: 65-tums TV-apparater till fotbolls-EM

Storskärm till fotbollsfesten

Dags för en ny TV lagom till det brakar loss i Frankrike? Med någon av de här storskärmarna är det dukat för en riktig fotbollsfest hemma i vardagsrummet.

Det är många som drömmer om en ny TV, men de flesta kastar inte ut den gamla förrän den går sönder. Enda undantaget är väl när det börjar närma sig något stort evenemang som ska TV-sändas. Då är det lättare att ta fram plånboken!

I år står inte bara ett utan två aktuella sportevenemang på programmet: fotbolls-EM i Frankrike och sommar-OS i Brasilien. För somliga räcker det som argument för att pensionera den gamla dumburken. Detta är naturligtvis något som TV-branschen är väl medveten om och tänker göra sig en hacka på! Butikerna är proppfulla av splitter nya 2016-modeller, flera av dem skräddarsydda för att visa sommarens matcher, film och annan TV-underhållning från sin bästa sida.

 

Ny TV = större TV

När TV:n väl ska uppgraderas är det vanligt att samtidigt passa på att gå upp i storlek. 55 tum är mest populärt, men allt fler väljer något ännu större. 65 tum eller mer är definitivt helt rätt för dem som vill ha ”biokänslan” och uppleva sport och film på ett maxat sätt!

Nackdelen är att ju större skärmen är, desto tydligare syns eventuella brister. Fotboll och annan fartfylld sport är faktiskt något av det mest krävande TV-materialet som finns att visa. Ett stort sammanhängande grönt fält som konstant panoreras fram och tillbaka, plus små spelare som rör sig runt på planen i varierande tempo, gör att ojämnheter och brus lätt blir synligt. Och samtidigt jobbar videoprocessorn stenhårt för att skala upp alltihop från utsändningens upplösning (1080i) till skärmens upplösning (Ultra HD).

Allt detta innebär att det sällan lönar sig att satsa på den största och billigaste skärmen man kan hitta – vårt råd är att hellre lägga lite extrapengar på god bildkvalitet.

 

HDR

En av de största nyheterna på TV-fronten i år är High Dynamic Range – video med större dynamikomfång. Det är en vidareutveckling av Ultra HD som förutom högre upplösning har bättre dynamik och bredare färgspektrum. HDR-material finns inte i vanliga TV-sändningar ännu och är inte aktuellt för årets sportevenemang. Däremot är det en viktig finess om du vill utnyttja Ultra-HD-Blu-ray-formatet till max. Netflix kommer också att stödja tekniken i framtida produktioner.

Observera att HDR i sig inte är någon ”mirakelkur” för TV:ns prestanda. Ska du utnyttja HDR fullt ut så måste TV:n uppfylla en rad krav, särskilt när det gäller ljusstyrka. För optimalt resultat ska du leta efter en Ultra HD Premium-godkänd modell eller motsvarande.

 

Användarvänlig

Bara bra bild räcker inte. För att nå hela vägen fram krävs det fler talanger. TV:n är inte längre en monitor som man bara sätter på, stänger av och byter kanal på. Interaktiva tjänster som Netflix, HBO, YouTube och Viaplay har blivit lika viktiga som vanliga TV-kanaler.

Därför är det helt avgörande för användarvänligheten att TV:n arbetar snabbt och sömlöst, med ett menysystem som är enkelt och logiskt. På detta område brukar de stora märkena vara lite bättre förberedda än de mindre. I dagsläget har Samsung och LG de bästa smart-TV-plattformarna, men rivalerna ligger hack i häl. En del märken har extrafinesser, till exempel röststyrning och pekfjärr.

 

Testet

I detta test har vi lagt ribban högt: Deltagarna är några av de mer avancerade modellerna på marknaden, med priser mellan 30 000 och 35 000 kronor. Det innebär att vi ställer höga krav på bildkvaliteten, ljudet och inte minst skötseln! Eftersom detta är ett sportinriktat test har vi lagt extra tonvikt vid bra färgåtergivning, mjuka rörelser och bra bildbearbetning. Men vi har inte glömt bort att kontrollera kontrast och svärta, som fortfarande är A och O för att återge film och TV-serier så bra som möjligt.

 

Priserna som anges är riktpriser, marknadspriserna kan vara betydligt lägre under kampanjer och utförsäljningar. Ibland går det att göra riktigt bra köp med toppmodellerna! Håll utkik efter de bästa erbjudandena på Pricerunner eller Prisjakt!

Vettig veteran

Toppmodellen från Philips är inte färskast i startfältet men den har fortfarande mycket att bidra med på bildfronten.

Ljud & Bild tycker

Philips har en grym kontrast och övertygande svärta, med jämn ljusfördelning över hela ytan. Här får man en bild med bra tryck! Tack vare Ambilight på alla fyra sidor är TV-upplevelsen fängslande.
Trots ljusstark panel lever inte 65PUS8601 upp till kraven på ljusstyrka och kontrast som behövs för att bli officiellt godkänd som ”Ultra HD Premium”-TV.
 • 65-tums 4K LED-LCD TV, 3840 x 2160
 • Hex Core-prosessor, 16 GB
 • 4 HDMI (2.0), 3 USB
 • Twin TV-mottagare/CAM
 • Micro Dimming Pro
 • 4-sidig Ambilight
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 30000 kr

Philips 65PUS8601 introducerades för första gången i höstas och är alltså egentligen en 2015-modell. Philips har dock beslutat att låta den finnas kvar till hösten 2016. I praktiken är detta toppmodellen från Philips den här säsongen.

Philips-skärmen är en elegant historia med minimalistisk men smakfull design. Vi snackar en helt platt skärm med relativt matt frontglas som inte orsakar störande reflexer. Skärmen har en slank inramning av mörk borstad metall.

 

Användning, appar och finesser

Precis som Sonys TV är 65PUS8601 baserad på Android-operativsystemet från Google. Starten går snabbt och smidigt, och TV:n guidar oss genom de viktigaste grundinställningarna. Anslutna enheter kan enkelt namnges som ”Blu-ray-spelare”, ”TV-mottagare” och hamnar lätt åtkomliga i en snabbmeny.

Ett irritationsmoment: fjärrkontrollen har tyvärr lätt att missförstå klickningar och rörelser, och det händer ofta att den reagerar fel på kommandon.

Urvalet av bra appar är ännu så länge lite bristfälligt i Android, men Netflix-app med 4K-upplösning finns lyckligtvis på plats. Detsamma gäller YouTube i 4K-kvalitet.

Philips välkända Ambilight-omgivningsljus finns naturligtvis på den här modellen, i det här fallet på alla fyra sidor. I praktiken kan alltså PUS8601 lysa upp hela bakväggen med färgat ljus som styrs av det som händer på skärmen. Sist men inte minst har 8601 fått extra beräkningskraft i form av en sexkärnig processor och 16 GB internminne, vilket märks tydligt på snabb laddning av material och navigering i menyerna.

 

Bildkvalitet

Vi har tidigare testat Philips-modellen i 55 tum med gott resultat, och likheterna med 65-tumsmodellen är många. Den har till exempel bra ljusuniformitet (jämn fördelning av ljus på skärmens yta), utan störande inslag av ”clouding” och skuggeffekter. Skärmen har dessutom en övertygande svärta med bra djup i mörka scener. Betraktningsvinkeln är dock relativt snäv. Man bör sätta sig mitt framför TV:n för att för att få optimal bildkvalitet.

Philips är kända för att ha en bra bildbehandling som jobbar ihärdigt med att optimera bilden. I filmsammanhang kan den kännas en aning överdriven, särskilt för oss puritaner som vill trixa så lite som möjligt med den ursprungliga signalen. Med sport och annan underhållning fungerar det däremot utmärkt med lite extra krydda i form av saftiga färger. Philips-skärmen ser verkligen imponerande ut när den visar fotboll, den får fram den gröna färgen på gräset på ett realistiskt sätt och följer spelet och panoreringarna fram och tillbaka på ett bra sätt. Skärpan på gräsplanens är utmärkt, vi har inga problem med att titta på matcher en hel kväll på den här skärmen.

Så kommer vi till det som möjligtvis är ett streck i räkningen för många film- och seriefans: i skrivande stund stöder inte Philips- skärmen HDR. Philips och TP-Vision har lovat att det ska komma en mjukvaruuppgradering under året, men ännu så länge saknas förmågan att ge extra utbyte (mer ljusstyrka och kontrast) av HDR-källor som Netflix och Ultra-HD-Blu-ray. De som vill ha en fullständigt HDR-kompatibel TV får alltså titta närmare på Sony eller Samsung.

Ända sedan bildrörets dagar har Philips haft omgivningsljuset Ambilight som sin specialitet och finess. TV:n analyserar färgerna i videosignalen och projicerar en blandning av dem på väggen bakom skärmen. Ambilight-ljuset bidrar till att öka den upplevda kontrasten i bilden.

 

Ljudkvalitet

Philips-skärmen har smala sidomonterade högtalare som fästs med hjälp av magneter. På så sätt får man en bred stereoljudbild, samtidig som högtalarna är enkla att ta loss om man ändå har en separat ljudanläggning.

Vi var inte så imponerade av ljudet i 55-tumsmodellen av PUS8601 men 65PUS8601 står sig lite bättre mot konkurrenterna än vi hade räknat med. Tack vare extra bashögtalare på baksidan har den ett mer kraftfullt och dynamiskt ljud med bättre fyllighet. Både kommentatorsröster och publikens jubel framträder tydligt och vi kan spela högt och klart utan att högtalarna klagar.

 

Slutsats

Philips 65PUS8601 har genomgående bra prestanda med både ljud och bild, men det märks att vi har med en lite äldre modell att göra på ett par områden. Främst gäller det förmågan att ta emot HDR-signaler, vilket är viktig för dig som vill njuta av det allra senaste inom TV-teknik. Om Philips rättar till den här bristen återstår att se.

 

Inte riktigt i toppform

Vi hade höga förväntningar på Panasonics nya ”semi-toppmodell”, men den når inte riktigt upp till de bästa.

Ljud & Bild tycker

Tjusiga färger och mjuka rörelser gör detta till en duglig TV för sportsändningar.
Kontrasten och skärpan är inte lika imponerande som hos de bästa konkurrenterna.
 • 65-tums 4K LED LCD, 3840x2160
 • High Dynamic Range (HDR)
 • CI+-dekoder
 • DVB-T2/S2/-C
 • 4 HDMI (2 x HDCP 2.2)
 • 3 USB
 • HCX-videoprocessor
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 31000 kr

Panasonic har en lång tradition av att leverera TV-apparater med naturlig bildkvalitet och de har en meritlista som är full av kritikerrosade skärmar, hela vägen från äldre plasmamodeller till dagens LCD-skärmar. Vi testade nyligen toppmodellen TX-65DX900 och belönade den med en ”Särskilt rekommenderad”-utmärkelse. Modellen vi testar här, 65DX780E, är något enklare men det handlar fortfarande om en avancerad TV – fast med mycket trevligare prislapp.

Rent designmässigt har den här modellen ett snyggt utförande, med en ram som ser ut som borstat stål. Den är däremot betydligt tjockare på djupet än de övriga i startfältet och ser därför klumpigare ut om den hängs upp på väggen. De två fötterna som ingår kan monteras i mitten eller ut mot kanterna, beroende på hur bred TV-bänken är.

 

Användning, appar och finesser

65DX780E har ett överflöd av funktioner och gott om anslutningar. Inklusive dubbla TV-mottagare med PVR-funktion via USB. Om du har två Panasonic-skärmar i huset går det att strömma innehåll från en TV till den andra (praktiskt om huset bara har ett antennuttag).

65DX780E är förberedd för att visa HDR-material. Den stöder både Ultra-HD-Blu-ray-formatet och Netflix i HDR-läge (observera dock att det bara är två av de fyra HDMI-ingångarna som stöder HDMI 2.0/HDCP 2.2).

Panasonic använder Mozilla Firefox som smart-plattform i sina TV-apparater. Det är inte det mest avancerade systemet, men är stabilt och enkelt att använda, precis som vi är vana vid från Panasonic. Fjärrkontrollen har också samma layout som tidigare årgångar, men har på senare tid fått en särskild Netflix-knapp. På start-menyn kan man lägga till genvägar till det material som man tittar på oftast. Sammantaget tycker vi att Panasonic har lyckats väl med menysystemet: Det gör jobbet utan att vara i vägen för själva TV-tittandet.

 

Bildkvalitet

65DX780 får klara sig utan den avancerade Honeycomb LED-bakgrundsbelysningen från toppmodellen 65DX900E. Den har också en enklare LCD-panel utan lika brett färgspektrum. Därför har den inte heller fått ”Ultra HD Premium”-märkningen som storebror har. Ändå framstår detta som en modell med fina prestanda på en rad områden. Kontrast och svärta är klart godkänt och färgåtergivningen är jämn och naturtrogen. Skärpan och brusreduceringen är välfungerande och som vanligt har Panasonic en oklanderlig interpolering (Intelligent Frame Creation) som ger jämna och sömlösa rörelser.

Det betyder att Panasonic-skärmen har allt som behövs för att vara en övertygande TV, men det märks att konkurrensen är stenhård i det här segmentet! Både Samsung KS9005 och Sony XD9305 visar sig vara svårslagna när det gäller kontrast, skärpa och djupkänsla.

Panasonic-skärmen hamnar en smula på efterkälken i de mest krävande testscenerna och känns rent allmänt mindre imponerande att titta på. Detta är särskilt tydligt i nytt material med HDR, men intrycket kvarstår även med vanliga direktsända TV-program. Panasonic har helt enkelt lite mindre kontrast och blekare färger. Dessutom har Panasonic valt ett relativt spegelblankt frontglas, som kan verka direkt störande om man tittar på skärmen i ljusa omgivningar.

Betraktningsvinkeln är inte heller den bästa: bara ett fåtal grader ut mot sidan minskar färgerna och kontrasten betydligt. Här lönar det sig att sitta mitt framför skärmen om man vill ha optimal färgåtergivning och kontrast. Vi noterade också en del strimmor (”dirty screen effect”) i bakgrundsbelysningen, som blir tydliga i panoreringar, för att inte tala om fotboll.

 

Ljudkvalitet

Panasonics ljud är rent och fint, med god klarhet i röster. Det finns däremot inte mycket dynamik i basen, vilket gör att vi saknar lite tryck i ljudeffekterna. Det märks att speciellt Samsung har lite mer tryck i basregistret.

 

Slutsats

Även om Panasonic 65DX780 överlag får bra poäng på de flesta områden så är det uppenbart att ribban har höjts i år: flera av konkurrenterna kan uppvisa mer övertygande bildkvalitet, särskilt när det gäller kontrast. Det betyder att vi inte är helt övertygade om att detta är rätt modell att lägga 30 000 kronor på.

Trimmad fullpoängare

Sonys nya flaggskepp har en minimalistisk och anonym framtoning. Men bara tills du sätter på den!

Ljud & Bild tycker

Superstark kontrast och bländande ljusstyrka gör Sony-skärmen till en solklar kandidat för filmentusiaster. Dessutom har den ett välfungerande bildläge för sport.
Ljudet är i tunnaste laget och fjärrkontroll/menysystem är inte det mest intuitiva. Urvalet av appar är ganska begränsat.
 • 65-tums 4K LED LCD, 3840x2160
 • High Dynamic Range (HDR)
 • CI+-dekoder
 • DVB-C/T2/S2
 • 4 HDMI (2.0)
 • 4K X-reality Pro
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 34000 kr

Sonys toppmodeller har alltid haft en tendens att spela i TV-elitserien, både när det gäller bild och ljud. Tyvärr har detta också haft sin inverkan på priset! Det beror särskilt på det omfattande ljudsystemet med sidomonterade högtalare, vilket har lett till saftiga prislappar – och extra vikt.

I år ställer Sony upp för avspark med en betydligt mer trimmad modell. Borta är de dyra och platskrävande högtalarna, och det som finns kvar är en smalare och mer minimalistisk TV. På utsidan är den tydligt inspirerad av förra årets lövtunna designmodell X90C men insidan är fullproppad med de hetaste bildfinesserna. På samma gång har priset sjunkit med 10 000 kronor, vilket innebär att Sonys toppmodell kan ställa upp i en lägre prisklass än tidigare.

 

Design

Sony-skärmen levereras med både sockel och väggfäste i kartongen. Det senare är speciellt utformat för att skärmen ska kunna monteras tätt intill väggen. Panelen är bara 12 millimeter på det tunnaste stället och har en imponerande smal framtoning. Sony har dock ”trixat” lite genom att ha en extern strömförsörjning, vilket innebär att du måste placera en liten tegelsten till transformator nedanför TV:n. Ett streck i räkningen för dem som vill minska antalet boxar, tycker vi!

 

Användning, appar och finesser

Precis som i fjol kör Sony med Android som smart-TV-plattform. Det innebär att man måste registrera sig med sitt Google-konto för att få ut det mesta av smart-tjänsterna. Man får då personliga videorekommendationer från bland annat YouTube direkt i startmenyn. Dessutom får man leva med att TV:n ganska så ofta kräver uppdateringar till den senaste systemprogramvaran. Google Play Store har en hel del innehåll, men det handlar mycket om spel och simpel underhållning. Bortsett från YouTube och Netflix, som numera får betraktas som standard, finns det bara ett fåtal streamingtjänster och lokala tjänster.

Sonys menysystem känns, i likhet med förra året, lite lätt kaotiskt. Man måste hålla ordning på flera olika menyer och strukturer för material, inställningar och appar. Vägen fram och tillbaka känns inte alltid lika logisk och kräver lite tillvänjning. Sony har dock lagt till genvägen ”Discover” som går snabbt till favoritmaterialet. Menyer och innehåll laddas också betydligt snabbare än i förra årets modeller. Sammantaget tycker vi att Android-upplevelsen har blivit bättre i år, men du köper inte den här TV:n för smartfinesserna.

 

Bildkvalitet

Vad som däremot imponerar med 65XD9305 är bildkvaliteten. Sony har utvecklat en speciell bakgrundsbelysning (Slim Backlight Drive) som fungerar förvånansvärt bra. Här är det verkligen tal om grym kontrast! Sony-skärmen har briljant svärta och ljusfördelning (även i lokala områden) som påminner om ännu dyrare bak-LED-skärmar. Dessutom är ljusstyrkan bländande stark!

Även om den här TV:n inte är ”Ultra HD Premium”-godkänd på papperet så har den imponerande prestanda i praktiken. Med Ultra-HD-filmer som The Revenant och Life of Pi i spelaren får vi en bild som är ännu mer kontrastrik och levande än med testets konkurrenter. Vi kollade också med HDR-material från Netflix (Marco Polo) och Sony klarade sig ett snäpp bättre där med.

Sony-skärmen har en imponerande smal framtoning, oavsett om du väljer att montera den på väggen eller inte. Sockeln är bara 45 cm bred och får alltså plats på de flesta TV-bänkar. (Foto: Tillverkare)
Sony-skärmen har en imponerande smal framtoning, oavsett om du väljer att montera den på väggen eller inte. Sockeln är bara 45 cm bred och får alltså plats på de flesta TV-bänkar. (Foto: Tillverkare)

Sony-skärmen gör ett enastående jobb med att skal upp vanligt HD-material till Ultra-HD. Den är utrustad med en avancerad 4K Reality Creation-videoprocessor som analyserar och skalar upp videosignalen för att den ska se optimal ut på den högupplösta skärmen. Här bevisar Sony ännu en gång att bildbehandling är något de kan. TV:n framhäver detaljer som man lätt går miste om hos konkurrenterna: Gräsplanen är tydligare och det formligen glänser om spelarnas färgrika dräkter.

Precis som Samsung har Sony ett särskilt bildläget för fotboll. Även här förstärks skärpan och färgerna, men det känns inte lika överdrivet och onaturlig som hos Samsung och fungerar bättre som det är tänkt. Faktiskt så bra att vi föredrog att använda den här inställningen när vi tittade på fotboll.

 

Ljudkvalitet

Rent bildmässigt är detta definitivt en fullträff, men ljudet är inget att hurra för. 65XD9305 har ingen särskilt påkostad ljudlösning längre och Sony har inte lyckats få ut lika mycket ljud ur sin tunna TV som Samsung har. Ljudet är märkbart tunnare och tamare, med mer instängda röster. Vill du ha ordentlig fart på ljudet så måste du skaffa en soundbar eller koppla in en separat anläggning.

 

Slutsats

Alla TV-apparaterna i testet har en bra bild, men om vi verkligen skulle ha valt en TV för att titta på fotboll, film eller allt TV-material för den delen, så skulle det blir den här. Sony-skärmen har det där lilla extra som får bilden att ”hoppa ut” och se mer realistisk ut. Däremot får den bara halvbra betyg för ljudet, smarttjänster och allmän användarvänlighet. Mot bakgrund av detta får även rivalen från Samsung en särskild rekommendation.

Samsung UE65KS9005
Samsungs böjda toppmodell kombinerar läcker design, strålande användarvänlighet med starka bildprestanda.
LG 70UH700
Tycker du att 65 tum är för pluttigt? Eller vill du bara vara värre än grannen? Då har LG en 70-tummare till konkurrenskraftigt pris.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.