annonse
annonse
annonse

Dynaudio Emit M10

Februari 2017 Dynaudio Emit M10

Magisk trollkonstnär

Dynaudios nya Emit 10 spränger gränserna för vad vi kan förvänta oss av en stativhögtalare i prisklassen runt 5 000 kronor. Den hade faktiskt kunnat kosta dubbelt så mycket!

Plus
Angenäm diskant, generöst mellanregister och pigg bas karaktäriserar de här ovanligt bra stativhögtalarna.
Minus
Inte särskilt känsliga och kräver en potent förstärkare – men det gör alla bra högtalare.

Dynaudio är heta just nu. Det danska märket från Skanderborg utanför Århus har hållit igång sedan 1976 och är oerhört välrenommerade för sina högtalare för hemma-, bil- och proffsmarknaden. Verksamheten har expanderat kraftigt sedan företaget köptes av kinesiska GoerTek 2014 och i december 2016 stod deras nya R&D Centre klart. Det är uppenbart att Dynaudio är ett märke vi kommer att höra mycket av i den närmaste framtiden.

Dynaudio är kanske mest kända för sina highend-modeller, men många kommer säkert ihåg den prisvärda Audience-serien som var deras mest sålda högtalare under många år. Min kollega Geir Nordby har länge haft sina små Audience 42 som referens och ”arbetshäst”. Bortsett från ett par elementbyten (Geir gillar att spela HÖGT!) håller de fortfarande ångan uppe och kan spela i cirklar runt många av dagens utmanare. Efterträdarna i den nu utgångna DM-serien var också utmärkta högtalare, fast kanske inre lika extraordinära i sin klass.

Emit M10
Många har förmodligen väntat på att Dynaudio ska lansera en riktig” bang for the buck”-serie som verkligen sätter standarden igen, och den nya Emit-serien tycks vara just det. Minstingen Emit M10 är en superkompakt högtalare med diskant och mellanregister monterade tätt intill varandra. Diskanten är samma 28 mm silkesdome som vi hittar i många andra Dynaudio-modeller och 5,5-tumsbasen likaså. Båda är naturligtvis byggda i Skanderborg. Receptet är egentligen ganska så välbekant, fast Emit M10 har ett läckrare utförande än sina föregångare: ett kabinett utan fogar, lackat i silkesmatt svart eller vit. Emit-serien har även en matchande subwoofer och centerkanal för dem som vill bygga ut till full surround.

Ljudkvalitet
Dynaudios högtalare är kända för att ha en neutral och välbalanserad klang med detaljerade men silkeslena övertoner som aldrig framkallar lyssningströtthet. Det är kanske en av anledningarna till att de är så populära för studiobruk. Man hör direkt att Emit M10 har många av dessa kvaliteter. Ljudbilden som smälter ihop mellan de två högtalarna är både stor, precis och luftig, samtidigt som röster och instrument ger en känsla av fysisk närvaro. Michael Bublés röst är stor och mäktig i hans version av ”Feeling Good” och man hör tydligt minsta lilla detalj i orkestern i bakgrunden, utan att ljudbilden grötar till sig. Högtalarna själva drar däremot inte till sig mycket uppmärksamhet. Avsaknaden av förvrängning och resonans gör att man hör mer musik och mindre lådljud. Man hör väldigt lite av problemen som brukar skilja högtalare i den här prisklassen från dyrare konstruktioner: till och med en utmärkt högtalare som Elac Debut B5 blir lite mörk och tillbakadragen jämfört med Emit M10, och inte heller de lysande B&W 685 S2 kan riktigt mäta sig med detaljrikedomen från Dynaudio.

(Foto: Tillverkare)

Suverän basdynamik
Små tvåvägs stativhögtalare går ofta att dela in i två kategorier: de som inte spelar någon större bas alls och de som försöker för mycket att låta som en stor högtalare, med överdriven, boomig och olinjär bas som resultat.

Emit M10 passar inte in i någon av dessa kategorier. Monterade på stativ och ställda 30–40 cm från bakväggen låter de väldigt övertygande, även i de djupare oktaverna. Jag undrar faktiskt om inte detta rent kvalitativt är den bästa basåtergivningen jag någonsin har hört från en högtalare av den här storleken. Jag spelade Melody Gardots ”She don’t know” och blev imponerad av den stenhårda basen som formligen väller ut ur högtalarna. Den är rapp, livlig och har massor av tryck, samtidigt som den skiljer fint mellan tonhöjderna. Hade detta varit ett blindtest så hade jag knappast gissat att det var två små ”skokartonger” jag lyssnade på …

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Trots fina basegenskaper är detta inte rätt högtalare för stora rum eller ljudtryck på diskoteksnivå. I sådana fall är det förnuftigare att kika på de större M20- eller M30-modellerna i samma serie. M10 är däremot den perfekta högtalaren till mindre rum och för kortare lyssningsavstånd.

(Foto: Tillverkare)

Kräver bra förstärkare
Det krävs en ordentlig förstärkare för att framkalla allt välljud som Emit M10 är kapabel till. Med 6 ohms impedans är högtalarna egentligen en ganska så snäll last för förstärkaren, men känsligheten på 86 dB gör att den kräver en del effekt för att spela högt och rent. Vi lyckades väldigt bra med den 2 x 75 watt starka Hegel Röst, som egentligen är en dyr förstärkare att para ihop med de här sextusenkronorshögtalarna, men de små Dynaudiorna fortsätter att ge utdelning ju bättre utrustning du kopplar in. Ett annat bra val skulle vara testvinnaren Yamaha A-S1100. Ju mer krut du laddar in desto mer kraft får du ut!

(Foto: Tillverkare)

Slutsats
När det handlar om Dynaudio brukar vi veta vad vi får, men Emit M10 överträffar våra förväntningar. Den här lilla krabaten höjer sig ett snäpp över konkurrenterna i prisklassen. Den klarar alla musikstilar på rak arm och det finns ingenting i ljudet som avslöjar att vi har med en relativt billig högtalare att göra. Kom bara ihåg att para ihop den med en ordentlig förstärkare. Det förtjänar den!

Bästa pris på Dynaudio Emit M10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Tvåvägs stativhögtalare
  • Diskant: 28 mm softdome
  • Bas/mellanregister: 14 cm MSP
  • Känslighet/impedans: 86 dB/ 6 ohm
  • Frekvensomfång: 50– 23 000 Hz (±3 dB)
  • Vikt: 5,6 kg
  • Mått: 170 x 292 x 240 mm
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

annonse
grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
test
Pinell Supersound 301
Välklingande bordsradio

Pinell Supersound lever upp till sitt namn och har bättre ljud än sina konkurrenter.

test
Netgear Orbi Voice RBK50V
Ett meshförstånd

Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

test
Tre high-end hörlurar
Multipla örgasmer

Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att slutna hörlurar kunde låta så förbaskat bra!

test
Microsoft Surface Laptop 2
Microsofts MacBook

Surface Laptop 2 är för Windows vad MacBook är för Mac OS. En bärbar dator där operativsystem och maskinvara går upp i en högre enhet.

Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×