Bowers & Wilkins T7

Kompakt lyx

När B&W släpper nya högtalare gör vi plats på testbänken, för då finns det all anledning att spetsa öronen. Även om högtalaren är liten och trådlös.

Plus
Stilig byggkvalitet, spektakulär design och enkel skötsel gör B&W T7 till ett attraktivt val i lyxklassen för bärbara högtalare.
Minus
Trång ljudbild med anemisk dynamik och slapp basåtergivning.

Nu för tiden kryllar det av små, trådlösa högtalare. Alla tillverkare vill vara med och dela på den växande marknaden för streaming-högtalare, men få av dem har gjort det lika snyggt och lyckat som Bowers & Wilkins.

De var tidigt ute med sin Zeppelin, en förhållandevis stor variant med iPhone-docka – nuvarande version är trådlös med AirPlay – och fortfarande en av de allra bästa trådlösa högtalarna där ute. Det karaktäristiska utseendet lever upp till namnet och eftersom den kommer från B&W tillhör ljudkvaliteten toppklassen.

Vi hade därför stora förväntningar på T7. Som är en mycket mindre och billigare trådlös högtalare som är batteridriven – upp till 18 timmars speltid – och använder Bluetooth som strömningsteknik.

Den är tillräckligt liten för att faktiskt vara bärbar – 21 cm bred och 900 gram – och kan användas med alla mobiler och surfplattor som har Bluetooth. T7 skiljer sig från ”alla andra” genom att B&W har valt en ovanlig, för att inte säga udda, upphängning. Den är nämligen byggd runt en metallram, som har ett slags vaxkakeformad upphängning där elektroniken och högtalarelementen sitter fast. Micro Matrix kallas det, och är en ny variant av Matrix-kabinetten som B&W har i sina större högtalare. Två 50-millimeters fullregisterelement flankeras av två passiva slavbasar. B&W uppger för övrigt att lilla T7 når ner till 58 Hz i basen. Tro det…

Högtalaren är väldigt enkel att använda och rejält konstruerad. Den skiljer sig definitivt från många konkurrerande märken genom att detaljkvaliteten är ett snäpp bättre. Men det gäller tyvärr inte ljudkvaliteten.

Man har vissa förväntningar när det står B&W på en högtalare, och kanske är det vi som ställer för höga krav på den här Bluetooth-modeller, men T7 lever inte upp till förväntningarna man har på en högtalare för tretusen kronor.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Balansen i ljudet är väldigt bra. T7 spelar ganska så högt och det finns en mycket bra detaljåtergivning, framför allt i mellanregistret, som trots allt är det viktigaste registret i mycket musik. Den är också väldigt riktningskänslig, vilket innebär att ljudbilden ändrar sig beroende på hur snett man sitter framför högtalaren. Den låter bäst när den inte står för långt bort, och pekar rakt mot lyssnaren. Men det hjälper inte när den är tunn i basen, nästan anemisk, och mellanregistret låter ihåligt och oengagerande. Ställer man den intill en vägg lyfts basen en smula och ljudet blir fylligare, men mellanregistret är för luddigt. Styrkan ligger i att B&W har lyckats balansera ljudet väl, men det låter för tråkigt för att det ska kännas lika roligt som med vissa av konkurrenterna.

Slutsats
B&W T7 är en praktprodukt på många sätt och vis. Byggkvaliteten och användarvänligheten är snäppet bättre än i de flesta konkurrenter. Tyvärr kan vi inte säga samma sak om ljudet. Det låter inte dåligt, men det går att få ännu bättre från Ultimate Ears, Sony, Bose och andra i den här prisklassen. Kort sagt: T7 lever inte upp till förväntningarna. Provlyssna innan du köper.

Bästa pris på Bowers & Wilkins T7
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Bluetooth-högtalare
  • 2 x 50 mm-element + slavbas
  • Linjeingång
  • 18 timmars batteritid
Pris: 3000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.