B&O Beoplay A1

Maj 2016B&O Beoplay A1

Nästan onaturlig

BeoPlay A1 har ett trick som ingen annan liten Bluetooth-högtalare klarar av.

Plus
Spelar djupare och renare än vad som borde vara möjligt för en så liten högtalare!
Minus
Fast fortfarande inte lika högt som många andra BT-högtalare. Rejäl, men inte väderskyddad.

Med sitt B&O Play-märke har Bang & Olufsen haft stor framgång med att locka till sig en yngre och mer världsvan publik. Bluetooth-högtalaren BeoPlay A2 har sålt i 200 000 exemplar över hela världen och det gör den faktiskt till den mest sålda produkten från B&O-koncernen någonsin.

BeoPlay A1 är som namnet antyder en lillebror till A2. Tack vare sin storlek är den smidig att bära runt i huset eller stoppa ner i väskan på resan. Högtalaren är ungefär hälften så stor och där A2 var gjord för att stråla ut ljud från båda sidor så kommer allt ljud från A1 från toppen. Hela högtalaren är cirkelrund och platt. Ovansidan av skalet är gjord av anodiserad aluminium, och hålen som täcker hela toppen ser ut som om de är laserskurna. Botten av A1 är gjord av ett polymer-plastmaterial med en mjuk, gummiaktig yta som hjälper högtalaren att ligga stabilt på bordet utan att skallra när den spelar högt. Med hjälp av en läderrem går det att hänga den på dörrhandtag, klädkrokar och andra ställen eller bara hålla i handen. BeoPlay A1 är designad av den danska möbeldesignern Cecilie Manz.

Under det perforerade locket finns två element. En 3-tums domeformad bas sitter bakom ett skyddsgaller av plast. Gallret sitter böjt över membranet eftersom det är gjort för att kunna röra sig långt. En liten 3/4-tums dome tar hand om diskantregistret. Det delas av vid 2 300 Hz, vilket är mycket lågt för en så liten diskant, men tack vare 10:e ordningens aktiv delning (60 dB/oktav!) fungerar det. De inbyggda förstärkarna är på 30 watt, vilket bara det är tämligen våldsamt, men i topparna kan de lämna hela 140 watt vardera. Detta innebär att det går att göra extrema korrigeringar av frekvensåtergivningen i A1.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Högtalaren har en inbyggd mikrofon, så man behöver inte ändra ljudkälla om telefonen ringer medan man lyssnar på musik. Mikrofonen sitter något överraskande på undersidan av högtalaren, men tack vare en ett par millimeter hög kant, som löper hela vägen runt, plockar mikrofonen i praktiken upp ljud lika bra från alla håll.

Kabinettet är förhållandevis stabilt och A1 tål att slängas ner i ryggsäcken eller stoppas i rockfickan. Väderskyddad är den dock inte, så låt bli att ta med den ner i poolen. Där är renodlat robusta högtalare som UE Boom och Philips ShoqBox mer på hemmabana.

I egenskap av Bluetooth-högtalare kan A1 enkelt användas med en smartmobil, surfplatta eller laptop, men laddar man ner B&O:s Play-app (finns till iOS nu och kommer till Android under våren), kan man fintrimma ljudet efter sin personliga smak och välja att göra ljudet mer rymligt, samt dra ljudbilden i riktning mot ”warm”, ”excited”, ”relaxed” eller ”bright”.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

 

Ljudet

Det är nästan omöjligt att inte underskatta A1 för dess utseende. Med all respekt för byggkvaliteten påminner den mest om en designad matlåda för frallor. Och hur mycket ljud kan man få ut ur en sådan?

Inte så lite! Det första som imponerar är basen. Den verkar nästan trotsa naturlagarna! En 3-tums bas borde inte på något sätt kunna återge så djup bas från ett så pyttelitet kabinett. Men tack vare våldsamma mängder övertalning från elektroniken så lyckas den ändå. Signalprocessorn i A1 ger en rät frekvensomgång ner till 60 Hz (det är djupare än många stativhögtalare), och korrigerar samtidigt för fasförskjutning och tidsfördröjning. Resultatet är en rik och varm återgivning som påminner om en betydligt större högtalare.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Diskanten motsvarar basen vad gäller kvalitet. Övertoner, atmosfär och små detaljer i cymbaler och hi-hat kommer med på ett sätt som inte är vanligt med kompakta, bärbara högtalare. Och det fina intrycket håller i sig även när det hettar till.

Det viktiga mellanregistret hanteras nästan lika väl som botten och toppen. Den övergripande varma ljudbilden som även kännetecknar andra B&O Play-produkter gör A1 behaglig att lyssna på. Röster låter bra men när högtalaren sätter igång i basen så leder det oundvikligen till en viss oklarhet i mellanregistret. Men då får man spela högt också. Eller förhållandevis högt, eftersom ljudtrycket är en begränsande faktor. Man kan få bas ur ett mikrokabinett om man stoppar in 2 x 140 watt i projektet, men ljudtrycket välter inte huset.

Sammantaget är A1 en imponerande högtalare som klarar av uppgifter som skulle få fysiskt större högtalare att börja svettas. Uppe på skrivbordet är det lätt att bortse från storleken och begränsningarna. Även om jag fortfarande föredrar att ha en fullvuxen stereo i arbetsrummet. Fast den är inte lika lätt att stoppa i fickan och bära med sig.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

En bärbar Bluetooth-högtalare för tvåtusen femhundra kronor med ambitioner att spela bas låter som en våt och omöjlig marknadsföringsdröm. Men BeoPlay A1 lyckas förbluffande väl. Den lilla krabaten spelar med kraft och ljudkvalitet som står i stark kontrast till storleken och utseendet. Om du vill ha läckert och fylligt ljud som är lätt att bära med sig är den ett förträffligt bra alternativ. Du kan inte få hela terrassen att börja dansa, men stående på ett bord eller hängande på väggen ger den musikalisk njutning för varenda krona.

 

Lars_Goller1

Hela vägen

I samband med presentationen av BeoPlay A1 pratade vi med akustikingenjör Lars Goller, som ligger bakom ljudet. A1 är den minsta högtalaren Lars Goller någonsin har konstruerat. ”Men den låter faktiskt riktigt bra”, säger han med ett finurligt leende som avslöjar att han är mer än nöjd. Arbetet med A1 har tagit lite mer än ett år och har involverat omkring 30 personer, varav en handfull på heltid.

”Den är liten, men vi har tekniken och DSP-kraften att göra den bra. Och jag skulle vilja påstå att vi har gått hela vägen för vad som går att göra på så lite plats”, säger Lars Goller som inte tror att det är tekniskt möjligt att överträffa A1 när det gäller ljudtryck, frekvens eller ljud över huvud taget med tanke på storleken. Baselementet är speciellt utvecklat för A1 och utformat för att vara så effektivt som möjligt, samtidigt som DSP:n ger en linjär frekvensgång. Enligt Lars Goller har A1 bara tappat 8 dB vid 40 Hz. På låga ljudnivåer, vill säga, DSP:n ser ständigt till att elementen inte hamnar i situationer som de inte kan komma tillbaka levande från. De inbyggda förstärkarna kan leverera upp till 140 watt till varje element. Detta innebär att det går att spela mycket högt och djupt i det lilla kabinettet. Men de får bara leverera så hög effekt under korta stunder.

”Det finns kraft nog i förstärkaren för att smälta högtalaren helt och hållet. Men det får den inte. Vi sänker effekten efter en kort stund så att saker och ting hinner kylas av igen.”

 

Monohögtalare med stereoeffekt

Eftersom A1 har en bas och en diskant så är den en monohögtalare, men den ger ändå en viss rymlig stereoeffekt. Det åstadkoms genom att de två elementen används på ett kreativt sätt.

Basen spelar en monosignal – den del som är gemensam för de två kanalerna – medan diskanten i en del av sitt frekvensregister spelar vänster respektive höger signal, alltså de delar som skiljer sig från den gemensamma monosignalen.

”Det handlar ju inte om någon stereobild i ordets rätta bemärkelse, men det ger ljudet en viss rumskänsla”, säger Lars Goller.

A1 är den minsta högtalaren hittills från B&O Play och i beteckningen ligger en begränsning – en mindre modell borde rent logiskt heta A0 – och det finns inte heller några planer på att krympa storleken ytterligare.

”Fast man skulle kanske kunna göra en mindre. Om den inte behövde kunna spela riktigt lika högt …”, funderar Lars Golfer.

Med sitt B&O Play-märke har Bang & Olufsen haft stor framgång med att locka till sig en yngre och mer världsvan publik. Bluetooth-högtalaren BeoPlay A2 har sålt i 200 000 exemplar över hela världen och det gör den faktiskt till den mest sålda produkten från B&O-koncernen någonsin. BeoPlay A1 är som namnet antyder en lillebror till A2. Tack vare sin storlek är den smidig att bära runt i huset eller stoppa ner i väskan på resan. Högtalaren är ungefär hälften så stor och där A2 var gjord för att stråla ut ljud från båda sidor så kommer allt ljud från A1 från toppen. Hela högtalaren är cirkelrund och platt. Ovansidan av skalet är gjord av anodiserad aluminium, och hålen som täcker hela toppen ser ut som om de är laserskurna. Botten av A1 är gjord av ett polymer-plastmaterial med en mjuk, gummiaktig yta som hjälper högtalaren att ligga stabilt på bordet utan att skallra när den spelar högt. Med hjälp av en läderrem går det att hänga den på dörrhandtag, klädkrokar och andra ställen eller bara hålla i handen. BeoPlay A1 är designad av den danska möbeldesignern Cecilie Manz. Under det perforerade locket finns två element. En 3-tums domeformad bas sitter bakom ett skyddsgaller av plast. Gallret sitter böjt över membranet eftersom det är gjort för att kunna röra sig långt. En liten 3/4-tums dome tar hand om diskantregistret. Det delas av vid 2 300 Hz, vilket är mycket lågt för en så liten diskant, men tack vare 10:e ordningens aktiv delning (60 dB/oktav!) fungerar det. De inbyggda förstärkarna är på 30 watt, vilket bara det är tämligen våldsamt, men i topparna kan de lämna hela 140 watt vardera. Detta innebär att det går att göra extrema korrigeringar av frekvensåtergivningen i A1. [caption id="attachment_61638" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption] Högtalaren har en inbyggd mikrofon, så man behöver inte ändra ljudkälla om telefonen ringer medan man lyssnar på musik. Mikrofonen sitter något överraskande på undersidan av högtalaren, men tack vare en ett par millimeter hög kant, som löper hela vägen runt, plockar mikrofonen i praktiken upp ljud lika bra från alla håll. Kabinettet är förhållandevis stabilt och A1 tål att slängas ner i ryggsäcken eller stoppas i rockfickan. Väderskyddad är den dock inte, så låt bli att ta med den ner i poolen. Där är renodlat robusta högtalare som UE Boom och Philips ShoqBox mer på hemmabana. I egenskap av Bluetooth-högtalare kan A1 enkelt användas med en smartmobil, surfplatta eller laptop, men laddar man ner B&O:s Play-app (finns till iOS nu och kommer till Android under våren), kan man fintrimma ljudet efter sin personliga smak och välja att göra ljudet mer rymligt, samt dra ljudbilden i riktning mot ”warm”, ”excited”, ”relaxed” eller ”bright”.  

Ljudet

Det är nästan omöjligt att inte underskatta A1 för dess utseende. Med all respekt för byggkvaliteten påminner den mest om en designad matlåda för frallor. Och hur mycket ljud kan man få ut ur en sådan? Inte så lite! Det första som imponerar är basen. Den verkar nästan trotsa naturlagarna! En 3-tums bas borde inte på något sätt kunna återge så djup bas från ett så pyttelitet kabinett. Men tack vare våldsamma mängder övertalning från elektroniken så lyckas den ändå. Signalprocessorn i A1 ger en rät frekvensomgång ner till 60 Hz (det är djupare än många stativhögtalare), och korrigerar samtidigt för fasförskjutning och tidsfördröjning. Resultatet är en rik och varm återgivning som påminner om en betydligt större högtalare. [caption id="attachment_61636" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption] Diskanten motsvarar basen vad gäller kvalitet. Övertoner, atmosfär och små detaljer i cymbaler och hi-hat kommer med på ett sätt som inte är vanligt med kompakta, bärbara högtalare. Och det fina intrycket håller i sig även när det hettar till. Det viktiga mellanregistret hanteras nästan lika väl som botten och toppen. Den övergripande varma ljudbilden som även kännetecknar andra B&O Play-produkter gör A1 behaglig att lyssna på. Röster låter bra men när högtalaren sätter igång i basen så leder det oundvikligen till en viss oklarhet i mellanregistret. Men då får man spela högt också. Eller förhållandevis högt, eftersom ljudtrycket är en begränsande faktor. Man kan få bas ur ett mikrokabinett om man stoppar in 2 x 140 watt i projektet, men ljudtrycket välter inte huset. Sammantaget är A1 en imponerande högtalare som klarar av uppgifter som skulle få fysiskt större högtalare att börja svettas. Uppe på skrivbordet är det lätt att bortse från storleken och begränsningarna. Även om jag fortfarande föredrar att ha en fullvuxen stereo i arbetsrummet. Fast den är inte lika lätt att stoppa i fickan och bära med sig. [caption id="attachment_61637" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]

Slutsats

En bärbar Bluetooth-högtalare för tvåtusen femhundra kronor med ambitioner att spela bas låter som en våt och omöjlig marknadsföringsdröm. Men BeoPlay A1 lyckas förbluffande väl. Den lilla krabaten spelar med kraft och ljudkvalitet som står i stark kontrast till storleken och utseendet. Om du vill ha läckert och fylligt ljud som är lätt att bära med sig är den ett förträffligt bra alternativ. Du kan inte få hela terrassen att börja dansa, men stående på ett bord eller hängande på väggen ger den musikalisk njutning för varenda krona.  
Lars_Goller1

Hela vägen

I samband med presentationen av BeoPlay A1 pratade vi med akustikingenjör Lars Goller, som ligger bakom ljudet. A1 är den minsta högtalaren Lars Goller någonsin har konstruerat. ”Men den låter faktiskt riktigt bra”, säger han med ett finurligt leende som avslöjar att han är mer än nöjd. Arbetet med A1 har tagit lite mer än ett år och har involverat omkring 30 personer, varav en handfull på heltid. ”Den är liten, men vi har tekniken och DSP-kraften att göra den bra. Och jag skulle vilja påstå att vi har gått hela vägen för vad som går att göra på så lite plats”, säger Lars Goller som inte tror att det är tekniskt möjligt att överträffa A1 när det gäller ljudtryck, frekvens eller ljud över huvud taget med tanke på storleken. Baselementet är speciellt utvecklat för A1 och utformat för att vara så effektivt som möjligt, samtidigt som DSP:n ger en linjär frekvensgång. Enligt Lars Goller har A1 bara tappat 8 dB vid 40 Hz. På låga ljudnivåer, vill säga, DSP:n ser ständigt till att elementen inte hamnar i situationer som de inte kan komma tillbaka levande från. De inbyggda förstärkarna kan leverera upp till 140 watt till varje element. Detta innebär att det går att spela mycket högt och djupt i det lilla kabinettet. Men de får bara leverera så hög effekt under korta stunder. ”Det finns kraft nog i förstärkaren för att smälta högtalaren helt och hållet. Men det får den inte. Vi sänker effekten efter en kort stund så att saker och ting hinner kylas av igen.”  

Monohögtalare med stereoeffekt

Eftersom A1 har en bas och en diskant så är den en monohögtalare, men den ger ändå en viss rymlig stereoeffekt. Det åstadkoms genom att de två elementen används på ett kreativt sätt. Basen spelar en monosignal – den del som är gemensam för de två kanalerna – medan diskanten i en del av sitt frekvensregister spelar vänster respektive höger signal, alltså de delar som skiljer sig från den gemensamma monosignalen. ”Det handlar ju inte om någon stereobild i ordets rätta bemärkelse, men det ger ljudet en viss rumskänsla”, säger Lars Goller. A1 är den minsta högtalaren hittills från B&O Play och i beteckningen ligger en begränsning – en mindre modell borde rent logiskt heta A0 – och det finns inte heller några planer på att krympa storleken ytterligare. ”Fast man skulle kanske kunna göra en mindre. Om den inte behövde kunna spela riktigt lika högt …”, funderar Lars Golfer.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på B&O Beoplay A1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 0,75-tums diskant
 • 3-tums bas
 • 30 + 30 watts effekt
 • 2 x 14 watts maxeffekt
 • Frekvensomfång: 60–24 000 Hz
 • Max ljudtryck: 86 dB
 • Anslutningar: Bluetooth 4.2, ADK 2.0, aux (3,5 mm minijack), USB-C (laddning)
 • Inbyggd mikrofon för mobilsamtal
 • Batteritid: Upp till 24 timmar (2,5 tim laddtid)
 • App: iOS och Android
 • Mått: 13,3 x 4,8 cm (dia x höjd)
 • Vikt: 0,6 kg
Pris: 2500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.