Soundboks

En låda dansk dynamit

Soundboks håller igång under hela strandfesten.

Plus
Spelar högre än något annat som går på batteri och går att lyfta av en person. Och så är den i stort sett omöjlig att ta livet av.
Minus
Finkänsliga detaljer är inte dess starkaste sida, men det är inte vad den är byggd för heller. En lucka till batterifacket hade varit bra.

När vi testar trådlösa högtalare skriver vi ibland att det går utmärkt att ta dem med sig ut på balkongen eller ned till stranden och sätta igång festen. Då handlar det oftast om den sortens fester där två tre par äter en grillmiddag. Och där det kanske – efter en tredje flaska rosé – dansas lite framåt småtimmarna.

Om ”fest” däremot handlar om fullt ös hela natten igenom på stranden eller festivalområdet tillsammans med 100 andra partysugna, samtidigt som det dricks backvis med öl, så krävs det tyngre grejor. Högtalare som inte bangar för något!

Soundboks är en Bluetooth-högtalare utöver det vanliga. För det första är den STOR, och för det andra liknar den mer en professionell PA-anläggning än en batteridriven mobilhögtalare. Två 10-tummare med häftigt utseende och ett par lika häftiga horndiskanter signalerar att här ska det spelas högt. Elementen skyddas av ett rejält metallgaller och kanter och hörn är förstärkta med aluminiumskenor av professionell kvalitet. Två stora handtag ger ett bra grepp när man ska ta med högtalaren till festen. Och det säger väl sig självt att skalan på den stora volymratten går ända till 11!

Batteriet som förser hela härligheten med ström är en ackumulator av samma typ som sitter på exempelvis motorcyklar. Kapaciteten anges till 128 Wh, vilket ska vara tillräckligt med kraft för musik i ett helt dygn – och det ingår två stycken. Batteriet stoppas in i en försänkning i kabinettet, och det tar bara ett par sekunder att byta eftersom man bara drar ut en kontakt och sedan knuffar det nya batteriet på plats. Vart och ett av de fyra elementen drivs av en egen 42-watts klass D-förstärkare.

 

Hemmabygge blev företagsframgång

Soundboks är resultatet av tre danska ungdomars behov av en festhögtalare till deras eget läger på Roskildefestivalen. Precis som så många andra byggde de sin egen, men resultatet blev så lyckat att de var många andra som ville ha en likadan. Det blev början på ett litet danskt Silicon Valley-äventyr.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Högtalaren har utvecklats vidare med hjälp av Johnny Engberg, som är expert på utomhusljud, och projektet har fått stöd från såväl amerikanska Y-Combinator som den danska ljudlegendaren Peter Lyngdorf. Numera finns det fjorton anställda på Soundboks kontor i Köpenhamn och de tre grundarna Jesper Theil Thomsen, Christoffer Nyvold och Hjalte Emilio Wieth har flyttat till Kalifornien. 1 mars i år lanserades Soundboks på crowdfunding-portalen Kickstarter. Efter bara tre timmar nåddes investeringsmålet på 100 000 dollar. I skrivande stund har mer än 780 000 dollar samlats ihop. Högtalarna skickas ut till kunderna i början av sommaren, i god tid till festivalsäsongen.

Foto: Soundboks
Foto: Soundboks

Ljudet

Hur låter då det som påstås vara världens mest kraftfulla trådlösa batterihögtalare? Det korta svaret är HÖGT! Soundboks kan spela öronbedövande högt. Det är bokstavligt talat hälsovådligt att befinna sig i närheten av högtalaren när volymen är på max! På lite större avstånd kan den å andra sidan spela musik för en hel trädgård eller innergård – ända tills polisen kommer och avslutar kvällen efter klagomål från grannarna.

Soundboks är utformad för ett något annorlunda ljud än det mesta annat vi testar här i Ljud & Bild. Finess har fått ge vika för effektivitet. Trummor och bas levereras med tryck, så att alla kan dansa med, och diskanten tränger igenom ljudmattan. Man får med andra ord valuta för pengarna. Mellanregistret är inte de frekvenser som har haft högst prioritet, vilket i normala fall brukar vara en nackdel. Men här är det faktiskt en fördel eftersom örat är som känsligast i det registret – även när det gäller hörselskador. Bas tål öronen mycket mer av utan att lida någon skada.

Och bas finns det massor av. Men den går inte så våldsamt djupt. Det är också en naturlig konsekvens av kravet på högt ljudtryck. Effektiva baselement brukar ha lätta membran, styv upphängning och kraftiga magneter, tre faktorer som var och en begränsar förmågan att spela djupbas.

Soundboks är ingen högtalare man ställer i vardagsrummet och lyssnar på klassisk musik med. Ljudet är alldeles för påträngande för det. Men oj vad den kan när man sätter på elektroniska rytmer och rattar upp volymen! Vi hade inte någon möjlighet att ha med högtalaren till någon festival under testperioden, men den fick spela musik på fester och gjorde det på ett föredömligt sätt. Och i egenskap av hobbymusiker kan jag absolut se att den har potential som bärbar PA-anläggning.

Foto: Soundboks
Foto: Soundboks

Aj mina öron!

Soundboks hävdar att högtalaren kan leverera 119 dB på en meters håll. Alltså bara 1 dB under smärtgränsen – och långt över gränsvärdet för säker arbetsmiljö. Som jämförelse har Roskildefestivalen bestämt att ljudtrycket från Orange-scenen inte får överstiga 103 dB i genomsnitt, uppmätt vid mixerbordet bakom publiken. Kommer man närmare scenen stiger ljudtrycket dock betydligt.

Påståendet om ljudtryck var naturligtvis tvunget att testas i praktiken. Och det stämmer faktiskt. Soundboks-högtalaren kan ge ifrån sig 119 decibels ljudtryck på en meters håll, om man är generös med distorsionsprocenten. Det lönar sig dock att hålla volymen under 110 dB, då är ljudet mer behagligt.

Vrider man upp ända till 11 på volymratten så hörs ett ganska så tydligt susande från förstärkaren. Men inte mer än suset man hör i öronen efter att ha spelat på full volym i en timme och sedan stänger av förstärkaren! Lite brus är för övrigt helt normalt med kraftiga förstärkare som är kopplade till ultrakänsliga element.

Foto: Soundboks
Foto: Soundboks

Slutsats

Soundboks är inte en högtalare för vem som helst. Den är stor och tung. Ljudet är brutalt och man kan få ett par aktiva högtalare med någotsånär hifi-kvaliteter för samma pengar. Däremot är det omöjligt att hitta något annat som kan spela ens i närheten av lika högt på festival- och strandfesten. Soundboks är en charmig, streetwise huligan-högtalare som håller igång festen dygnet runt. Och den går också att använda som ett kompakt PA-system för amatörmusiker och gatumusikanter.

När vi testar trådlösa högtalare skriver vi ibland att det går utmärkt att ta dem med sig ut på balkongen eller ned till stranden och sätta igång festen. Då handlar det oftast om den sortens fester där två tre par äter en grillmiddag. Och där det kanske – efter en tredje flaska rosé – dansas lite framåt småtimmarna. Om ”fest” däremot handlar om fullt ös hela natten igenom på stranden eller festivalområdet tillsammans med 100 andra partysugna, samtidigt som det dricks backvis med öl, så krävs det tyngre grejor. Högtalare som inte bangar för något! Soundboks är en Bluetooth-högtalare utöver det vanliga. För det första är den STOR, och för det andra liknar den mer en professionell PA-anläggning än en batteridriven mobilhögtalare. Två 10-tummare med häftigt utseende och ett par lika häftiga horndiskanter signalerar att här ska det spelas högt. Elementen skyddas av ett rejält metallgaller och kanter och hörn är förstärkta med aluminiumskenor av professionell kvalitet. Två stora handtag ger ett bra grepp när man ska ta med högtalaren till festen. Och det säger väl sig självt att skalan på den stora volymratten går ända till 11! Batteriet som förser hela härligheten med ström är en ackumulator av samma typ som sitter på exempelvis motorcyklar. Kapaciteten anges till 128 Wh, vilket ska vara tillräckligt med kraft för musik i ett helt dygn – och det ingår två stycken. Batteriet stoppas in i en försänkning i kabinettet, och det tar bara ett par sekunder att byta eftersom man bara drar ut en kontakt och sedan knuffar det nya batteriet på plats. Vart och ett av de fyra elementen drivs av en egen 42-watts klass D-förstärkare.  

Hemmabygge blev företagsframgång

Soundboks är resultatet av tre danska ungdomars behov av en festhögtalare till deras eget läger på Roskildefestivalen. Precis som så många andra byggde de sin egen, men resultatet blev så lyckat att de var många andra som ville ha en likadan. Det blev början på ett litet danskt Silicon Valley-äventyr. Högtalaren har utvecklats vidare med hjälp av Johnny Engberg, som är expert på utomhusljud, och projektet har fått stöd från såväl amerikanska Y-Combinator som den danska ljudlegendaren Peter Lyngdorf. Numera finns det fjorton anställda på Soundboks kontor i Köpenhamn och de tre grundarna Jesper Theil Thomsen, Christoffer Nyvold och Hjalte Emilio Wieth har flyttat till Kalifornien. 1 mars i år lanserades Soundboks på crowdfunding-portalen Kickstarter. Efter bara tre timmar nåddes investeringsmålet på 100 000 dollar. I skrivande stund har mer än 780 000 dollar samlats ihop. Högtalarna skickas ut till kunderna i början av sommaren, i god tid till festivalsäsongen. [caption id="attachment_61763" align="alignnone" width="1000"]Foto: Soundboks Foto: Soundboks[/caption]

Ljudet

Hur låter då det som påstås vara världens mest kraftfulla trådlösa batterihögtalare? Det korta svaret är HÖGT! Soundboks kan spela öronbedövande högt. Det är bokstavligt talat hälsovådligt att befinna sig i närheten av högtalaren när volymen är på max! På lite större avstånd kan den å andra sidan spela musik för en hel trädgård eller innergård – ända tills polisen kommer och avslutar kvällen efter klagomål från grannarna. Soundboks är utformad för ett något annorlunda ljud än det mesta annat vi testar här i Ljud & Bild. Finess har fått ge vika för effektivitet. Trummor och bas levereras med tryck, så att alla kan dansa med, och diskanten tränger igenom ljudmattan. Man får med andra ord valuta för pengarna. Mellanregistret är inte de frekvenser som har haft högst prioritet, vilket i normala fall brukar vara en nackdel. Men här är det faktiskt en fördel eftersom örat är som känsligast i det registret – även när det gäller hörselskador. Bas tål öronen mycket mer av utan att lida någon skada. Och bas finns det massor av. Men den går inte så våldsamt djupt. Det är också en naturlig konsekvens av kravet på högt ljudtryck. Effektiva baselement brukar ha lätta membran, styv upphängning och kraftiga magneter, tre faktorer som var och en begränsar förmågan att spela djupbas. Soundboks är ingen högtalare man ställer i vardagsrummet och lyssnar på klassisk musik med. Ljudet är alldeles för påträngande för det. Men oj vad den kan när man sätter på elektroniska rytmer och rattar upp volymen! Vi hade inte någon möjlighet att ha med högtalaren till någon festival under testperioden, men den fick spela musik på fester och gjorde det på ett föredömligt sätt. Och i egenskap av hobbymusiker kan jag absolut se att den har potential som bärbar PA-anläggning. [caption id="attachment_61762" align="alignnone" width="1000"]Foto: Soundboks Foto: Soundboks[/caption]

Aj mina öron!

Soundboks hävdar att högtalaren kan leverera 119 dB på en meters håll. Alltså bara 1 dB under smärtgränsen – och långt över gränsvärdet för säker arbetsmiljö. Som jämförelse har Roskildefestivalen bestämt att ljudtrycket från Orange-scenen inte får överstiga 103 dB i genomsnitt, uppmätt vid mixerbordet bakom publiken. Kommer man närmare scenen stiger ljudtrycket dock betydligt. Påståendet om ljudtryck var naturligtvis tvunget att testas i praktiken. Och det stämmer faktiskt. Soundboks-högtalaren kan ge ifrån sig 119 decibels ljudtryck på en meters håll, om man är generös med distorsionsprocenten. Det lönar sig dock att hålla volymen under 110 dB, då är ljudet mer behagligt. Vrider man upp ända till 11 på volymratten så hörs ett ganska så tydligt susande från förstärkaren. Men inte mer än suset man hör i öronen efter att ha spelat på full volym i en timme och sedan stänger av förstärkaren! Lite brus är för övrigt helt normalt med kraftiga förstärkare som är kopplade till ultrakänsliga element. [caption id="attachment_61764" align="alignnone" width="1000"]Foto: Soundboks Foto: Soundboks[/caption]

Slutsats

Soundboks är inte en högtalare för vem som helst. Den är stor och tung. Ljudet är brutalt och man kan få ett par aktiva högtalare med någotsånär hifi-kvaliteter för samma pengar. Däremot är det omöjligt att hitta något annat som kan spela ens i närheten av lika högt på festival- och strandfesten. Soundboks är en charmig, streetwise huligan-högtalare som håller igång festen dygnet runt. Och den går också att använda som ett kompakt PA-system för amatörmusiker och gatumusikanter.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Soundboks
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2 x 10-tums baselement
  • 2 x diskanthorn
  • Förstärkare: 4 x 42 watt
  • Frekvensomfång: Ingen uppgift
  • Max ljudtryck: 119 dB!
  • Anslutning: Aux (stereo-minijack), Bluetooth
  • Batteri: 128 Wh
  • Mått: 45 x 66 x 32 cm (BxHxD)
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.