annonse
annonse

test: Focal Kanta No.2

Kul highend

Mars 2018
Focal Kanta No. 2
Mars 2018
Focal Kanta No. 2

Första modellen i Focals helt nya serie övertygar direkt från första danssteget. Det här är riktig highend – utan allt trassel!

Läs hela artikeln med prenumeration
på Ljud & Bild.

Ljud & Bild tycker

Superluftiga övertoner följs upp av en taktfast bas som vet vad den vill. Mycket enklare att få ett bra ljud än med de flesta highend-högtalare.
Det finns högtalare med livligare mellanregister och ännu djupare bas.

När jag hör ordet highend tänker jag på tre saker: bättre ljud än de flesta ens kan drömma om, dyrare än nästan alla har råd med, och massor av jobb med att få allting att låta helt optimalt.

En del hifi-utrustning är så svår att få till att en stackars audiofil måste pröva och rata ett dussin förstärkare och ett helt knippe olika kablar. Väggarna måste kläs med äggkartonger, basfällor ställas ut – stora nog att fånga en hel älg – och resten av inredningen i vardagsrummet måste möbleras enligt feng shui-metoden. Och just när man känner sig nöjd kommer sambon hem och börjar dammsuga upp alla dammråttor, så får man börja om från början igen.

Vårt testexemplar hade kabinett med svart högglans och vit frontplatta. Foto: Focal

Med nya Kanta-serien har Focal tagit en annan approach. Här handlar det om att göra highend kul och enkelt. För det första kommer minst en av de många färgglada färgkombinationerna att passa in i ditt vardagsrum. Men desto viktigare: alla timmar du annars hade behövt lägga på att byta ut radiorören i rörförstärkare, lägga dämpmattor under CD-spelaren och be ouija-brädet om ljudmagi, kan du i stället ägna åt att njuta av musiken. Inte minst på grund av den höga känsligheten och stabila impedansen, som gör högtalarna enklare att matcha med förstärkare och annan elektronik.

Kanta No.2, som den enda modellen hittills heter, är tillräckligt stor för att tas på allvar, men ändå kompakt nog för att ta beskedlig med plats – och den är förhållandevis enkel att flytta runt på om du skulle känna att du behöver det. Genom att basen delas vid en lite högre frekvens än i storebröderna i den dyrare Sopra-serien, och med en basport på både framsidan och baksidan för att ge ett jämnare luftflöde, bör det egentligen bara vara att ställa den ganska så nära bakväggen och låta musiken braka loss.

Diskanter av beryllium är reserverat för Focals highend-serier. Foto: Focal

Beryllium och lin

I highend-serierna håller sig Focal till berylliumdiskanter, ett material som har fördelen av att vara mycket lättare och styvare än aluminium, vilket utökar frekvensresponsen och detaljeringen i det viktiga övertonregistret. Kanta är inget undantag.

Kanta-serien finns i många fräscha färger. Till exempel svart högglans med blank gul eller blå front. Foto: Focal

För att får ner priset i förhållande till de dyraste serierna har Focal valt lin som material i de övriga membranen. Förutom att vara billigt har lin fördelen att vara självdämpande, och det sägs vara nästan lika starkt som det skottsäkra materialet Kevlar. Eftersom fibrerna är ihåliga är masstätheten dessutom bara hälften av glasfibers. Och lätta membran är som bekant snabba membran! För att öka styvheten har Focal täckt lin-membranen med ett lövtunt lager av glasfiber på både fram- och baksidan.

Det är värt att påpeka att även om Kanta har samma membranmaterial som den billigare Aria-serien så är elementens konstruktion mer avancerad och speciellt utvecklad för Kanta.

Kabinett av plast

För att få ner storleken utan att det sker på bekostnad av mindre inre volym har Focal valt att göra kabinettet av något så okonventionellt som polymer i stället för MDF. Det finns många sorters polymer, den vanligaste är plast. Fördelen är en mycket högre täthet än MDF, vilket innebär att man klarar sig med mindre av det för att få ett lika styvt kabinett. Vilket i sin tur innebär att den inre volymen blir större i förhållande till fotavtrycket. Och om du undrar: det finns ingenting med Kanta som ser billigt ut. Det här är oerhört läckra och välgjorda saker.

Rejäla spikes gör att högtalarna står väl planterade i marken. Foto: Focal

Ljudet av Kanta

I vårt testrum har vi märkt upp var de flesta högtalare låter bäst: 110 cm till varje sidovägg, mätt från mitten av diskantelementet, och fronten ungefär 170 cm från bakväggen. Men först ville jag testa hur Kanta lät 30 cm från bakväggen.

Ljudkällorna växlade mellan strömningsförstärkaren Naim Uniti Nova (52 000 kr) och DACarna Hegel HD30 (40 000 kr) och PS Audio Stellar Gain Cell DAC (19 000 kr), båda inkopplade balanserat till för- och effektförstärkarna Hegel P30 och H20 (sammanlagt 92 000 kr).

Med Naim Nova och musik från Tidal kan underhållningen börja. Nine Inch Nails extremt välljudande industrimetal-låt Into The Void låter brett, fett och svettigt. Med pizzicato-gitarr, distad synth och en hamrande bastrumma som smäller till rejält. Nova är bara specad till 2 x 80 watt, men Kanta låter sig drivas så lekande lätt att det inte är något problem. Det bör också nämnas att jag tidigare hört dem drivna av Naims minsta Uniti Atom-förstärkare, som bara har hälften så mycket kraft och kostar mindre än hälften så mycket pengar. Även då visade de sig från en oproblematisk sida, så här är det absolut ingen nödvändighet att ha någon svindyr utrustning.

  3-vägs basreflex Frekvensomfång: 35–40 000 (+/–3 dB) Impedans: 8 ohm Känslighet: 91 dB Diskant: 1-tums beryllium Mellanregister: 6,5-tums lin Baselement: 2 x 6,5-tums lin Färg: Kabinett i svart högglans eller trä, front i olika färger Mått 111,8 x 32,1 x 47,7 cm Vikt: 35 kg Webb: plaudio.com
Pris: 80000: