TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

LG G2

Tekniktung och udda

Bra optik och bildstabilisering saboteras av att mjukvaran bearbetar bilderna för mycket.

forfatter
Publicerad 2014-02-15 - 05:00
L&B tycker
Riktig bildstabilisering hjälper till att undvika suddiga bilder och borde ge bra mörkerbilder. Autoläget gör ett bra jobb med exponering.
Mjukvaran verkar hata brus till den grad att den prioriterar det över att bevara detaljer i bilden.
Specifikationer
 • Sensor: 13 Mp 1/3 tum CMOS
 • Optik: F2,4, optisk stabilisering
 • Blixt: LED
 • Video: 1080p 60 bps
 • Frontkamera: 2,1 Mp
 • Pris: 5 000 kronor
 • lg.com
Riktpris: 5000Pr. 2014-02-15 Produktsida

LG brukar normalt sett bygga vrålsnabba mobiler med den senaste tekniken, men i övrigt inte vara speciellt innovativa. Och kameran brukar sällan vara speciellt imponerande. Men G2 har två saker som sticker ut. Den ena gör det rent bokstavligt, nämligen knappen på baksidan som styr allting och även fungerar som avtryckare. Det andra är att man har satsat på riktig optisk bildstabilisering vilket borde hjälpa till både när man rör på kameran och för att kunna ta längre exponeringar i svagt ljus.

Kamera-appen har ganska gott om inställningar. Man har tillgång till exponeringskompensation, ISO, vitbalans samt fokusinställningar. De borde dock ha varit lättare åtkomliga direkt från fotoläget utan att behöva gå in i inställningarna varje gång. Det finns även ett par motivprogram men vi hade önskat lite fler praktiska. Däremot har man roliga funktioner som panorama och finessen att kunna ta en bild med båda kamerorna samtidigt. Om de 9 fokuspunkterna inte räcker kan man sätta fokus manuellt.

Det tar ett par sekunder att få igång kameran och det är en liten paus mellan bilderna. Under normala omständigheter gör den ett utmärkt jobb med att ställa exponeringen och man får bra skärpa över hela bilden. Granskar man detaljer så är de dock lite utsmetade och den bearbetar bilderna lite väl aggressivt. Det samma gäller i svag belysning där den försöker utrota allt brus men resultatet är att man tappar detaljer och skärpa. Det allmänna intrycket av bilderna på skärmen är ändå gott.

Slutsats
Som mobiltelefon gillar vi verkligen prestanda och den intressanta tanken att flytta knapparna till baksidan. Men som kameramobil är G2 bara över medel vilket inte räcker till i det här tuffa sällskapet. Kamerahanteringen kunde varit bättre och vi hade önskat oss fler motivlägen. Den tar skarpa och välexponerade bilder men den lutar sig väl mycket på bildbehandling för att få ett bra resultat. Det gör att man tappar detaljer i normal belysning och att mörkerbilder blir onaturligt mjuka.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Nokia Lumia 1020

Kamerakungen

Nokias innovativa teknik och utmärkta hantering gör Lumia 1020 till bäst bland kameramobilerna.

En monstersensor som utför underverk med bilderna antingen det är solljus eller dunkelt. Enkelt att ta bra bilder i dåligt ljus tack vare bildstabiliseringen eller Xenon-blixten.
Tar tid att starta upp och väl lång väntetid mellan bilderna.

HTC One

Mörkrets furste

HTC One trivs bättre på dunkla krogar än ute i naturen där förhållandena faktiskt kan vara värre.

Det är få mobiler som kan skryta med lika bra bilder i svag belysning. Många inställningsmöjligheter och finesser för den som vill ha kontroll över fotograferandet.
Kameran hanterar inte knepiga fotoförhållanden speciellt bra och detaljskärpan är inte den bästa.

Sony Xperia Z1

Bäst bland de tunna

Bortsett från mobiler med utskjutande lins så är Xperia Z1 fortfarande bäst.

Tar utmärkta bilder för vardagligt bruk, även i dåligt ljus. Ger möjlighet att plåta även i dåliga förhållanden eftersom den är vattentät.
Den högsta upplösningen ger problem med bildkvaliteten.

Apple iPhone 5S

Snabb och enkel

Bland de vanliga kameramobilerna tillhör iPhone fortfarande toppskiktet.

En snabb kamera som oftast lyckas ta bra bilder med full automatik. Blixten ger ett trevligt varmt ljus.
Avsaknad av riktig bildstabilisering gör att man riskerar suddiga bilder. I svagt ljus blir det brusigt och detaljerna smetas ut.

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G

Misslyckad kompromiss

Varken en bra kamera eller en bra mobil utan en kombination som inte fungerar.

En riktig optisk zoom gör den mer användbar på semestern än en mobilkamera. Bra riktig blixt.
Tar inte bättre bilder än de bästa mobilkamerorna i de allra flesta situationer. För stor och klumpig att använda som smartmobil.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend