annonse
annonse
annonse

TAG Heuer Connected Watch

Juni/Juli 2016TAG Heuer Connected Watch

Läcker schweizisk smartklocka

TAG Heuers första smartklocka passar inte alla, men är skamlöst lockande för de mest kräsna användarna där ute.

Smartklocka som ser ut som ett klassiskt armbandsur. Förträffligt användarvänlig, förtroendeingivande och bekväm att bära.
Måttlig upplösning, kontrast och betraktningsvinkel. Passar bäst för Android-användare, dessutom är den stor och kostar en hel del.

På 70-talet satt ett par kostymklädda herrar i Schweiz och log överseende åt kvartsklockornas intåg – men på bara ett par år utplånade de elektroniska klockorna nästan hela det schweiziska urmakarhantverket. Nu för tiden sitter eftertrådarna och flinar åt smartklockorna, och inte många av dem betraktar smartklockorna som ett hot.

Detta trots att försäljningen av smartklockor i 2015 överträffade hela den schweiziska klockindustrins omsättning, enligt marknadsundersökningsföretaget Strategy Analytics.

Den mest cyniska anser att smartklockor från AppleLG och Samsung, med flera, är ett större hot mot Suisse Horlogerie än kvartsklockorna var, men ännu så länge är det bara TAG Heuer som har tagit hotet på allvar.

Ingen förknippar TAG Heuer, Omega eller Rolex med något annat än tjusigt konstruerad mekaniska klockor och en och en annan kvartsklocka. Därför var det nästan häpnadsväckande när TAG Heuers karismatiske chef, Jean-Claude Biver, visade upp företagets första smartklocka förra året.  Skapad i samarbete med Intel och hopmonterad i Schweiz.

Foto: TAG Heuer
Foto: TAG Heuer

Den blev en oväntad försäljningsframgång. Trots att den kostar tre gånger så mycket som Apple Watch men inte kan mer än andra smarta klockor.

Det är så uppseendeväckande att vi bestämde oss för att testa klockan för att ta reda på orsaken till succén.

Går att ångra sig
TAG Heuer var uppenbarligen osäkra på hur bra Connected Watch-klockan skulle sälja. Till att börja med startade de en produktionslinje, men det visade sig snabbt vara för lite för att möta efterfrågan.

Nu har de problem med att hinna tillverka tillräckligt med klockor, så det tog flera månader innan den började säljas här hemma och i andra länder. Skulle du tröttna, eller föredra en annan klocka i stället – vilket Apple-användare kan tänkas göra, som jag ska återkomma till – kan du lämna tillbaka klockan och få en mekanisk TAG Heuer Carrera mot en mellankostnad.

Läs också: Bättre smartklockor på gång

Android

Foto: TAG Heuer
Foto: TAG Heuer

TAG Heuer-klocka kör motsvarande Android-operativsystem som LG:s och Samsungs smartklockor, men urtavlorna som är enkla att byta ut ser precis ut som mekaniska TAG Heuer-klockor. Eller rättare sagt: upplösning på 240 pixlar per tum och bakgrundsbelysningen ger en tydligt digital version av de analoga urtavlorna.

Användaren kan justera ljusstyrkan och teckenstorleken på skärmen, då ökar den redan fina läsbarheten, men teckensnitten är alldeles för små för att notiser och meddelanden med mycket text ska få optimal läsbarhet.

Titan
Det ser förbaskat bra ut. Boetten är gjord av titan med borstade skänklar (armbandsfästen), en sandblästrad bezelring, överdragen med karbamid, och en krona av titan. Gummiarmbanden finns i fem färger, plus vitt och svart, och levereras med låsbart spänne. Boetten är 46 mm i diameter, vilket är väldigt stort. En normal TAG Heuer Carrera är 39 eller 41 mm, så Connected-klockan – som dessutom är 12,8 mm tjock – tar gott om plats på handleden.

Foto: TAG Heuer
Foto: TAG Heuer

Lyckligtvis är den lätt med sina 52 gram, plus gummiarmband, så man märker inte av storleken särskilt mycket när man haft klockan på armen ett tag.

Utförandet är kanske inte lika snyggt som i en TAG Heuer Carrera, men den får de flesta smartklockor att se billiga ut. Möjligtvis med undantag för Apple Watch.

Läs också: Apple Watch mot Android Wear-klockor

Laddning och armband

Foto: TAG Heuer
Foto: TAG Heuer

Då är det lite tråkigt att bakboetten på undersidan är gjord av svart plast och bygelspännet känns i billigaste laget för en klocka som kostar 15 000 kr. Det är inte heller så lätt att byta armband om man blir sugen på en annan färg. I stället för en snabbkoppling à la Apple Watch så krävs ett verktyg för att få av stiften som håller armbandet på plats.

Man behöver däremot inte demontera något för att ladda batteriet. Lägg bara den medföljande laddaren mot botten så hålls den på plats av en magnet. Fullt uppladdat ska ett batteri hålla i ungefär 25 timmar. Jag skulle snarare vilja säga drygt 20 timmar, så det slutade med att jag satte klockan på laddning varje natt. Då var det ungefär 30 procent kvar på batteriet.

TAG Heuer anger att vattentätheten motsvarar IP67-standard, vilket i praktiken innebär att klockan tål en regnskur, men att du varken kan duscha eller simma med den.

Läs också: Snart köper du också en smartklocka

Mycket användarvänlig
Klockan har bara en knapp, eller krona som kännare kallar den, men man vrider inte på den för att ställa in funktioner. Den fungerar bara som en hem-knapp, eftersom allting styrs från pekskärmen. Det gör faktiskt klockan förvånansvärt lättskött. Så fort man har vant sig vid att svepa uppåt, nedåt, vänster och höger så sitter navigeringen i fingrarna och det går snabbt och smidigt att bläddra runt bland funktionerna.

Som det finns gott om. Håll fingret på skärmen ett par några sekunder så kan du ändra färg och innehåll på urtavlan. Svart, vit eller blå urtavla, med bara tid och datum, eller visning av fler funktioner, är bara ett par fingersvepningar bort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Passar bäst för Android-användare
Du kan också ladda ner fler urtavlor än de som redan finns i klockan, men då bör du ha Android-telefon. iPhone-användare får nämligen inte en app med samma funktioner som Android-användare får. De får hålla tillgodo med den begränsade Android Wear-appen som finns till iPhone och iOS-operativsystemet.

Men både iPhone- och Android-användare kan använda klockans många notiser och stegräknare. Connected Watch har inte pulsmätare och GPS som loggar hjärtslag och rörelser, utan måste förlita sig på telefonens funktioner. Det betyder ett överflöd av meddelanden. Trafik, SMS, inkommande e-postmeddelanden och kalenderpåminnelser kan ställas in så att de visas på skärmen och samtidigt ge ifrån sig en vänlig vibration för att varna. Klockan piper inte, och eftersom det inte finns någon högtalare så kan du inte få meddelanden upplästa. Men du kan prata med klockan. Det fungerar bra. Fråga om vädret eller nästa möte och ställ in väckning.

Klockan stöder träningsdata från Google Fit och du kan givetvis använda den som en fjärrkontroll när du spelar musik på mobilen.

Android-användare kan dessutom välja mellan många fler digitala urtavlor än de som redan finns inbyggda i klockan. De kan också svara på meddelanden, e-post och installera tredjeparts-appar. Samt lagra musik från Google Play Music och ge fler röstkommandon.

Vår åsikt
TAG Heuers första smartklocka är ovanligt lyckad för att vara deras första. Jag ska erkänna att jag var tillhörde skeptikerna, men efter det här testet är jag mycket mer positiv. Det höga priset kan motiveras med att materialkvaliteten och utförandet ligger på mycket högre nivå än de flesta smartklockor. Connect Watch saknar många funktioner som träningsarmband från Garmin eller Fitbit har, och för Apple-användare är smartfunktionerna starkt begränsade. TAG Heuers klocka passar med andra ord inte alla, men de som rynkar på näsan för att smartklockor påminner för mycket om datorer kan kanske få mer ägarglädje av den här smartklockan.

På 70-talet satt ett par kostymklädda herrar i Schweiz och log överseende åt kvartsklockornas intåg – men på bara ett par år utplånade de elektroniska klockorna nästan hela det schweiziska urmakarhantverket. Nu för tiden sitter eftertrådarna och flinar åt smartklockorna, och inte många av dem betraktar smartklockorna som ett hot.Detta trots att försäljningen av smartklockor i 2015 överträffade hela den schweiziska klockindustrins omsättning, enligt marknadsundersökningsföretaget Strategy Analytics.Den mest cyniska anser att smartklockor från AppleLG och Samsung, med flera, är ett större hot mot Suisse Horlogerie än kvartsklockorna var, men ännu så länge är det bara TAG Heuer som har tagit hotet på allvar.Ingen förknippar TAG Heuer, Omega eller Rolex med något annat än tjusigt konstruerad mekaniska klockor och en och en annan kvartsklocka. Därför var det nästan häpnadsväckande när TAG Heuers karismatiske chef, Jean-Claude Biver, visade upp företagets första smartklocka förra året.  Skapad i samarbete med Intel och hopmonterad i Schweiz.[caption id="attachment_62859" align="alignnone" width="922"]Foto: TAG Heuer Foto: TAG Heuer[/caption]Den blev en oväntad försäljningsframgång. Trots att den kostar tre gånger så mycket som Apple Watch men inte kan mer än andra smarta klockor.Det är så uppseendeväckande att vi bestämde oss för att testa klockan för att ta reda på orsaken till succén.Går att ångra sig TAG Heuer var uppenbarligen osäkra på hur bra Connected Watch-klockan skulle sälja. Till att börja med startade de en produktionslinje, men det visade sig snabbt vara för lite för att möta efterfrågan.Nu har de problem med att hinna tillverka tillräckligt med klockor, så det tog flera månader innan den började säljas här hemma och i andra länder. Skulle du tröttna, eller föredra en annan klocka i stället – vilket Apple-användare kan tänkas göra, som jag ska återkomma till – kan du lämna tillbaka klockan och få en mekanisk TAG Heuer Carrera mot en mellankostnad.Läs också: Bättre smartklockor på gångAndroid[caption id="attachment_62856" align="alignnone" width="1000"]Foto: TAG Heuer Foto: TAG Heuer[/caption]TAG Heuer-klocka kör motsvarande Android-operativsystem som LG:s och Samsungs smartklockor, men urtavlorna som är enkla att byta ut ser precis ut som mekaniska TAG Heuer-klockor. Eller rättare sagt: upplösning på 240 pixlar per tum och bakgrundsbelysningen ger en tydligt digital version av de analoga urtavlorna.Användaren kan justera ljusstyrkan och teckenstorleken på skärmen, då ökar den redan fina läsbarheten, men teckensnitten är alldeles för små för att notiser och meddelanden med mycket text ska få optimal läsbarhet.Titan Det ser förbaskat bra ut. Boetten är gjord av titan med borstade skänklar (armbandsfästen), en sandblästrad bezelring, överdragen med karbamid, och en krona av titan. Gummiarmbanden finns i fem färger, plus vitt och svart, och levereras med låsbart spänne. Boetten är 46 mm i diameter, vilket är väldigt stort. En normal TAG Heuer Carrera är 39 eller 41 mm, så Connected-klockan – som dessutom är 12,8 mm tjock – tar gott om plats på handleden.[caption id="attachment_62858" align="alignnone" width="912"]Foto: TAG Heuer Foto: TAG Heuer[/caption]Lyckligtvis är den lätt med sina 52 gram, plus gummiarmband, så man märker inte av storleken särskilt mycket när man haft klockan på armen ett tag.Utförandet är kanske inte lika snyggt som i en TAG Heuer Carrera, men den får de flesta smartklockor att se billiga ut. Möjligtvis med undantag för Apple Watch.Läs också: Apple Watch mot Android Wear-klockorLaddning och armband[caption id="attachment_62855" align="alignnone" width="797"]Foto: TAG Heuer Foto: TAG Heuer[/caption]Då är det lite tråkigt att bakboetten på undersidan är gjord av svart plast och bygelspännet känns i billigaste laget för en klocka som kostar 15 000 kr. Det är inte heller så lätt att byta armband om man blir sugen på en annan färg. I stället för en snabbkoppling à la Apple Watch så krävs ett verktyg för att få av stiften som håller armbandet på plats.Man behöver däremot inte demontera något för att ladda batteriet. Lägg bara den medföljande laddaren mot botten så hålls den på plats av en magnet. Fullt uppladdat ska ett batteri hålla i ungefär 25 timmar. Jag skulle snarare vilja säga drygt 20 timmar, så det slutade med att jag satte klockan på laddning varje natt. Då var det ungefär 30 procent kvar på batteriet.TAG Heuer anger att vattentätheten motsvarar IP67-standard, vilket i praktiken innebär att klockan tål en regnskur, men att du varken kan duscha eller simma med den.Läs också: Snart köper du också en smartklockaMycket användarvänlig Klockan har bara en knapp, eller krona som kännare kallar den, men man vrider inte på den för att ställa in funktioner. Den fungerar bara som en hem-knapp, eftersom allting styrs från pekskärmen. Det gör faktiskt klockan förvånansvärt lättskött. Så fort man har vant sig vid att svepa uppåt, nedåt, vänster och höger så sitter navigeringen i fingrarna och det går snabbt och smidigt att bläddra runt bland funktionerna.Som det finns gott om. Håll fingret på skärmen ett par några sekunder så kan du ändra färg och innehåll på urtavlan. Svart, vit eller blå urtavla, med bara tid och datum, eller visning av fler funktioner, är bara ett par fingersvepningar bort.OLYMPUS DIGITAL CAMERAPassar bäst för Android-användare Du kan också ladda ner fler urtavlor än de som redan finns i klockan, men då bör du ha Android-telefon. iPhone-användare får nämligen inte en app med samma funktioner som Android-användare får. De får hålla tillgodo med den begränsade Android Wear-appen som finns till iPhone och iOS-operativsystemet.Men både iPhone- och Android-användare kan använda klockans många notiser och stegräknare. Connected Watch har inte pulsmätare och GPS som loggar hjärtslag och rörelser, utan måste förlita sig på telefonens funktioner. Det betyder ett överflöd av meddelanden. Trafik, SMS, inkommande e-postmeddelanden och kalenderpåminnelser kan ställas in så att de visas på skärmen och samtidigt ge ifrån sig en vänlig vibration för att varna. Klockan piper inte, och eftersom det inte finns någon högtalare så kan du inte få meddelanden upplästa. Men du kan prata med klockan. Det fungerar bra. Fråga om vädret eller nästa möte och ställ in väckning.Klockan stöder träningsdata från Google Fit och du kan givetvis använda den som en fjärrkontroll när du spelar musik på mobilen.Android-användare kan dessutom välja mellan många fler digitala urtavlor än de som redan finns inbyggda i klockan. De kan också svara på meddelanden, e-post och installera tredjeparts-appar. Samt lagra musik från Google Play Music och ge fler röstkommandon.Vår åsikt TAG Heuers första smartklocka är ovanligt lyckad för att vara deras första. Jag ska erkänna att jag var tillhörde skeptikerna, men efter det här testet är jag mycket mer positiv. Det höga priset kan motiveras med att materialkvaliteten och utförandet ligger på mycket högre nivå än de flesta smartklockor. Connect Watch saknar många funktioner som träningsarmband från Garmin eller Fitbit har, och för Apple-användare är smartfunktionerna starkt begränsade. TAG Heuers klocka passar med andra ord inte alla, men de som rynkar på näsan för att smartklockor påminner för mycket om datorer kan kanske få mer ägarglädje av den här smartklockan.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på TAG Heuer Connected Watch
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Skärm: 1,25-tums  LCD-pekskärm
 • Upplösning: 240 ppi
 • Prosessor: 1,6 GHz dubbelkärnig, 500 MHz
 • Minne: 1 GB + 4 GB lagring
 • Trådlöst: Bluetooth, Wlan 2,4 GHz
 • Batteri: 410 mAh, 25 timmar
 • Mått/vikt: 46 mm diameter, 12,8 mm
 • Vikt: 52 gram + 29 gram gummirem
 • Sensorer: Gyroskop, tilt, mikrofon, ljussensor
 • App: iOS, Android
 • Övrigt: IP67-stänksäker, titanboett
Pris: 15000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.