annons
annons

LG Optimus G

Pixelhysteri

LG siktar för högt med megapixlarna vilket gör att bildkvaliteten blir lidande.

Manuella inställningsmöjligheter Ovanliga finesser
Fokusproblem Dålig i svagt ljus Ingen avtryckare

LG har hakat på Sony i jakten på den mest imponerande siffran när det gäller upplösning och brakar på med hela 13 megapixel. Däremot har man varit misstänkt tyst om vad man gjort för att behålla bildkvaliteten med så många pixlar. Det finns inga uppgifter om bländare, optik eller sensorn – förutom att det ska vara en bakbelyst sensor. I reklamtexten är det den sista finessen man pratar om och det gör att man undrar om LG verkligen har satsat på kameran i Optimus G.

Det finns sex olika scenlägen att välja mellan och dessutom lägen för HDR-bilder, panorama och bildserier där man kan välja bästa bild. Dessutom finns geotaggning, ansiktsigenkänning och färgeffekter, samt trevligt nog möjlighet att själv ställa ljusstyrka, ISO och vitbalans.

Bland de ovanligare funktionerna finns möjligheten att knäppa en bild med röstkommando, exempelvis när man säger ”smile”. Praktiskt för att ta bilder av sig själv.

Tack vare pekskärmen kan man peka var kameran ska fokusera, men kameran har ändå ofta svårt att hitta fokus. Det gör att det händer att man kommer hem med bilder som såg okej ut på mobilen men som ser oskarpa ut på datorskärmen. I svag belysning används så mycket aggressiv brusreducering att alla detaljer försvinner och då missar man ju lite poängen med den höga upplösningen. Man märker ett visst rödstick i bilderna men framför allt varierar färgen över bilden.

Slutsats
I vårt fullständiga test av Optimus G konstaterade vi att det som vid presentationen var en banbrytande mobil hade blivit omsprungen när den sent omsider kom i butik. Samma sak gäller kameran. LG har varit lite för snabba med att ha ett megapixelmonster och under tiden har konkurrenterna lyckats lista ut hur man löser problemet med bildkvaliteten. I jämförelse framstår därför Optimus kamera som sämre än snittet. Det finns goda anledningar att köpa Optimus, men kameran är inte en av dem.

LG matbild

Bästa pris på LG Optimus G
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 13 Mp BSI
  • Optik: Ingen uppgift
  • Blixt: LED
  • Video: 1080p 30 bps
  • Frontkamera: 1,3 Mp, 720p 30 bps
Pris: 4500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-