Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Bravia KD-65XD9305

Trimmad fullpoängare

Sonys nya flaggskepp har en minimalistisk och anonym framtoning. Men bara tills du sätter på den!

Av / 2016-06-13 - 10:22
Sony Bravia KD-65XD9305
Audun Hage

Sonys toppmodeller har alltid haft en tendens att spela i TV-elitserien, både när det gäller bild och ljud. Tyvärr har detta också haft sin inverkan på priset! Det beror särskilt på det omfattande ljudsystemet med sidomonterade högtalare, vilket har lett till saftiga prislappar – och extra vikt.

I år ställer Sony upp för avspark med en betydligt mer trimmad modell. Borta är de dyra och platskrävande högtalarna, och det som finns kvar är en smalare och mer minimalistisk TV. På utsidan är den tydligt inspirerad av förra årets lövtunna designmodell X90C men insidan är fullproppad med de hetaste bildfinesserna. På samma gång har priset sjunkit med 10 000 kronor, vilket innebär att Sonys toppmodell kan ställa upp i en lägre prisklass än tidigare.

 

Design

Sony-skärmen levereras med både sockel och väggfäste i kartongen. Det senare är speciellt utformat för att skärmen ska kunna monteras tätt intill väggen. Panelen är bara 12 millimeter på det tunnaste stället och har en imponerande smal framtoning. Sony har dock ”trixat” lite genom att ha en extern strömförsörjning, vilket innebär att du måste placera en liten tegelsten till transformator nedanför TV:n. Ett streck i räkningen för dem som vill minska antalet boxar, tycker vi!

 

Användning, appar och finesser

Precis som i fjol kör Sony med Android som smart-TV-plattform. Det innebär att man måste registrera sig med sitt Google-konto för att få ut det mesta av smart-tjänsterna. Man får då personliga videorekommendationer från bland annat YouTube direkt i startmenyn. Dessutom får man leva med att TV:n ganska så ofta kräver uppdateringar till den senaste systemprogramvaran. Google Play Store har en hel del innehåll, men det handlar mycket om spel och simpel underhållning. Bortsett från YouTube och Netflix, som numera får betraktas som standard, finns det bara ett fåtal streamingtjänster och lokala tjänster.

Sonys menysystem känns, i likhet med förra året, lite lätt kaotiskt. Man måste hålla ordning på flera olika menyer och strukturer för material, inställningar och appar. Vägen fram och tillbaka känns inte alltid lika logisk och kräver lite tillvänjning. Sony har dock lagt till genvägen ”Discover” som går snabbt till favoritmaterialet. Menyer och innehåll laddas också betydligt snabbare än i förra årets modeller. Sammantaget tycker vi att Android-upplevelsen har blivit bättre i år, men du köper inte den här TV:n för smartfinesserna.

 

Bildkvalitet

Vad som däremot imponerar med 65XD9305 är bildkvaliteten. Sony har utvecklat en speciell bakgrundsbelysning (Slim Backlight Drive) som fungerar förvånansvärt bra. Här är det verkligen tal om grym kontrast! Sony-skärmen har briljant svärta och ljusfördelning (även i lokala områden) som påminner om ännu dyrare bak-LED-skärmar. Dessutom är ljusstyrkan bländande stark!

Även om den här TV:n inte är ”Ultra HD Premium”-godkänd på papperet så har den imponerande prestanda i praktiken. Med Ultra-HD-filmer som The Revenant och Life of Pi i spelaren får vi en bild som är ännu mer kontrastrik och levande än med testets konkurrenter. Vi kollade också med HDR-material från Netflix (Marco Polo) och Sony klarade sig ett snäpp bättre där med.

Sony-skärmen har en imponerande smal framtoning, oavsett om du väljer att montera den på väggen eller inte. Sockeln är bara 45 cm bred och får alltså plats på de flesta TV-bänkar. (Foto: Tillverkare)
Sony-skärmen har en imponerande smal framtoning, oavsett om du väljer att montera den på väggen eller inte. Sockeln är bara 45 cm bred och får alltså plats på de flesta TV-bänkar. (Foto: Tillverkare)

Sony-skärmen gör ett enastående jobb med att skal upp vanligt HD-material till Ultra-HD. Den är utrustad med en avancerad 4K Reality Creation-videoprocessor som analyserar och skalar upp videosignalen för att den ska se optimal ut på den högupplösta skärmen. Här bevisar Sony ännu en gång att bildbehandling är något de kan. TV:n framhäver detaljer som man lätt går miste om hos konkurrenterna: Gräsplanen är tydligare och det formligen glänser om spelarnas färgrika dräkter.

Precis som Samsung har Sony ett särskilt bildläget för fotboll. Även här förstärks skärpan och färgerna, men det känns inte lika överdrivet och onaturlig som hos Samsung och fungerar bättre som det är tänkt. Faktiskt så bra att vi föredrog att använda den här inställningen när vi tittade på fotboll.

 

Ljudkvalitet

Rent bildmässigt är detta definitivt en fullträff, men ljudet är inget att hurra för. 65XD9305 har ingen särskilt påkostad ljudlösning längre och Sony har inte lyckats få ut lika mycket ljud ur sin tunna TV som Samsung har. Ljudet är märkbart tunnare och tamare, med mer instängda röster. Vill du ha ordentlig fart på ljudet så måste du skaffa en soundbar eller koppla in en separat anläggning.

 

Slutsats

Alla TV-apparaterna i testet har en bra bild, men om vi verkligen skulle ha valt en TV för att titta på fotboll, film eller allt TV-material för den delen, så skulle det blir den här. Sony-skärmen har det där lilla extra som får bilden att ”hoppa ut” och se mer realistisk ut. Däremot får den bara halvbra betyg för ljudet, smarttjänster och allmän användarvänlighet. Mot bakgrund av detta får även rivalen från Samsung en särskild rekommendation.

Ljud & Bild tycker

Superstark kontrast och bländande ljusstyrka gör Sony-skärmen till en solklar kandidat för filmentusiaster. Dessutom har den ett välfungerande bildläge för sport. Ljudet är i tunnaste laget och fjärrkontroll/menysystem är inte det mest intuitiva. Urvalet av appar är ganska begränsat.

Också i detta test:

65-tums TV-apparater till fotbolls-EM

Samsung UE65KS9005

Curveball

Samsungs böjda toppmodell kombinerar läcker design, strålande användarvänlighet med starka bildprestanda.

Samsung har ett blixtsnabbt menysystem med massor av praktiska finesser, plus ett rikt urval av smart-appar. Bild- och ljudkvaliteten tillhör också täten.
Relativt högt pris. Alla är inte lika förtjusta i den konkava formen.
Läs hela testet

TV-alternativ

De här kan du också ta en titt på

Tycker du att en 65-tummare i ”elitserien” är för stor eller dyr? I så fall är du inte ensam. Här är ett par andra modellserier som kostar lite mindre.

Läs hela testet

Philips 65PUS8601

Vettig veteran

Toppmodellen från Philips är inte färskast i startfältet men den har fortfarande mycket att bidra med på bildfronten.

Philips har en grym kontrast och övertygande svärta, med jämn ljusfördelning över hela ytan. Här får man en bild med bra tryck! Tack vare Ambilight på alla fyra sidor är TV-upplevelsen fängslande.
Trots ljusstark panel lever inte 65PUS8601 upp till kraven på ljusstyrka och kontrast som behövs för att bli officiellt godkänd som ”Ultra HD Premium”-TV.
Läs hela testet

LG 70UH700

5 tum extra

Tycker du att 65 tum är för pluttigt? Eller vill du bara vara värre än grannen? Då har LG en 70-tummare till konkurrenskraftigt pris.

Stor och klar bild med imponerande skärpa och lite brus. Dessutom har skärmen jämn ljusfördelning och godkänd svärta/kontrast. Tack vare jämna rörelser är detta en riktigt snygg TV att titta på sport och fotboll på.
LG-skärmen stöder High Dynamic Range men saknar ljusstyrka och kontrast om man jämför med de bästa.
Läs hela testet

Panasonic Viera TX-65DX780E

Inte riktigt i toppform

Vi hade höga förväntningar på Panasonics nya ”semi-toppmodell”, men den når inte riktigt upp till de bästa.

Tjusiga färger och mjuka rörelser gör detta till en duglig TV för sportsändningar.
Kontrasten och skärpan är inte lika imponerande som hos de bästa konkurrenterna.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen