annons
annons

Corsair SP2500

Det billiga alternativet

Även om priset är drygt tvåtusen kronor så är detta den billigaste testdeltagaren.

Bra ljud. Billigt.
Inte snyggt. Dålig skärm på fjärr. Liten sweetspot.

Låt oss konstatera ett par saker med en gång. Rent designmässigt är detta inte någon vacker anläggning. Corsair har en lång tradition av datorhögtalare och man kan kanske tycka att de borde gå en designkurs. SP2500 är gjort av svart plast och känns en smula billigt. Den kablade fjärrkontrollen fungerar helt utmärkt men skärmen den använder sig av ser ut som om den är gjord på 90-talet: låg upplösning och en direkt ful bild.

Bortsett från den inte särskilt läckra datorkänslan är kablar och annat av hög kvalitet och anslutningarna ger en antydan om att någon verkligen har tänkt på att det ska låta bra. Subbasen är för övrigt av det mer fullvuxna slaget, men med lite god vilja går det att gömma undan den. Fast vacker är den inte.

Ljudkvalitet
Även om utseendet spelar roll så är det ljudkvaliteten som skiljer agnarna från vetet i ett sådant här test. SP2500 är en anläggning med utpräglad sweetspot. När Corsair konstruerade det här systemet är det uppenbart att de tänkt sig att lyssnaren ska sitta vid ett skrivbord med högtalarna framför sig. Ser det ut så hemma hos dig så blir ljudkvaliteten enormt bra i förhållande till priset. Vi tycker att Corsair-systemet låter som om det skulle kosta betydligt mer.

Våra finkänsligare testlåtar lät väldigt bra. Vi ska inte påstå att ljudet kommer upp i samma klass som Amphion, men det är inte långt därifrån. Ljudbilden är väldigt detaljrik och instrumenten är väl separerade. Det verkligt positiva är att tyngre musik med riktigt hårda basgångar klaras av utmärkt utan att allt blir grötigt. Det beror mycket på subbasen.

Vi nämnde att sweetspot är utpräglad, faktiskt extremt mycket. SP2500 har mer än nog kraft för att fylla ett större rum, men då försvinner den oerhört fina separationen. Ljudet blir inte lika öppet och det är inte lika enkelt att urskilja olika instrument i den detaljrika ljudbilden.

Slutsats
Corsair har gjort en utmärkt anläggning som tyvärr ser lite billig ut. Ljudkvaliteten går det däremot inte att klaga på. SP2500 låter inte lika bra som exempelvis Amphion, men det är inte så konstigt med tanke på prisskillnaden. I en studentlya med begränsad budget är detta verkligen mycket ”bang for the buck”. En annan detalj som bör nämnas är att Corsair-systemet fungerar briljant till film och spel, vilket kanske är intressant att veta för studerande med tight budget.

Låt oss konstatera ett par saker med en gång. Rent designmässigt är detta inte någon vacker anläggning. Corsair har en lång tradition av datorhögtalare och man kan kanske tycka att de borde gå en designkurs. SP2500 är gjort av svart plast och känns en smula billigt. Den kablade fjärrkontrollen fungerar helt utmärkt men skärmen den använder sig av ser ut som om den är gjord på 90-talet: låg upplösning och en direkt ful bild. Bortsett från den inte särskilt läckra datorkänslan är kablar och annat av hög kvalitet och anslutningarna ger en antydan om att någon verkligen har tänkt på att det ska låta bra. Subbasen är för övrigt av det mer fullvuxna slaget, men med lite god vilja går det att gömma undan den. Fast vacker är den inte. Ljudkvalitet Även om utseendet spelar roll så är det ljudkvaliteten som skiljer agnarna från vetet i ett sådant här test. SP2500 är en anläggning med utpräglad sweetspot. När Corsair konstruerade det här systemet är det uppenbart att de tänkt sig att lyssnaren ska sitta vid ett skrivbord med högtalarna framför sig. Ser det ut så hemma hos dig så blir ljudkvaliteten enormt bra i förhållande till priset. Vi tycker att Corsair-systemet låter som om det skulle kosta betydligt mer. Våra finkänsligare testlåtar lät väldigt bra. Vi ska inte påstå att ljudet kommer upp i samma klass som Amphion, men det är inte långt därifrån. Ljudbilden är väldigt detaljrik och instrumenten är väl separerade. Det verkligt positiva är att tyngre musik med riktigt hårda basgångar klaras av utmärkt utan att allt blir grötigt. Det beror mycket på subbasen. Vi nämnde att sweetspot är utpräglad, faktiskt extremt mycket. SP2500 har mer än nog kraft för att fylla ett större rum, men då försvinner den oerhört fina separationen. Ljudet blir inte lika öppet och det är inte lika enkelt att urskilja olika instrument i den detaljrika ljudbilden. Slutsats Corsair har gjort en utmärkt anläggning som tyvärr ser lite billig ut. Ljudkvaliteten går det däremot inte att klaga på. SP2500 låter inte lika bra som exempelvis Amphion, men det är inte så konstigt med tanke på prisskillnaden. I en studentlya med begränsad budget är detta verkligen mycket ”bang for the buck”. En annan detalj som bör nämnas är att Corsair-systemet fungerar briljant till film och spel, vilket kanske är intressant att veta för studerande med tight budget.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Corsair SP2500
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2.1-högtalare
  • Pris: 2 200 kr
  • Fjärrkontroll med kabel
Pris: 2200:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-