annonse
annonse

Sony Xperia Z1

Bäst bland de tunna

Bortsett från mobiler med utskjutande lins så är Xperia Z1 fortfarande bäst.

Tar utmärkta bilder för vardagligt bruk, även i dåligt ljus. Ger möjlighet att plåta även i dåliga förhållanden eftersom den är vattentät.
Den högsta upplösningen ger problem med bildkvaliteten.

Sonys Xperia-modeller har en imponerande byggkvalitet och framför allt har de den stora fördelen att vara damm- och vattentäta. Jämfört med Z-modellen så har denna fått en rejält uppgraderad kamera vilket gör den högintressant för det här testet. Upplösningen har ökat till smått galna 20 megapixel men det finns en anledning. Man har nämligen stoppat i samma Exmor RS-sensor som sitter i Sonys kompaktkameror. Även elektronik och mjukvaran för kameradelen är hämtad från kompakterna.

Det manuella läget i kamera-appen är inte speciellt imponerande och vi hade önskat att man hade kunnat skruva på fler inställningar. Man har dock ett väl fungerande läge för automatiskt scenval, om man inte själv vill plocka ur det stora utbudet. Till det kommer en mängd kreativa effekter som kan granskas i realtid, samt panoramabilder, timeshift och en mängd mer eller mindre användbara finesser. En kul grej är dock att man kan sända live-video till sina Facebook-vänner som kan kommentera.

Vid första anblicken tar Z1 mycket bra bilder. Den gör ett utmärkt jobb med att hitta rätt vitbalans och exponerar bilderna väl med färger som känns bra. Använder man full upplösning och fingranskar detaljerna så är dock inte kvaliteten så bra som man hade kunnat hoppas på. Framför allt lägger kameran på för mycket skärpa vilket ger alla möjliga problem. Bristen på bildstabilisering gör att man riskerar suddiga bilder i dåligt ljus, men bortsett från det klarar den jobbet bättre än de flesta.

Slutsats
Ska man bara titta på bilderna på skärmen eller dela dem online så är bildkvaliteten från Xperia Z1 alldeles utmärkt. Bilderna ser skarpa ut, har bra tonomfång och tilltalande färger. Till och med i dåligt ljus lyckas den knäppa bra bilder om man håller den tillräckligt stilla. Det är först när man detaljgranskar 20 Mp-bilder som man ser problem, men det kan åtgärdas med att gå ner till 8 Mp. Då finns det faktiskt få vanliga kameramobiler som tar lika bra bilder under varierande förhållanden.

Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 20,7 Mp BSI 1/2,3 tum CMOS
  • Optik: F2,0
  • Blixt: LED
  • Video: 1080p 30 fps / 1080p
  • Frontkamera: 2 Mp
  • Pris: 6 000 kronor
  • sony.se
Pris: 6000,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-