annonse
annonse
annonse

Dynaudio Emit M10

Februari 2017 Dynaudio Emit M10

Magisk trollkonstnär

Dynaudios nya Emit 10 spränger gränserna för vad vi kan förvänta oss av en stativhögtalare i prisklassen runt 5 000 kronor. Den hade faktiskt kunnat kosta dubbelt så mycket!

Angenäm diskant, generöst mellanregister och pigg bas karaktäriserar de här ovanligt bra stativhögtalarna.
Inte särskilt känsliga och kräver en potent förstärkare – men det gör alla bra högtalare.

Dynaudio är heta just nu. Det danska märket från Skanderborg utanför Århus har hållit igång sedan 1976 och är oerhört välrenommerade för sina högtalare för hemma-, bil- och proffsmarknaden. Verksamheten har expanderat kraftigt sedan företaget köptes av kinesiska GoerTek 2014 och i december 2016 stod deras nya R&D Centre klart. Det är uppenbart att Dynaudio är ett märke vi kommer att höra mycket av i den närmaste framtiden.

Dynaudio är kanske mest kända för sina highend-modeller, men många kommer säkert ihåg den prisvärda Audience-serien som var deras mest sålda högtalare under många år. Min kollega Geir Nordby har länge haft sina små Audience 42 som referens och ”arbetshäst”. Bortsett från ett par elementbyten (Geir gillar att spela HÖGT!) håller de fortfarande ångan uppe och kan spela i cirklar runt många av dagens utmanare. Efterträdarna i den nu utgångna DM-serien var också utmärkta högtalare, fast kanske inre lika extraordinära i sin klass.

Emit M10
Många har förmodligen väntat på att Dynaudio ska lansera en riktig” bang for the buck”-serie som verkligen sätter standarden igen, och den nya Emit-serien tycks vara just det. Minstingen Emit M10 är en superkompakt högtalare med diskant och mellanregister monterade tätt intill varandra. Diskanten är samma 28 mm silkesdome som vi hittar i många andra Dynaudio-modeller och 5,5-tumsbasen likaså. Båda är naturligtvis byggda i Skanderborg. Receptet är egentligen ganska så välbekant, fast Emit M10 har ett läckrare utförande än sina föregångare: ett kabinett utan fogar, lackat i silkesmatt svart eller vit. Emit-serien har även en matchande subwoofer och centerkanal för dem som vill bygga ut till full surround.

Ljudkvalitet
Dynaudios högtalare är kända för att ha en neutral och välbalanserad klang med detaljerade men silkeslena övertoner som aldrig framkallar lyssningströtthet. Det är kanske en av anledningarna till att de är så populära för studiobruk. Man hör direkt att Emit M10 har många av dessa kvaliteter. Ljudbilden som smälter ihop mellan de två högtalarna är både stor, precis och luftig, samtidigt som röster och instrument ger en känsla av fysisk närvaro. Michael Bublés röst är stor och mäktig i hans version av ”Feeling Good” och man hör tydligt minsta lilla detalj i orkestern i bakgrunden, utan att ljudbilden grötar till sig. Högtalarna själva drar däremot inte till sig mycket uppmärksamhet. Avsaknaden av förvrängning och resonans gör att man hör mer musik och mindre lådljud. Man hör väldigt lite av problemen som brukar skilja högtalare i den här prisklassen från dyrare konstruktioner: till och med en utmärkt högtalare som Elac Debut B5 blir lite mörk och tillbakadragen jämfört med Emit M10, och inte heller de lysande B&W 685 S2 kan riktigt mäta sig med detaljrikedomen från Dynaudio.

(Foto: Tillverkare)

Suverän basdynamik
Små tvåvägs stativhögtalare går ofta att dela in i två kategorier: de som inte spelar någon större bas alls och de som försöker för mycket att låta som en stor högtalare, med överdriven, boomig och olinjär bas som resultat.

Emit M10 passar inte in i någon av dessa kategorier. Monterade på stativ och ställda 30–40 cm från bakväggen låter de väldigt övertygande, även i de djupare oktaverna. Jag undrar faktiskt om inte detta rent kvalitativt är den bästa basåtergivningen jag någonsin har hört från en högtalare av den här storleken. Jag spelade Melody Gardots ”She don’t know” och blev imponerad av den stenhårda basen som formligen väller ut ur högtalarna. Den är rapp, livlig och har massor av tryck, samtidigt som den skiljer fint mellan tonhöjderna. Hade detta varit ett blindtest så hade jag knappast gissat att det var två små ”skokartonger” jag lyssnade på …

Trots fina basegenskaper är detta inte rätt högtalare för stora rum eller ljudtryck på diskoteksnivå. I sådana fall är det förnuftigare att kika på de större M20- eller M30-modellerna i samma serie. M10 är däremot den perfekta högtalaren till mindre rum och för kortare lyssningsavstånd.

(Foto: Tillverkare)

Kräver bra förstärkare
Det krävs en ordentlig förstärkare för att framkalla allt välljud som Emit M10 är kapabel till. Med 6 ohms impedans är högtalarna egentligen en ganska så snäll last för förstärkaren, men känsligheten på 86 dB gör att den kräver en del effekt för att spela högt och rent. Vi lyckades väldigt bra med den 2 x 75 watt starka Hegel Röst, som egentligen är en dyr förstärkare att para ihop med de här sextusenkronorshögtalarna, men de små Dynaudiorna fortsätter att ge utdelning ju bättre utrustning du kopplar in. Ett annat bra val skulle vara testvinnaren Yamaha A-S1100. Ju mer krut du laddar in desto mer kraft får du ut!

(Foto: Tillverkare)

Slutsats
När det handlar om Dynaudio brukar vi veta vad vi får, men Emit M10 överträffar våra förväntningar. Den här lilla krabaten höjer sig ett snäpp över konkurrenterna i prisklassen. Den klarar alla musikstilar på rak arm och det finns ingenting i ljudet som avslöjar att vi har med en relativt billig högtalare att göra. Kom bara ihåg att para ihop den med en ordentlig förstärkare. Det förtjänar den!

Bästa pris på Dynaudio Emit M10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Tvåvägs stativhögtalare
  • Diskant: 28 mm softdome
  • Bas/mellanregister: 14 cm MSP
  • Känslighet/impedans: 86 dB/ 6 ohm
  • Frekvensomfång: 50– 23 000 Hz (±3 dB)
  • Vikt: 5,6 kg
  • Mått: 170 x 292 x 240 mm
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.