annonse
annonse
annonse

Corsair SP2500

Det billiga alternativet

Även om priset är drygt tvåtusen kronor så är detta den billigaste testdeltagaren.

Bra ljud. Billigt.
Inte snyggt. Dålig skärm på fjärr. Liten sweetspot.

Låt oss konstatera ett par saker med en gång. Rent designmässigt är detta inte någon vacker anläggning. Corsair har en lång tradition av datorhögtalare och man kan kanske tycka att de borde gå en designkurs. SP2500 är gjort av svart plast och känns en smula billigt. Den kablade fjärrkontrollen fungerar helt utmärkt men skärmen den använder sig av ser ut som om den är gjord på 90-talet: låg upplösning och en direkt ful bild.

Bortsett från den inte särskilt läckra datorkänslan är kablar och annat av hög kvalitet och anslutningarna ger en antydan om att någon verkligen har tänkt på att det ska låta bra. Subbasen är för övrigt av det mer fullvuxna slaget, men med lite god vilja går det att gömma undan den. Fast vacker är den inte.

Ljudkvalitet
Även om utseendet spelar roll så är det ljudkvaliteten som skiljer agnarna från vetet i ett sådant här test. SP2500 är en anläggning med utpräglad sweetspot. När Corsair konstruerade det här systemet är det uppenbart att de tänkt sig att lyssnaren ska sitta vid ett skrivbord med högtalarna framför sig. Ser det ut så hemma hos dig så blir ljudkvaliteten enormt bra i förhållande till priset. Vi tycker att Corsair-systemet låter som om det skulle kosta betydligt mer.

Våra finkänsligare testlåtar lät väldigt bra. Vi ska inte påstå att ljudet kommer upp i samma klass som Amphion, men det är inte långt därifrån. Ljudbilden är väldigt detaljrik och instrumenten är väl separerade. Det verkligt positiva är att tyngre musik med riktigt hårda basgångar klaras av utmärkt utan att allt blir grötigt. Det beror mycket på subbasen.

Vi nämnde att sweetspot är utpräglad, faktiskt extremt mycket. SP2500 har mer än nog kraft för att fylla ett större rum, men då försvinner den oerhört fina separationen. Ljudet blir inte lika öppet och det är inte lika enkelt att urskilja olika instrument i den detaljrika ljudbilden.

Slutsats
Corsair har gjort en utmärkt anläggning som tyvärr ser lite billig ut. Ljudkvaliteten går det däremot inte att klaga på. SP2500 låter inte lika bra som exempelvis Amphion, men det är inte så konstigt med tanke på prisskillnaden. I en studentlya med begränsad budget är detta verkligen mycket ”bang for the buck”. En annan detalj som bör nämnas är att Corsair-systemet fungerar briljant till film och spel, vilket kanske är intressant att veta för studerande med tight budget.

Låt oss konstatera ett par saker med en gång. Rent designmässigt är detta inte någon vacker anläggning. Corsair har en lång tradition av datorhögtalare och man kan kanske tycka att de borde gå en designkurs. SP2500 är gjort av svart plast och känns en smula billigt. Den kablade fjärrkontrollen fungerar helt utmärkt men skärmen den använder sig av ser ut som om den är gjord på 90-talet: låg upplösning och en direkt ful bild.Bortsett från den inte särskilt läckra datorkänslan är kablar och annat av hög kvalitet och anslutningarna ger en antydan om att någon verkligen har tänkt på att det ska låta bra. Subbasen är för övrigt av det mer fullvuxna slaget, men med lite god vilja går det att gömma undan den. Fast vacker är den inte.Ljudkvalitet Även om utseendet spelar roll så är det ljudkvaliteten som skiljer agnarna från vetet i ett sådant här test. SP2500 är en anläggning med utpräglad sweetspot. När Corsair konstruerade det här systemet är det uppenbart att de tänkt sig att lyssnaren ska sitta vid ett skrivbord med högtalarna framför sig. Ser det ut så hemma hos dig så blir ljudkvaliteten enormt bra i förhållande till priset. Vi tycker att Corsair-systemet låter som om det skulle kosta betydligt mer.Våra finkänsligare testlåtar lät väldigt bra. Vi ska inte påstå att ljudet kommer upp i samma klass som Amphion, men det är inte långt därifrån. Ljudbilden är väldigt detaljrik och instrumenten är väl separerade. Det verkligt positiva är att tyngre musik med riktigt hårda basgångar klaras av utmärkt utan att allt blir grötigt. Det beror mycket på subbasen.Vi nämnde att sweetspot är utpräglad, faktiskt extremt mycket. SP2500 har mer än nog kraft för att fylla ett större rum, men då försvinner den oerhört fina separationen. Ljudet blir inte lika öppet och det är inte lika enkelt att urskilja olika instrument i den detaljrika ljudbilden.Slutsats Corsair har gjort en utmärkt anläggning som tyvärr ser lite billig ut. Ljudkvaliteten går det däremot inte att klaga på. SP2500 låter inte lika bra som exempelvis Amphion, men det är inte så konstigt med tanke på prisskillnaden. I en studentlya med begränsad budget är detta verkligen mycket ”bang for the buck”. En annan detalj som bör nämnas är att Corsair-systemet fungerar briljant till film och spel, vilket kanske är intressant att veta för studerande med tight budget.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Corsair SP2500
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2.1-högtalare
  • Pris: 2 200 kr
  • Fjärrkontroll med kabel
Pris: 2200,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.