Rotel RA-1570 & Rotel RCD-1570

Parhästar

Rotel bygger vidare på sin ljudmässiga no-nonsense-filosofi, men numera bågnar produkterna av möjligheter.

Plus
Välljudande Förnuftig konstruktion Massor med detaljer Flera utgångsmöjligheter
Minus
För högtalare med ”normal” känslighet Ingen DAC-möjlighet

Nästan alla skriverier om Rotel brukar inledas med att de är kända för sina no-nonsense-produkter där fokus mer lagts på ljud än finesser. Det är väl en sanning med modifikation, för då låter det nästan som om Rotels produkter skulle vara utan de moderna användarmöjligheter som dagens mid-fi-kunder kräver. Så är ingalunda fallet.

Den här testen handlar om Rotels största integrerade förstärkare respektive cd-spelare med modellbeteckningen 1570. Båda apparaterna har Rotels diskreta, aningen konservativa men samtidigt förtroendeingivande design. Hela känslan av apparaterna andas också förtroende. Tryckknapparna, volymratten, anslutningarna på baksidan, allt känns som vanligt hos Rotel förnuftigt och väl valt.

RA-1570
– är Rotels senaste variant av integrerad förstärkare. Och det här är en i högsta grad modern förstärkare med det mesta du kan tänka dig, inklusive digitala ingångar. Det är väl egentligen bara direkt strömning som saknas, men i och med att man får med en blåtandsdongle kan Rotel också leverera den möjligheten via en strömningsprodukt med blåtand – exempelvis din smartphone.

1570 är en ordentlig uppgradering från den tidigare modellen 1520. Det är fortfarande klass AB-förstärkning, men nu är effekten dubblad till 2×120 watt. Det räcker rätt långt, de flesta högtalare idag ligger på runt 90 dB i känslighet och Rotel har kraft att fylla upp även ett stort rum med denna typ av högtalare. Jag provade även med en högtalare med en känslighet på blott 85 dB, här skulle man dra på tämligen ordentligt på volymratten för att få lite liv i återgivningen. En högtalare som har en mer normal känslighet är att föredra.

RA1570_front

Fysiskt sett är RA-1570 dubbelt så hög som 1520 och påminner mest av allt om cd-receivern RCX-1500 med knapparna nedflyttade till där cd-sloten sitter på 1500. Det är en visuellt imponerande maskin, en välkonstruerad förstärkare som i botten har en massa beprövad Rotel-teknik och vi får dessutom många ingångsmöjligheter. Fem RCA-linjeingångar – varav en för skivspelare. Här finns ingenstans angivet om det är för MC- eller MM-pickup, men jag gissar att det är MM det handlar om. Dessvärre hade jag ingen MM-spelare i huset under testen, så jag kan bara konstatera att möjligheten finns. Rotels inbyggda RIAA-förstärkare brukar vara helt okej, och man lär inte ha gjort någon nykonstruktion på den fronten just för den här förstärkaren.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

RA1570_back

Dessutom finns en balanserad ingång, två koaxiala och två toslink-digitalingångar plus en USB på baksidan, alla klarar 24 bit/192 kHz. USB-ingången här klarar många format, inklusive Apple Lossless, men så vitt vi kan se anges inte FLAC. På fronten sitter ytterligare en USB-ingång för iPod etc. eller USB-minne som klarar WAV, MP3 och WMA på upp till 48 kHz.

Som om inte det var nog har Rotel RA-1570 en finess som många purister fnyser åt, men som jag tycker är en god idé i denna och lägre prisklasser – en tonkontroll. Den gör sitt jobb alldeles utmärkt. Tonkontroller var ju en fast finess på alla förstärkare förr i världen för att sedan mer eller mindre försvinna under en period. Men, det är faktiskt ingen dum finess – det många gör är att istället sätta in ljudförändrande kablar som en permanent tonkontroll, det är inte alls säkert att det är en bättre lösning. I varje fall är den dyrare…

I övrigt kan man använda RA-1570 som enbart förförstärkare eller enbart slutsteg om man så vill. Dessutom finns två par högtalarutgångar, så med lite kabeldragning kan man koppla till ett par högtalare i köket också. Precis som man gjorde förr i världen. Det är bara att välja högtalarpar A eller B eller båda. En sådan lösning har sina fördelar – den fungerar i alla väder.

Det finns flera ytterligare inställningsmöjligheter i en meny, bland annat kan du ställa var du vill att volymen ska vara när du slår på förstärkaren.

RCD-1570
– är Rotels senaste cd-spelare. Den påminner utseendemässigt tämligen mycket om föregångaren 1520, jag har faktiskt svårt att se skillnad på apparatfronten. Som vanligt för Rotel är det slot-in-transport, vilket eliminerar en hel del rörliga delar. På baksidan avslöjar emellertid en balanserad utgång att det har skett ändringar under skalet.

RCD1570_front

Hjärtat är en Wolfson WMB840 stereo-DAC som tillsammans med Rotels välbeprövade analoga utgångssteg bildar fundamentet för en bra ljudupplevelse. Lite udda är att 1570 fortfarande arbetar med HDCD, som Microsoft köpte upp för ett antal år sedan och gjort sitt bästa för att ta livet av. Men det finns faktiskt en hel del HDCD-kodade skivor därute, väldigt många utan att det står angivet att det är HDCD. På andra står det HDCD utan att det är det, om det gjorts en nypressning där man inte gjort en 1:1-version ramlar HDCD-flaggan helt enkelt bort.

RCD1570_back

Betjäningsmässigt finns i princip allt du förväntar dig, plus en möjlighet att trycka in låtnumret direkt via fjärren. Allt fungerar egentligen alldeles utmärkt, det är en lätt spelare att leva med. Det man skulle kunna önska är egentligen att man inte kan använda den utmärkta DAC:en till andra digitala apparater om man nu inte använder RCD-1570 i kombination med en förstärkare med inbyggd DAC.

Vi spelar på förstärkaren
Det första man lägger märke till är att man ska vrida en hel del på volymratten för att ljudstyrkan ska stiga. Det är en väldigt låg utväxling när man kör den manuellt, vilket jag personligen tycker är väldigt bra. På väldigt många förstärkare i prisklassen och lägre kan man bara hålla sig inom ett smalt område från klockan åtta till nio ungefär från det man inte har ljud alls till det blir alldeles för högt. Det här fungerar jättebra. Kör man med fjärren går det lite snabbare, men inte på långa vägar för fort.

Du presenteras för en stor och väldefinierad ljudbild och intressant är att den även är stor när du spelar lågt. Du får med gott om detaljer som en kompetent högtalare kan återge och därmed skapa en ljudmässig upplevelse även på låg volym. Den som följer mina skriverier vet att jag anser det vara ett kvalitetstecken.

Men på det hela taget spelar förstärkaren mycket som om det vore en Rotel, vilket det ju också är. Vi knyter an till inledningen, där jag konstaterade att Rotel är kända för en no-nonsense-filosofi där tyngdpunkten lagts på ljudet. Att vi dessutom får ingångar i massor, både analoga och digitala, tar jag därför bara som en bonus.

Det betyder ett välbalanserat ljud utan några egentliga excesser vare sig i toppen eller botten. Det är helt enkelt en relativt neutralt ljudande förstärkare som spelar utmärkt med flera olika högtalare. Den sätter inte ett fett eget fingeravtryck på återgivningen, tack för det.

Musikmässigt kan jag konstatera att den fint klarar genresvepet från spröd klassisk musik via jazz till tung rock. En av mina käpphästar är att mässingsblås talar om väldigt mycket om vad en apparat kan. Storbandsjazz går riktigt bra med fin klangriktighet och tillräckligt med attack i uppstarterna för att det ska bli intressant att lyssna.

Och på cd-spelaren
Med flera olika utgångsmöjligheter provade jag cd-spelaren kopplad till förstärkaren med såväl XLR som RCA och rent digitalt (RCA). Eftersom det är samma DAC som sitter i både förstärkaren och cd-spelaren borde det inte vara några större skillnader, om inte analogdelarna skiljer sig våldsamt. Jag hade också samma kabeltyp (fabrikat och serie) i alla kombinationerna.

Här var skillnaderna mellan RCA och digitalt försumbara, medan XLR-kopplingen gav lite mer djup i ljudbilden och lite mer av det där som gör musik till musik. Det verkar således bli en lite mörkare och lugnare bakgrund och generellt en aning mer kött och blod. Samtidigt kan vi också konstatera att analogutgången tydligen är väldigt lik förstärkarens rent ljudmässigt.

Intressant är att RCD-1570 gräver djupt bland ettorna och nollorna. Den får med oväntat mycket av de där små detaljerna som skapar karaktär, som gör att utklingningar håller på så länge som de ska och att anslag på till exempel gitarrsträngar gör att instrumenten känns äkta.

I gengäld är det inte riktigt lika mycket twang i dynamiken som man ibland kan höra från spelare i prisklassen. Ibland får man faktiskt intrycket att en del tillverkare skrämmer sina maskiner till att göra ett omedelbart intryck på den köplystne – det gäller ju att sticka ut från mängden.

Här tycker jag att RCD-1570 istället ger ett lite mer ärligt intryck av inspelningen. Men samtidigt alltså inte lika omedelbart imponerande som hos en del konkurrenter. Det är i mitt tycke en kvalitet. Jag tycker mig känna igen lite av en Wolfson-karaktär här, det är tydligen en bra DAC som sitter i.

Slutsats
Rotels båda 1570-apparater harangerar firmans no-nonsense-filosofi där tonvikten ligger på det ärliga ljudet, men här har den kompletterats med allsidighet och en massa användningsmöjligheter. Båda produkterna är mycket prisvärda, i synnerhet förstärkaren som är en verkligt trevlig bekantskap.

Nästan alla skriverier om Rotel brukar inledas med att de är kända för sina no-nonsense-produkter där fokus mer lagts på ljud än finesser. Det är väl en sanning med modifikation, för då låter det nästan som om Rotels produkter skulle vara utan de moderna användarmöjligheter som dagens mid-fi-kunder kräver. Så är ingalunda fallet. Den här testen handlar om Rotels största integrerade förstärkare respektive cd-spelare med modellbeteckningen 1570. Båda apparaterna har Rotels diskreta, aningen konservativa men samtidigt förtroendeingivande design. Hela känslan av apparaterna andas också förtroende. Tryckknapparna, volymratten, anslutningarna på baksidan, allt känns som vanligt hos Rotel förnuftigt och väl valt. RA-1570 – är Rotels senaste variant av integrerad förstärkare. Och det här är en i högsta grad modern förstärkare med det mesta du kan tänka dig, inklusive digitala ingångar. Det är väl egentligen bara direkt strömning som saknas, men i och med att man får med en blåtandsdongle kan Rotel också leverera den möjligheten via en strömningsprodukt med blåtand – exempelvis din smartphone. 1570 är en ordentlig uppgradering från den tidigare modellen 1520. Det är fortfarande klass AB-förstärkning, men nu är effekten dubblad till 2x120 watt. Det räcker rätt långt, de flesta högtalare idag ligger på runt 90 dB i känslighet och Rotel har kraft att fylla upp även ett stort rum med denna typ av högtalare. Jag provade även med en högtalare med en känslighet på blott 85 dB, här skulle man dra på tämligen ordentligt på volymratten för att få lite liv i återgivningen. En högtalare som har en mer normal känslighet är att föredra. RA1570_front Fysiskt sett är RA-1570 dubbelt så hög som 1520 och påminner mest av allt om cd-receivern RCX-1500 med knapparna nedflyttade till där cd-sloten sitter på 1500. Det är en visuellt imponerande maskin, en välkonstruerad förstärkare som i botten har en massa beprövad Rotel-teknik och vi får dessutom många ingångsmöjligheter. Fem RCA-linjeingångar – varav en för skivspelare. Här finns ingenstans angivet om det är för MC- eller MM-pickup, men jag gissar att det är MM det handlar om. Dessvärre hade jag ingen MM-spelare i huset under testen, så jag kan bara konstatera att möjligheten finns. Rotels inbyggda RIAA-förstärkare brukar vara helt okej, och man lär inte ha gjort någon nykonstruktion på den fronten just för den här förstärkaren. RA1570_back Dessutom finns en balanserad ingång, två koaxiala och två toslink-digitalingångar plus en USB på baksidan, alla klarar 24 bit/192 kHz. USB-ingången här klarar många format, inklusive Apple Lossless, men så vitt vi kan se anges inte FLAC. På fronten sitter ytterligare en USB-ingång för iPod etc. eller USB-minne som klarar WAV, MP3 och WMA på upp till 48 kHz. Som om inte det var nog har Rotel RA-1570 en finess som många purister fnyser åt, men som jag tycker är en god idé i denna och lägre prisklasser – en tonkontroll. Den gör sitt jobb alldeles utmärkt. Tonkontroller var ju en fast finess på alla förstärkare förr i världen för att sedan mer eller mindre försvinna under en period. Men, det är faktiskt ingen dum finess – det många gör är att istället sätta in ljudförändrande kablar som en permanent tonkontroll, det är inte alls säkert att det är en bättre lösning. I varje fall är den dyrare... I övrigt kan man använda RA-1570 som enbart förförstärkare eller enbart slutsteg om man så vill. Dessutom finns två par högtalarutgångar, så med lite kabeldragning kan man koppla till ett par högtalare i köket också. Precis som man gjorde förr i världen. Det är bara att välja högtalarpar A eller B eller båda. En sådan lösning har sina fördelar – den fungerar i alla väder. Det finns flera ytterligare inställningsmöjligheter i en meny, bland annat kan du ställa var du vill att volymen ska vara när du slår på förstärkaren. RCD-1570 – är Rotels senaste cd-spelare. Den påminner utseendemässigt tämligen mycket om föregångaren 1520, jag har faktiskt svårt att se skillnad på apparatfronten. Som vanligt för Rotel är det slot-in-transport, vilket eliminerar en hel del rörliga delar. På baksidan avslöjar emellertid en balanserad utgång att det har skett ändringar under skalet. RCD1570_front Hjärtat är en Wolfson WMB840 stereo-DAC som tillsammans med Rotels välbeprövade analoga utgångssteg bildar fundamentet för en bra ljudupplevelse. Lite udda är att 1570 fortfarande arbetar med HDCD, som Microsoft köpte upp för ett antal år sedan och gjort sitt bästa för att ta livet av. Men det finns faktiskt en hel del HDCD-kodade skivor därute, väldigt många utan att det står angivet att det är HDCD. På andra står det HDCD utan att det är det, om det gjorts en nypressning där man inte gjort en 1:1-version ramlar HDCD-flaggan helt enkelt bort. RCD1570_back Betjäningsmässigt finns i princip allt du förväntar dig, plus en möjlighet att trycka in låtnumret direkt via fjärren. Allt fungerar egentligen alldeles utmärkt, det är en lätt spelare att leva med. Det man skulle kunna önska är egentligen att man inte kan använda den utmärkta DAC:en till andra digitala apparater om man nu inte använder RCD-1570 i kombination med en förstärkare med inbyggd DAC. Vi spelar på förstärkaren Det första man lägger märke till är att man ska vrida en hel del på volymratten för att ljudstyrkan ska stiga. Det är en väldigt låg utväxling när man kör den manuellt, vilket jag personligen tycker är väldigt bra. På väldigt många förstärkare i prisklassen och lägre kan man bara hålla sig inom ett smalt område från klockan åtta till nio ungefär från det man inte har ljud alls till det blir alldeles för högt. Det här fungerar jättebra. Kör man med fjärren går det lite snabbare, men inte på långa vägar för fort. Du presenteras för en stor och väldefinierad ljudbild och intressant är att den även är stor när du spelar lågt. Du får med gott om detaljer som en kompetent högtalare kan återge och därmed skapa en ljudmässig upplevelse även på låg volym. Den som följer mina skriverier vet att jag anser det vara ett kvalitetstecken. Men på det hela taget spelar förstärkaren mycket som om det vore en Rotel, vilket det ju också är. Vi knyter an till inledningen, där jag konstaterade att Rotel är kända för en no-nonsense-filosofi där tyngdpunkten lagts på ljudet. Att vi dessutom får ingångar i massor, både analoga och digitala, tar jag därför bara som en bonus. Det betyder ett välbalanserat ljud utan några egentliga excesser vare sig i toppen eller botten. Det är helt enkelt en relativt neutralt ljudande förstärkare som spelar utmärkt med flera olika högtalare. Den sätter inte ett fett eget fingeravtryck på återgivningen, tack för det. Musikmässigt kan jag konstatera att den fint klarar genresvepet från spröd klassisk musik via jazz till tung rock. En av mina käpphästar är att mässingsblås talar om väldigt mycket om vad en apparat kan. Storbandsjazz går riktigt bra med fin klangriktighet och tillräckligt med attack i uppstarterna för att det ska bli intressant att lyssna. Och på cd-spelaren Med flera olika utgångsmöjligheter provade jag cd-spelaren kopplad till förstärkaren med såväl XLR som RCA och rent digitalt (RCA). Eftersom det är samma DAC som sitter i både förstärkaren och cd-spelaren borde det inte vara några större skillnader, om inte analogdelarna skiljer sig våldsamt. Jag hade också samma kabeltyp (fabrikat och serie) i alla kombinationerna. Här var skillnaderna mellan RCA och digitalt försumbara, medan XLR-kopplingen gav lite mer djup i ljudbilden och lite mer av det där som gör musik till musik. Det verkar således bli en lite mörkare och lugnare bakgrund och generellt en aning mer kött och blod. Samtidigt kan vi också konstatera att analogutgången tydligen är väldigt lik förstärkarens rent ljudmässigt. Intressant är att RCD-1570 gräver djupt bland ettorna och nollorna. Den får med oväntat mycket av de där små detaljerna som skapar karaktär, som gör att utklingningar håller på så länge som de ska och att anslag på till exempel gitarrsträngar gör att instrumenten känns äkta. I gengäld är det inte riktigt lika mycket twang i dynamiken som man ibland kan höra från spelare i prisklassen. Ibland får man faktiskt intrycket att en del tillverkare skrämmer sina maskiner till att göra ett omedelbart intryck på den köplystne – det gäller ju att sticka ut från mängden. Här tycker jag att RCD-1570 istället ger ett lite mer ärligt intryck av inspelningen. Men samtidigt alltså inte lika omedelbart imponerande som hos en del konkurrenter. Det är i mitt tycke en kvalitet. Jag tycker mig känna igen lite av en Wolfson-karaktär här, det är tydligen en bra DAC som sitter i. Slutsats Rotels båda 1570-apparater harangerar firmans no-nonsense-filosofi där tonvikten ligger på det ärliga ljudet, men här har den kompletterats med allsidighet och en massa användningsmöjligheter. Båda produkterna är mycket prisvärda, i synnerhet förstärkaren som är en verkligt trevlig bekantskap.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Rotel RA-1570 & Rotel RCD-1570
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Rotel RA-1570

 • Integrerad förstärkare med DAC
 • 2x120 W
 • Wolfson WM8740 D/A-omvandlare
 • 431x144x350 mm
 • 14 kg
 • Pris: 13 000 kr

Rotel RCD-1570

 • CD-spelare
 • Wolfson WM8740 D/A-omvandlare
 • 431x93x320 mm
 • 6,7 kg
 • Pris: 8 000 kr
Pris: 8000/13000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.