annons
annons
annons

Test av Nikon 1 V1 + 10-30mm VR

Världsmästare-1

Nikon dök upp sent i hybridklassen. V1 är den mest påkostade av de två nykomlingarna, och har inbyggd sökare.

Ljud & Bild tycker

 • Hög bildkvalitet.
  Blixtsnabb bildhastighet.
  Lättanvänd.
  Bra LCD-sökare.

 • Trög AF i video.
  Måttlig upplösning.
  Tendens till överexponering.
  Bara separat blixt.

annons

Lite av poängen med en kompakt systemkamera är just att den är kompakt. Och att man kan byta objektiv som man vill. Nikons nya V1 är däremot inte speciellt kompakt. Den är faktiskt en av de större i testet, även om den fortfarande är liten och nätt om man jämför med en spegelreflex. Kameran är gjord för alla som helst inte vill hålla ordning på för många knappar. Nikon har försökt göra V1 enkel att använda, och det har de lyckats bra med. Samtidigt som de slagit konkurrenterna när det gäller bildhastighet (10 bilder i sekunder i serie).

Nikon V1 levereras med ett Nikkor 1-zoomobjektiv som motsvarar 27–81 mm (f3,5–5,6) med inbyggd optisk bildstabilisator. Kameran har 10 megapixlars bildsensor och filmar video i full-HD med 1080-upplösning.

Här får man en inbyggd elektronisk sökare. Bara Panasonic G3 har maken till den i detta test. Kameran klarar bildserier med en hastighet av blixtsnabba 10 bilder i sekunden, och fokuserar mellan varje bild! Snabbast i klassen, alltså. Sony 5N kommer nära med 10 bilder/s men den fokuserar bara innan första bilden så man riskerar att de andra blir oskarpa.

Trots mindre bildsensor och lägre upplösning med 10 megapixlar finns det inte mycket att klaga på. Bildkvaliteten är överlag god i de flesta ljusförhållanden och de som fruktar brus på hög ISO kan andas ut. Vid ISO 1600 arbetar brusreduceringen mer effektivt än i Olympus kameror, fast Olympus har skarpare detaljer vid ISO 1600.

Fakta

 • Typ  Systemkamera med 1080i-video
 • Bildsensor/upplösning  CMOS/10,1 Mp och CX-format
 • Zoom  3x
 • Optisk  10–30 mm, f/3,5–5,6 (27–81 mm)
 • Minneskort   SD/SDHC/SDXC
 • Skärm 3-tums LCD med 921 000 bildpunkter
Tillverkare:
Nikon
Pris:
8.400,-
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .