annons
annons

JBL Trip

Bilhögtalaren som kan tas med

JBL Trip utökar Bluetooth-högtalarnas användningsområde på ett begåvat sätt.

Smarta funktioner och utmärkt ljud till ett rimligt pris. Att ge Bluetooth-högtalaren bilfunktioner är en genial idé.
Styrningen känns inte helt genomtänkt. Ska man använda handsfree måste man titta på högtalaren för att hitta funktionen.

JBL Trip är en liten Bluetooth-högtalare. Sådana har vi sett ganska så många av. Men den här skiljer sig från mängden genom att vara avsedd för att användas i bilen.

Det finns inget som hindrar att man tar med sig den lilla ovala högtalaren i fickan eller väskan när man lämnar bilen (det kan till och med vara en god idé att inte ha en lockande röd JBL-logga sittande synligt för nyfikna förbipasserande) men den är främst gjord för att användas i bilen.

Man behöver vare sig borra eller klistra i kupén. Högtalaren är försedd med en bygel som passar att hänga i solskyddet. Bygeln och högtalaren sitter fast med magneter så att själva högtalaren kan tas loss på ett ögonblick.

Merparten av trådlösa Bluetooth-högtalare är försedda med inbyggd mikrofon och funktioner för handsfree-samtal. Men i Trip har de för en gångs skull en poäng!

När JBL Trip sitter på plats är den tillräckligt nära för att fungera för mobilsamtal. Inte minst tack vare inbyggd brusreducering som filtrerar bort brus från kupén. Högtalaren är dessutom kompatibel med Siri och Google Now, så att man kan ge telefonen röstkommandon.

Kontrollerna som styr volym, handsfree-samtal och mikrofon är touch-knappar som sitter ovanpå högtalaren. Det ser logiskt ut, men när Trip sitter på plats på solskyddet är knapparna osynliga. Och i en mörk kupé famlar man i blindo.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

I bruksanvisningen är JBL frikostiga med skryt om att Trip har JBL:s berömda ljud. Det är stora ord om ett 4-centimeters högtalarelement som drivs av en 3,2-watts förstärkare. I synnerhet som det nämnda JBL-ljudet är något vi brukar förknippa med professionella studiomonitorer och ljudsystem till biografer. Vi kan lika gärna avslöja med en gång att Trip inte riktigt lever upp till märkets stolta rykte. Och kör du runt i en Tesla eller någon annan bil med ett ljudsystem i den bättre änden så rekommenderar vi inte heller ett byte. Men som den billiga Bluetooth-högtalare den är låter JBL Trip faktiskt lysande. Och den kan med lätthet mäta sig med den fabriksmonterade stereon i den här skribentens Citroën Berlingo.

Till bastung musik är Trip hopplös, men till sång och tal är den helt perfekt. Röster låter riktigt bra och det är enkelt att höra vad som sägs. Och eftersom högtalaren sitter strax ovanför huvudet är det inget problem att tränga igenom alla bakgrundsljud i kupén.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Att göra en trådlös högtalare speciellt för bilen, som har funktioner och montering som är anpassat efter ett liv på fyra hjul, är en strålande idé. Handsfree-mobilsamtal är dessutom en bra idé rent säkerhetsmässigt. Och den inbyggda brusreduceringen är till stor hjälp för hörförståelsen. Monteringsbygeln innebär också att man slipper ha högtalaren skramlande ovanpå instrumentbrädan eller på golvet. Utöver de praktiska anledningarna betyder detta också att Trip inte bara blir ännu en bärbar Bluetooth-högtalare, utan en av marknadens ytterst få trådlösa bilhögtalare. Och en riktigt bra sådan.

JBL Trip är en liten Bluetooth-högtalare. Sådana har vi sett ganska så många av. Men den här skiljer sig från mängden genom att vara avsedd för att användas i bilen. Det finns inget som hindrar att man tar med sig den lilla ovala högtalaren i fickan eller väskan när man lämnar bilen (det kan till och med vara en god idé att inte ha en lockande röd JBL-logga sittande synligt för nyfikna förbipasserande) men den är främst gjord för att användas i bilen. Man behöver vare sig borra eller klistra i kupén. Högtalaren är försedd med en bygel som passar att hänga i solskyddet. Bygeln och högtalaren sitter fast med magneter så att själva högtalaren kan tas loss på ett ögonblick. Merparten av trådlösa Bluetooth-högtalare är försedda med inbyggd mikrofon och funktioner för handsfree-samtal. Men i Trip har de för en gångs skull en poäng! När JBL Trip sitter på plats är den tillräckligt nära för att fungera för mobilsamtal. Inte minst tack vare inbyggd brusreducering som filtrerar bort brus från kupén. Högtalaren är dessutom kompatibel med Siri och Google Now, så att man kan ge telefonen röstkommandon. Kontrollerna som styr volym, handsfree-samtal och mikrofon är touch-knappar som sitter ovanpå högtalaren. Det ser logiskt ut, men när Trip sitter på plats på solskyddet är knapparna osynliga. Och i en mörk kupé famlar man i blindo. [caption id="attachment_59180" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]  

Ljudet

I bruksanvisningen är JBL frikostiga med skryt om att Trip har JBL:s berömda ljud. Det är stora ord om ett 4-centimeters högtalarelement som drivs av en 3,2-watts förstärkare. I synnerhet som det nämnda JBL-ljudet är något vi brukar förknippa med professionella studiomonitorer och ljudsystem till biografer. Vi kan lika gärna avslöja med en gång att Trip inte riktigt lever upp till märkets stolta rykte. Och kör du runt i en Tesla eller någon annan bil med ett ljudsystem i den bättre änden så rekommenderar vi inte heller ett byte. Men som den billiga Bluetooth-högtalare den är låter JBL Trip faktiskt lysande. Och den kan med lätthet mäta sig med den fabriksmonterade stereon i den här skribentens Citroën Berlingo. Till bastung musik är Trip hopplös, men till sång och tal är den helt perfekt. Röster låter riktigt bra och det är enkelt att höra vad som sägs. Och eftersom högtalaren sitter strax ovanför huvudet är det inget problem att tränga igenom alla bakgrundsljud i kupén. [caption id="attachment_59181" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]  

Slutsats

Att göra en trådlös högtalare speciellt för bilen, som har funktioner och montering som är anpassat efter ett liv på fyra hjul, är en strålande idé. Handsfree-mobilsamtal är dessutom en bra idé rent säkerhetsmässigt. Och den inbyggda brusreduceringen är till stor hjälp för hörförståelsen. Monteringsbygeln innebär också att man slipper ha högtalaren skramlande ovanpå instrumentbrädan eller på golvet. Utöver de praktiska anledningarna betyder detta också att Trip inte bara blir ännu en bärbar Bluetooth-högtalare, utan en av marknadens ytterst få trådlösa bilhögtalare. Och en riktigt bra sådan.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på JBL Trip
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Element: 40 mm fullregister
  • Förstärkare: 3,2 watt
  • Frekvensomfång: 160–20 000 Hz
  • Anslutning: Bluetooth 3.0 (A2DP, HFP, HSP)
  • Batteri: 1200 mAh, upp till 8 timmar musik eller 20 timmar tal
  • Mått/vikt: 134 x 64 x 34 mm/230 gram
Pris: 1000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-