Lyd by Dissing Copenhagen On Wall

Highend uppåt väggarna

Ambitiös dansk konstruktion vill göra upp med alla tunga, dominerade bjässehögtalare som fyller hela vardagsrummet.

Plus
Eleganta och lättplacerade som få högtalare i prisklassen. Ofärgat och behagligt ljud.
Minus
Mer snygga än avslöjande att lyssna på. Basåtergivningen är en smula begränsad. Och så är de dyra!

Att ställa ett par seriösa högtalare i vardagsrummet är inte allt lika enkelt som det kan verka. I praktiken kan den placering som ger bäst ljud visa sig vara precis just den halva av vardagsrummet som sambon lägger sitt absoluta och oåterkalleliga veto mot att få beslagtagen.

Även om montering på eller i väggen är vanlig i hemmabiosammanhang så är det sällsynt med seriösa hifi-konstruktioner för väggmontering. En av orsakerna till misären är att högtalare som hamnar tätt intill rummets ytor orsakar rumsresonanser på ett sätt som sällan passar ljudet.

Steinway Lyngdorf Model S är ett av få undantag vi kan komma på. Och de är väsentligt dyrare (fast då ingår det också flera subwoofrar och åtskilliga förstärkare med rumskorrektion i systemet). Och så finns Copenhagen On Wall från danska Lyd by Dissing. Som namnet antyder är högtalaren avsedd för att hängas upp på väggen, vilket i stort sett gör den osynlig i inredningen. Och eftersom hela det smala kabinettet, bortsett från frontplattan, är vitt så smälter högtalaren ihop med väggen den hänger på, rent visuellt.

Foto: Lyd by Dissing
Foto: Lyd by Dissing

Copenhagen On Wall är en tvåvägskonstruktion med två 5-tums bas/mellanregister med aluminiummembran och en 1-tums keramisk domediskant som sitter i en stor, hornliknande waveguide. Fronten är gjord av kraftig ask, men finns för övrigt i flera utföranden. Allt verkar snyggt och stabilt, men utan den överdrivet pråliga design som kännetecknar (mycket) dyrare highend. Väggmonteringen görs med ett par vanliga skruvar som passar in i ett försänkt fäste på baksidan av högtalaren. Högtalarterminalerna sitter på undersidan. De guldpläterade kontakterna klarar tjocka avskalade kablar och spadar, men inte bananer.

Placeringsprocessen är annorlunda mot normalt, eftersom väggen är given och man bara måste tänka på bredd och höjd. Å andra sidan krävs en skruvdragare, vattenpass och fogmassa till hålen när man experimenterar med placeringen.

Foto: Lyd by Dissing
Foto: Lyd by Dissing

Ljudet

Det är alltid spännande att höra det första från en ny högtalartillverkare som har modet att utmana branschens stora. Bland positiva överraskningar finns till exempel Buchardt Audio S200 och Nordic Audio Gida, som båda utmärkte sig med ett synnerligen precist och avslöjande ljud till priser man inte skulle ha trott var möjliga.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Copenhagen On Wall är en lite annorlunda konstruktion. Konstruktör Tue Dissing berättar att han har strävat efter att skapa en högtalare som man kan lyssna på länge utan att bli trött. En högtalare med så lite färgning som möjligt, utan imponatoreffekter.

Det målet har han uppnått. Första intrycket av de pittoreska små högtalarna är rent och klart – och mycket snyggt. Med en skiva eller en Tidal-spellista får man lust att lägga upp benen på fotpallen och koppla av med en bok under tiden som musiken kör på i godan ro. Det finns ett lugn i ljudet som gör det trivsamt att lyssna på de flesta musikstilar. Kanske lite för lugnt.

Inte för att det saknas dynamisk förmåga. Trummisen Warren Zevons ”Roland Headless Thomson Gunner” trycker till som ett pistolskott och Zevons röst har rätt intensitet. Men vi saknar känslan av att lyssna på rock. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket tryck.

Foto: Lyd by Dissing
Foto: Lyd by Dissing

Och även om upplösningen är bra och det har gått att få de lätta aluminiumbasarna att mötas fint med diskanten så saknar vi ändå den grad av detaljer vi brukar förvänta oss när det handlar om highend. Med de små NX-500 som vi testade i förra numret kan man höra hur ”The Ballad of Lucy Jordan” är en fråga om liv och död för Marianne Faithful, medan samma låt känns mer som ännu en dag på kontoret genom de fyra gånger så dyra Copenhagen On Wall.

Även om vägplaceringen ger ett naturligt lyft i botten så är basen allt annat än dominerande. Copenhagen On Wall rullar av under 70 Hz, vilket enligt konstruktören är medvetet, just för att undvika ojämn bas som präglas av rumsresonanser. I stället rekommenderar Tue Dissing starkt att man kompletterar med en icke-vägghängd subwoofer i de nedersta oktaverna.

Det betyder inte att Copenhagen On Wall är en dålig högtalare. Byggkvaliteten är läcker och konstruktionen består av fina komponenter rakt igenom. Om målet är att få musikåtergivning över genomsnittet i vardagsrummet utan att kompromissa med inredningen (vilket är svårt att göra med traditionella högtalare och livsstilsanläggningar) är den ett av de bästa alternativen som finns där ute. Den avslappnade spelstilen kommer att tilltala många, medan den å andra sidan kommer att få andra att protestera.

Foto: Lyd by Dissing
Foto: Lyd by Dissing

Slutsats

Lilla Copenhagen On Wall visar att man visst kan få bra ljud utan att offra hela heminredningen. Om det finns begränsat med plats, eller om de estetiska kraven tar för stort utrymme, är den en intressant bekantskap som ger ett rent ljud i vardagsrummet utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Men ljudtrycksfanatiker och basnarkomaner får leta någon annanstans.

Att ställa ett par seriösa högtalare i vardagsrummet är inte allt lika enkelt som det kan verka. I praktiken kan den placering som ger bäst ljud visa sig vara precis just den halva av vardagsrummet som sambon lägger sitt absoluta och oåterkalleliga veto mot att få beslagtagen. Även om montering på eller i väggen är vanlig i hemmabiosammanhang så är det sällsynt med seriösa hifi-konstruktioner för väggmontering. En av orsakerna till misären är att högtalare som hamnar tätt intill rummets ytor orsakar rumsresonanser på ett sätt som sällan passar ljudet. Steinway Lyngdorf Model S är ett av få undantag vi kan komma på. Och de är väsentligt dyrare (fast då ingår det också flera subwoofrar och åtskilliga förstärkare med rumskorrektion i systemet). Och så finns Copenhagen On Wall från danska Lyd by Dissing. Som namnet antyder är högtalaren avsedd för att hängas upp på väggen, vilket i stort sett gör den osynlig i inredningen. Och eftersom hela det smala kabinettet, bortsett från frontplattan, är vitt så smälter högtalaren ihop med väggen den hänger på, rent visuellt. [caption id="attachment_61677" align="alignnone" width="1000"]Foto: Lyd by Dissing Foto: Lyd by Dissing[/caption] Copenhagen On Wall är en tvåvägskonstruktion med två 5-tums bas/mellanregister med aluminiummembran och en 1-tums keramisk domediskant som sitter i en stor, hornliknande waveguide. Fronten är gjord av kraftig ask, men finns för övrigt i flera utföranden. Allt verkar snyggt och stabilt, men utan den överdrivet pråliga design som kännetecknar (mycket) dyrare highend. Väggmonteringen görs med ett par vanliga skruvar som passar in i ett försänkt fäste på baksidan av högtalaren. Högtalarterminalerna sitter på undersidan. De guldpläterade kontakterna klarar tjocka avskalade kablar och spadar, men inte bananer. Placeringsprocessen är annorlunda mot normalt, eftersom väggen är given och man bara måste tänka på bredd och höjd. Å andra sidan krävs en skruvdragare, vattenpass och fogmassa till hålen när man experimenterar med placeringen. [caption id="attachment_61679" align="alignnone" width="1000"]Foto: Lyd by Dissing Foto: Lyd by Dissing[/caption]

Ljudet

Det är alltid spännande att höra det första från en ny högtalartillverkare som har modet att utmana branschens stora. Bland positiva överraskningar finns till exempel Buchardt Audio S200 och Nordic Audio Gida, som båda utmärkte sig med ett synnerligen precist och avslöjande ljud till priser man inte skulle ha trott var möjliga. Copenhagen On Wall är en lite annorlunda konstruktion. Konstruktör Tue Dissing berättar att han har strävat efter att skapa en högtalare som man kan lyssna på länge utan att bli trött. En högtalare med så lite färgning som möjligt, utan imponatoreffekter. Det målet har han uppnått. Första intrycket av de pittoreska små högtalarna är rent och klart – och mycket snyggt. Med en skiva eller en Tidal-spellista får man lust att lägga upp benen på fotpallen och koppla av med en bok under tiden som musiken kör på i godan ro. Det finns ett lugn i ljudet som gör det trivsamt att lyssna på de flesta musikstilar. Kanske lite för lugnt. Inte för att det saknas dynamisk förmåga. Trummisen Warren Zevons ”Roland Headless Thomson Gunner” trycker till som ett pistolskott och Zevons röst har rätt intensitet. Men vi saknar känslan av att lyssna på rock. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket tryck. [caption id="attachment_61678" align="alignnone" width="1000"]Foto: Lyd by Dissing Foto: Lyd by Dissing[/caption] Och även om upplösningen är bra och det har gått att få de lätta aluminiumbasarna att mötas fint med diskanten så saknar vi ändå den grad av detaljer vi brukar förvänta oss när det handlar om highend. Med de små NX-500 som vi testade i förra numret kan man höra hur ”The Ballad of Lucy Jordan” är en fråga om liv och död för Marianne Faithful, medan samma låt känns mer som ännu en dag på kontoret genom de fyra gånger så dyra Copenhagen On Wall. Även om vägplaceringen ger ett naturligt lyft i botten så är basen allt annat än dominerande. Copenhagen On Wall rullar av under 70 Hz, vilket enligt konstruktören är medvetet, just för att undvika ojämn bas som präglas av rumsresonanser. I stället rekommenderar Tue Dissing starkt att man kompletterar med en icke-vägghängd subwoofer i de nedersta oktaverna. Det betyder inte att Copenhagen On Wall är en dålig högtalare. Byggkvaliteten är läcker och konstruktionen består av fina komponenter rakt igenom. Om målet är att få musikåtergivning över genomsnittet i vardagsrummet utan att kompromissa med inredningen (vilket är svårt att göra med traditionella högtalare och livsstilsanläggningar) är den ett av de bästa alternativen som finns där ute. Den avslappnade spelstilen kommer att tilltala många, medan den å andra sidan kommer att få andra att protestera. [caption id="attachment_61680" align="alignnone" width="483"]Foto: Lyd by Dissing Foto: Lyd by Dissing[/caption]

Slutsats

Lilla Copenhagen On Wall visar att man visst kan få bra ljud utan att offra hela heminredningen. Om det finns begränsat med plats, eller om de estetiska kraven tar för stort utrymme, är den en intressant bekantskap som ger ett rent ljud i vardagsrummet utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Men ljudtrycksfanatiker och basnarkomaner får leta någon annanstans.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Lyd by Dissing Copenhagen On Wall
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sluten vägghögtalare
  • 1-tums diskant med keramikmembran
  • 2 x 5-tums bas med aluminiummembran
  • Frekvensområde: 59–20 000 Hz (+/–3 dB)
  • Känslighet: 91 dB
  • Max ljudtryck: 112 dB
  • Rekommenderad förstärkareffekt: 10–100 watt
  • Delningsfrekvens: 2 kHz (24 dB/okt)
  • Mått: 29,0 x 60,0 x 10,5 cm (BxHxD)
Pris: 32000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.