bara ett fåtal knappar: i stället för att ha en knapp för varje funktion så har varje knapp multifunktioner som dyker upp som alternativ i menysystemet. Fjärren kan också programmeras för att styra andra källor som TV-mottagare och Blu-ray-spelare. Samsung har för övrigt tagit bort pekfunktionen från förra året men behållit mikrofon och röststyrning. Fjärrkontrollen kräver lite tillvänjning och i början kan man sakna att ha direkt tillgång till vissa knappar. Efter tag när man blir van vid multi-funktionerna så är dock TV:n väldigt bekväm att sköta. 

Bildkvalitet

KS9005-serien har en förstklassig LCD-panel med kant-LED-belysning. I normala fall ger inte det samma kontrast och svärta som ”äkta” bak-LED, men Samsung använder en kombination av lokal styrning (micro dimming) och aktiv bildbehandling för att få bästa möjliga resultat. Vi vet att detta kan fungera riktigt bra, och det gör det även i det här fallet.Vårt testexemplar håller mycket hög kvalitet, med utmärkt bild direkt ur kartongen. För det första har skärmen en mycket jämn ljusfördelning över hela panelens yta, utan störande ojämnheter som annars kan hämma tittarupplevelsen. Skärpan är också ytterst imponerande: Samsung-skärmen lyckas ta direktsända 1080i-signaler och skala upp dem till 4K-upplösning på ett utmärkt sätt, med fantastisk skärpa och lite brus.KS9005 är också en av testets bästa när det gäller rörelseskärpa. Rörelserna är mycket jämna och sömlösa och det är inga problem att följa bollen även när det går undan ute på planen – eller i actionfilmen, för den delen.[caption id="attachment_62356" align="alignnone" width="979"]Nästan synd och skam att hänga skärmen på väggen när den är lika fin på både fram- och baksidan! (Foto: Tillverkare) Nästan synd och skam att hänga skärmen på väggen när den är lika fin på både fram- och baksidan! (Foto: Tillverkare)[/caption]Samsung har ett särskilt visningsläge för sport, som ska vara skräddarsytt för fotboll. När man aktiverar det så blir kommentatorsrösten starkare och sorlet från publiken markeras. Samtidigt rattas färg- och kontrastinställningarna nästan upp till max, vilket ger överdrivet starka färger. Är detta möjligtvis för att matcha adrenalinnivån när det går bra för favoritlaget?Samsung-skärmen har naturligtvis mycket att erbjuda när det serier och filmer också. Den stöder HDR-material från Netflix (bland annat Marco Polo) och är dessutom Ultra HD Premium-certifierad, vilket betyder att den uppfyller de särskilda kraven på kontrast och ljusstyrka. Vi testade med Ultra HD-versionen av The Revenant och blev helt hänförda av den grymma skärpan! Intensiteten från solljus och eldslågor är också mycket effektfull, fast kanske inte lika imponerande som på rivalen från Sony (65XD9305). 

Ljudkvalitet

Samsung har stärkt sin satsning på ljud den senaste tiden. Högtalarsystemet i 65KS9005 är utvecklat av Samsungs nybildade Sound Lab i Kalifornien. Och även om det inte kan ersätta en separat soundbar eller hemmabioanläggning så är ljudet från de inbyggda högtalarna imponerande med tanke på storleken. Dialogen framträder tydligt och det finns tillräckligt med bas för att ge ljudeffekterna fart och fläkt. Inte illa, med tanke på hur lite plats det finns för högtalare i den här tunna TV:n. 

Slutsats

Man får lov att ha höga förväntningar på Samsungs toppmodell, och den gör genomgående bra ifrån sig på alla fronter. Snygg design, utmärkt användarvänlighet med ett stort urval av appar och finesser, samt en förstklassig ljud- och bildkvalitet, innebär att detta är en TV som är lätt att rekommendera. De som inte är sugna på den böjda formen kan titta närmare på Samsungs KS8005-serie. Den har i stort sett samma specifikationer som 9-serien, fast är platt.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung UE65KS9005
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 65-tums 4K LED LCD, 3840×2160
  • High Dynamic Range (HDR)
  • CI+-dekoder
  • DVB-C/T2/S2
  • 4 HDMI (2.0)
  • One Connection-box
Pris: 35000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.